Μηνύματα προς εκτελεστική εξουσία για έγκαιρη κατάθεση εναρμονιστικών νομοσχεδίων

Την ανάγκη όπως η εκτελεστική εξουσία καταθέτει στη Βουλή εγκαίρως τα εναρμονιστικά νομοσχέδια έτσι ώστε να δίνεται επαρκής χρόνος συζήτησής τους, επεσήμαναν οι Πρόεδροι των κοινοβουλευτικών επιτροπών Εσωτερικών και Μεταφορών, Άριστος Δαμιανού και Μαρίνος Μουσιούττας αντίστοιχα.

Στην επόμενη συνεδρία στις 8 Ιουλίου και οι δύο Επιτροπές θα έχουν εθιμοτυπικές συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς, ήτοι τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή και τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσο.

Σε δηλώσεις ύστερα από την πρώτη συνεδρία της επιτροπής Εσωτερικών υπό τη νέα της σύνθεση, ο κ. Δαμιανού είπε πως το πρώτο θέμα το οποίο θα εξετάσει η Επιτροπή είναι δύο εναρμονιστικά νομοσχέδια που αφορούν τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, τα οποία είχαν καταληκτική ημερομηνία εναρμόνισης ήταν τον Σεπτέμβριο του 2020.

«Αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από μας», είπε, προσθέτοντας ότι έδωσε οδηγίες ετοιμασίας σχετικής επιστολής προς τα αρμόδια τμήματα της κυβέρνησης.

Λέγοντας ότι η Επιτροπή θα εξετάσει θέματα που της έχουν κληροδοτηθεί, ο κ. Δαμιανού τόνισε πως «από τούδε και στο εξής ο καθένας και η κάθε μια να αναλάβει τις ευθύνες του».

«Η κωλυσιεργία και η ανεπάρκεια σε Υπουργεία, τμήματα και υπηρεσίες δεν θα μετακυλίεται στην Επιτροπή Εσωτερικών και δεν θα μετακυλίεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπως αποφασίσαμε ήδη από την προηγούμενη θητεία», είπε.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικών είπε πως ενώπιον της η επιτροπή έχει πολλά και σημαντικά θέματα, με προεξάρχουσα τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και μια σειρά από άλλα ζητήματα για τα οποία αρχής γενομένης από τις 2 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει να εξετάζει.

Αναφορικά με τον κρίσιμο θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Δαμιανού είπε πως η επιτροπή θα σεβαστεί τα δημοκρατικά θέσμια και θα εμπλακεί στον διάλογο, καταγράφοντας ότι βρισκόμαστε μερικούς μόλις μήνες πριν από τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μηνύματα για έγκαιρη κατάθεση ιδιαίτερα των εναρμονιστικών νομοσχεδίων, έστειλε και ο Πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών, η οποία στην ερχόμενη συνεδρία, πέραν από τη συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό, θα εξετάσει εναρμονιστικό νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε σήμερα ως κατ’ επείγον.

Όπως είπε, η επιτροπή αποφάσισε ότι δεν πρόκειται να συζητά οποιαδήποτε νομοσχέδια τα οποία έρχονται την υστάτη, εκτός αν είναι κάτι το εξαιρετικά επείγον. Πρέπει να δίνεται ο κατάλληλος χρόνος στους Βουλευτές να ενημερώνονται από τους αρμόδιους λειτουργούς να λύνουν οποιεσδήποτε απορίες έχουν και να ψηφίζουν έχοντας γνώση του τι ψηφίζουν, πρόσθεσε.

«Φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στον παρελθόν, να έρχονται την υστάτη και να πρέπει να ψηφιστούν διότι θα έχουμε ως Κύπρος πρόστιμο όσον αφορά την εναρμόνιση να τα ξεχάσουν όσον αφορά την Επιτροπή μας, και εμείς θα τηρήσουμε τον κανόνα ως κόρη οφθαλμού», πρόσθεσε ο κ. Μουσιούττας.

Αναφορικά με τη σημερινή συνεδρία, ο κ. Μουσιούττας είπε πως όλα της μέλη της επιτροπής διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχιστεί το πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας όπως ίσχυσε και στην θητεία της προηγούμενης επιτροπής, «διότι σκοπός και στόχος όλων μας είναι να προσπαθήσουμε ώστε να προσθέσουμε ένα λιθαράκι στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας είτε αυτό αφορά τα δημόσια έργα, τις επικοινωνίας είτε τις μεταφορές και όλα τα θέματα με τα οποία ασχολείται η επιτροπή».

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Στην εξίσωση δύο εμπρησμοί στη Λευκωσία και μια βόμβα στον Πρωταρά-Είχε κληθεί για κατάθεση το «Δημητρούι»
Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)
Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του