Η Τουρκία απάντησε σε δύο υποθέσεις Ε/κ στο ΕΔΑΔ-Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Εξελίξεις σημειώθηκαν σε δύο υποθέσεις που έχουν καταχωρηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και αφορούν ελληνοκυπριακές περιουσίες στην περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου και στην κατεχόμενη Τύμπου, καθώς σήμερα οι αιτητές έλαβαν τις τουρκικές θέσεις σε απάντηση της αίτησής τους για τις περιουσίες τους. 

Πρόκειται για δύο υποθέσεις με αίτημα την αποκατάσταση των περιουσιών και αποζημίωση για την απώλεια χρήσης. Στην πρώτη υπόθεση που αφορά την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, το ΕΒΚΑΦ παρουσιάζεται ως εμπλεκόμενο μέρος, προβάλλοντας τη θέση ότι μεγάλο τμήμα της περίκλειστης πόλης του ανήκει.

Ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος χειρίζεται τις δύο υποθέσεις, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι οι τουρκικές αυτές θέσεις είναι η πρώτη αντίδραση στην αίτηση που έγινε στο ΕΔΑΔ όπου προβάλλονται επιχειρήματα για την αναποτελεσματικότητα της επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας της Τουρκίας που εδρεύει στα κατεχόμενα.

Συγκεκριμένα, είπε, στη μια υπόθεση ζητείται η επιστροφή της πολυκατοικίας του αιτητή καθώς επίσης και τα ενοίκια που έχασε από το 1974 μέχρι σήμερα. Η άλλη υπόθεση έχει να κάνει με ένα σπίτι και ένα οικόπεδο στην κατεχόμενη Τύμπου. Και στις δύο υποθέσεις οι αιτητές έχουν χρόνο μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου να απαντήσουν στα τουρκικά επιχειρήματα και να καταχωρήσουν την απαίτησή τους όσον αφορά το ύψος των αποζημιώσεων.

«Ακολούθως η Τουρκία σε περίπου έξι εβδομάδες θα υποβάλει την απάντησή της και μετά στην μια υπόθεση, αυτή της Αμμοχώστου, ελπίζουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα σταματήσει την υποτονική της υποστήριξη και θα βάλει σοβαρές παρατηρήσεις για να βοηθήσει τους αιτητές. Στην δε άλλη στην Τύμπου το Δικαστήριο θα προχωρήσει με απόφαση δεδομένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν υποστηρίζει τους Κύπριους αιτητές στο ΕΔΑΔ εναντίον της Τουρκίας» είπε ο κ. Δημητριάδης.

Ο κ. Δημητριάδης πρόσθεσε ότι η υπόθεση του Βαρωσίου είναι μεγάλου ενδιαφέροντος «δεδομένου ότι παρουσιάζει τις θέσεις του ΕΒΚΑΦ, το οποίο ως γνωστόν διεκδικεί την ιδιοκτησία μεγάλου μέρους του Βαρωσίου παρά τον αποικιακό συμβιβασμό του 1960 όπου πήραν 1,5 εκατ. στερλίνες προς πλήρη και τελική διευθέτηση όλων των απαιτήσεων του ΕΒΚΑΦ».

Επίσης, είπε, «έχει ενδιαφέρον αυτή η υπόθεση περισσότερο, δεδομένης της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ  Ερντογάν στις 20 Ιουλίου, όπου αναμένεται να κάνει εξαγγελίες σε σχέση με τη διαχείριση του Βαρωσίου».

Υπενθυμίζεται ότι με μονομερή δήλωση στις 27 Ιανουαρίου 2020 η Τουρκία είχε προσφέρει συνολικά 11.000 ευρώ στους αιτητές, πλέον έξοδα, ώστε να κλείσουν οι υποθέσεις στο ΕΔΑΔ και να επιστρέψουν στην "επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας" στα κατεχόμενα. Τη μονομερή δήλωση είχε απορρίψει η πλευρά των αιτητών, ενώ το Δικαστήριο, που συνεδρίασε στις 23 Μαρτίου 2021 για να εξετάσει το προδικαστικό αίτημα, αποφάσισε επίσης να απορρίψει τη μονομερή τουρκική δήλωση.

Παράλληλα κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη να υποβάλουν γραπτώς τις παρατηρήσεις τους για το παραδεκτό και την ουσία των δύο υποθέσεων. Πρώτη κλήθηκε να το πράξει η τουρκική Κυβέρνηση. Η Τουρκία όφειλε να απαντήσει μέχρι τις 14 του Μάη αλλά έλαβε παράταση μέχρι τις 11 του Ιούνη. Η απάντησή της ήταν εμπρόθεσμη και  σήμερα την έλαβαν οι αιτητές από το Δικαστήριο και δόθηκαν οδηγίες να δοθεί απάντηση.

Σημειώνεται ότι στην απάντησή της η  Τουρκία υποβάλλει πολυσέλιδες ενστάσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική