Καταρτίζονται οι συνθέσεις των Επιτροπών της Βουλής-Αυτοί είναι οι δεκαεπτά πρόεδροι

Η Ολομέλεια της Βουλής θα επικυρώσει την Πέμπτη, τις κατανομές των Βουλευτών των 16 τακτικών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, και τη μίας ad hoc για το Δημογραφικό, της νέας Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δεοντολογίας των μελών της Βουλής.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Επιλογής συνεδρίασε για να κατανείμει σε Βουλευτές τις Προεδρίες και τα μέλη των τακτικών Επιτροπών την Τρίτη, διέκοψε τη συνεδρία της και τη συνεχίζει σήμερα Τετάρτη.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των τακτικών συνεδριών των 16 Επιτροπών. Παραμένει ερωτηματικό αν σε αυτή την κοινοβουλευτική θητεία θα οριστούν τακτικές συνεδρίες την Παρασκευή όπως είχε γίνει κατά την προηγούμενη θητεία της Βουλής ή όχι. 

 Από την Παρασκευή και μετά οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές θα μπορούν να ορίσουν συνεδρίες. Οι πρώτες συνεδρίες αφιερώνονται σε προγραμματισμό του έργου κάθε Επιτροπής αφού συνεκτιμηθεί το έργο που εκκρεμεί ενώπιον της. Είθισται κατά  τις πρώτες συνεδρίες τους οι Επιτροπές να προσκαλούν τους συναρμόδιους Υπουργούς για να αποκομίζουν πληρέστερη εικόνα για το έργο που θα κληθεί να επιτελέσει η κάθε Επιτροπή.

To νέο κοινοβουλευτικό σώμα, θα είναι επταμελές και συγκροτείται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής και από έξι άλλα μέλη, τα οποία εκλέγονται από την Ολομέλεια του σώματος κατά την έναρξη της οικείας Βουλευτικής Περιόδου, σύμφωνα με ακολουθητέα κατ’ αναλογίαν των ισχυόντων για την εκλογή των μελών της Επιτροπής Επιλογής, διαδικασία. Πρόεδρος της Επιτροπής αυτής θα είναι ex officio η Πρόεδρος της Βουλής.

Η Επιτροπή Επιλογής, όπως επικυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, συνεδριάζει ex officio υπό την Προεδρία της Προέδρου της Βουλής και απαρτίζεται από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τον  Νίκο Τορναρίτη και Χάρη Γεωργιάδη,  Γιώργο Λουκαΐδη, Στέφανο Στεφάνου και Άριστο Δαμιανού, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Πανίκος Λεωνίδου.

16 τακτικές Επιτροπές

Οι τακτικές Επιτροπές του Κοινοβουλίου έχουν καθορισμένη ημέρα εντός της εβδομάδος για τις συνεδρίες τους και εάν ο φόρτος εργασίας το απαιτεί συνεδριάζουν και εκτάκτως. Επίσης ανάλογα με τα θέματα που έχουν ενώπιον, κυρίως στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου πραγματοποιούν επισκέψεις και συνεδριάζουν στους χώρους που επισκέπτονται.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας στην προηγούμενη Κοινοβουλευτική θητεία ήταν 11μελής. Πρόεδρος της ήταν και θα συνεχίσει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών ήταν 9μελής. Πρόεδρος της στη νέα θητεία θα είναι η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλμπίδου.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων ήταν 11μελής. Πρόεδρος της θα είναι ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ήταν 12μελής. Πρόεδρος της αναμένεται ότι θα είναι ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννη.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ήταν 12μελής. Πρόεδρος της αναμένεται να είναι ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ήταν 12μελής. Πρόεδρος της αναμένεται να είναι ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών ήταν 11μελής. Πρόεδρος της αναμένεται να είναι ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως ήταν 10μελής. Πρόεδρος της αναμένεται να είναι ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου.

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ήταν 12 μελής και Πρόεδρος της αναμένεται να είναι ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης Μαρίνος Μουσιούττας.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ήταν 9μελής και Πρόεδρος της αναμένεται ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού ήταν 14μελής και Πρόεδρος της συνεχίζει να είναι η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού ήταν 15μελής, 12 Ε/κ Βουλευτές και οι 3 Αντιπρόσωποι των Θρησκευτικών Ομάδων. Αναμένεται ότι Πρόεδρος θα είναι ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών ήταν 12μελής και Πρόεδρος της συνεχίζει να είναι ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος ήταν 10μελής και Πρόεδρος της θα είναι ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων - Εγκλωβισμένων - Αγνοουμένων – Παθόντων ήταν 10μελής και Πρόεδρος της αναμένεται να είναι ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας ήταν 12μελής και Πρόεδρος της θα είναι ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος.

Η  σύνθεση των μελών της ad hoc για το Δημογραφικό, ως προς τον αριθμό των μελών αναμένεται να ανακοινωθεί, με το ερωτηματικό αν ο αριθμός θα αποφασιστεί και θα μένουν απλήρωτες οι θέσεις του ΑΚΕΛ καθώς το κόμμα ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετέχει στην Επιτροπή αυτή, επειδή ο Πρόεδρος θα προέρχεται από το ΕΛΑΜ ή θα αποφασιστεί ο αριθμός μόνο των Βουλευτών που θα μετέχουν. Πρόεδρος της αναμένεται ότι θα είναι ο Λίνος Παπαγιάννης.

Οι Επιτροπές κατά καιρούς και ανάλογα με τον όγκο εργασίας που έχουν να διεξέλθουν έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν υποεπιτροπές.

Αλλαγές στις συνθέσεις των ειδικών και των ad hoc υφιστάμενων Επιτροπών δεν αναμένονται εκτός απροόπτου. Των Ειδικών και Αd hoc Επιτροπών προεδρεύει Ex officio ο εκάστοτε Πρόεδρος της Βουλής.

Η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Πόθεν `Εσχες στην προηγούμενη θητεία απαρτιζόταν από τους Νίκο Τορναρίτη, Γιώργο Λουκαΐδη, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Μαρίνο Σιζόπουλο.

Η Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Τήρηση του Κανονισμού της Βουλής στην προηγούμενη θητεία απαρτιζόταν από τους Νίκο Τορναρίτη, Γιώργο Λουκαΐδη, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Η Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Αναθεώρηση και τον Εκσυγχρονισμό του Κανονισμού της Βουλής απαρτιζόταν από ένα Βουλευτή του κάθε εν Βουλή κόμματος και ως εκ τούτου αναμένεται ότι τα κόμματα θα ορίσουν τον Βουλευτή που θα μετέχει στην Επιτροπή αυτή.

Αλλαγές αναμένονται και στη σύνθεση της Αd Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διερεύνηση Θεμάτων που Αφορούν σε Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων. Στην προηγούμενη θητεία απαρτιζόταν Ex officio από τον Πρόεδρο της Βουλής, που προήδρευε και τους Βουλευτές Μάριο Μαυρίδη, Στέφανο Στεφάνου, Νικόλα Παπαδόπουλο, Μιχάλη Γιωργάλλα, Γιώργο Περδίκη και Λίνο Παπαγιάννη.

Τα σοβαρά ζητήματα της υγειονομικής κρίσης, των μεταρρυθμίσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δικαιοσύνης και της Δημόσιας Υπηρεσίας, του Πόθεν Έσχες και του “Pay As You Throw”, η λογοδοσία των Βουλευτών και την προστασία του περιβάλλοντος αναμένεται να τεθούν ενώπιον της νέας Βουλής με την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Η άντληση των €1,2 δισεκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, με 22 νομοθετήματα να χρήζουν νομοθετικής έγκρισης μέχρι το τέλος 2021 θα είναι ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Πέραν των  νομοθετημάτων, που εκκρεμούν στη Βουλή προς ψήφιση, αναμένεται να κατατεθούν άλλα 28 νομοσχέδια, τα οποία σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης. Η περίοδος θέσπισης των μεταρρυθμίσεων αρχίζει από το Δεκέμβριο του 2021 και εκτείνεται μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα