Τετάρτη 7 Δεκ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Έκλεισε ραντεβού με τον Τατάρ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο ο Γκουτέρες

  25/06/2021 18:56
Έκλεισε ραντεβού με τον Τατάρ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο ο Γκουτέρες

Έκλεισε ραντεβού με τον Τατάρ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο ο Γκουτέρες

  25/06/2021 18:56

Συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε σήμερα ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, στο κτίριο του ΟΗΕ, στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προβληματισμένος με τις θέσεις των Τούρκων ενώπιον του Γκουτέρες ο Αναστασιάδης

Σύμφωνα με δήλωση της «προεδρίας», ο κ. Τατάρ συνεχάρη τον κ. Γκουτέρες για τη δεύτερη θητεία του, και τον ευχαρίστησε για τις προσπάθειες του  να προσδιορίσει εάν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Τατάρ δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει την εποικοδομητική της στάση.

Είπε ακόμη ότι ο σεβασμός της κυριαρχικής ισότητας των δύο πλευρών και η αναγνώριση του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος τους είναι αναπόφευκτη για την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων και σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν σε αυτό το νέο έδαφος μπορεί να έχουν πιθανότητες επιτυχίας.

Ο Τατάρ δήλωσε επίσης ότι θα συμμετάσχει στις επίσημες διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν πάνω σε αυτό το έδαφος, στοχεύοντας σε μια δίκαιη, διαρκή και  συμφωνία συνεργασίας, για να υπάρξει αποτέλεσμα.

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι αποδίδει σημασία στην εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι Τ/κ και οι Ε/κ στην καθημερινή τους ζωή, μαζί με την ε/κ πλευρά, και ότι είναι έτοιμος για την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα συμφωνηθούν.

Είπε ακόμη ότι  τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που μπορεί να προτείνουν τα μέρη δεν πρέπει να επισκιάζουν τις προσπάθειες για εξεύρεση κοινού εδάφους μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως μεταδίδεται,  ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε επίσης ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μια συνολική λύση, αλλά πρέπει να εξυπηρετούν την λύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κ. Μητσοτάκης: Είπα στον Τατάρ πως η λύση των δύο κρατών δεν θα μας πάει πουθενά

Ο Τατάρ δήλωσε επίσης ότι πιστεύει ότι η ισορροπημένη στάση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην άτυπη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου 2021 θα συμβάλει θετικά στις προσπάθειες και ότι αναμένει ότι η στάση αυτή θα αντικατοπτρίζεται στις εκθέσεις που θα δημοσιευθούν τον Ιούλιο.

Στη γραπτή δήλωση αναφέρεται ότι ο κ. Γκουτέρες εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη συνάντηση και είπε ότι αναμένει να δει τον Τατάρ στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2021.

Όπως μεταδίδεται, πριν την συνάντηση, ο Τατάρ είχε μια σύντομη συνομιλία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό τον οποίο συνάντησε στο πρόγευμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας