Το... επικοινωνιακό λίφτινγκ, η αποτυχία συναίνεσης και ο οδοστρωτήρας του ΑΚΕΛ

Όταν την ημέρα των εκλογών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προανήγγειλε την πρόθεση του για ανασχηματισμό και είσοδο στην Κυβέρνηση προσώπων ευρύτερης αποδοχής, αρκετοί είχαν εκφράσει επιφυλάξεις κατά πόσον κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό να συμβεί, λαμβανομένου υπόψη και των όσων προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα με την πόλωση, το τοξικό κλίμα και την κακή εικόνα του πολιτικού συστήματος, να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της προεκλογικής περιόδου. 

Η αλήθεια είναι πως αυτές οι ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν, αφενός μέσα από τις θέσεις που εξέφρασαν οι πολιτικοί αρχηγοί στις συναντήσεις τους με τον Νίκο Αναστασιάδη και αφετέρου από το αποτέλεσμα του ανασχηματισμού. Κανένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής δεν διορίστηκε τελικά, παρά τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι ευθύνες για αυτή την αποτυχία του Νίκου Αναστασιάδη, δεν βαραίνουν αποκλειστικά τον ίδιο αλλά και τις ηγεσίες των κομμάτων, αφού ουδείς εξέφρασε πρόθεση για συμμετοχή, με κάποιους μάλιστα να προειδοποιούν στελέχη τους που δέχθηκαν κρούση από το Προεδρικό.

Πάντως, σε ότι αφορά τους διορισμούς, όλοι ανεξαιρέτως ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της δεξιάς και της κεντροδεξιάς, που έχουν να επιδείξουν αξιοσημείωτο έργο στον ιδιωτικό τομέα. Οι πρώτες αντιδράσεις σε σχέση με τον ανασχηματισμό επικεντρώνονται σε δύο πρόσωπα. Πρώτα στον διορισμό του Μάριου Πελεκάνου ως κυβερνητικού εκπροσώπου, με διάφορους να επαναφέρουν παλαιότερες αναρτήσεις του σε σχέση με το μεταναστευτικό και το Κυπριακό και ακολούθως για τη νέα υπουργό Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου που ως Γενική Διευθύντρια του ΣΑΕΚ, είχε εκφράσει τη διαφωνία της με τη βασική φιλοσοφία της μεγαλύτερης Μεταρρύθμισης που πέτυχε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. 

Τα άλλα τρία πρόσωπα που εισέρχονται στο κυβερνητικό σχήμα, είναι ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο νέος υπουργός Υγείας, ο οποίος έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από την ενασχόληση του με τα ποδοσφαιρικά και την προεδρία του Σωματείου της Ανόρθωσης, η Νιόβη Παρισσινού που αναλαμβάνει τη θέση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Παναγιώτη Σεντώνα και της Αναστασίας Ανθούση, η οποία κέρδισε την εμπιστοσύνη των δύο πρώην υπουργών Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου και Γιώργου Παμπορίδη και πιστώνεται με την εργατικότητα και τη μεθοδικότητα της που θα κληθεί να επιδείξει και από το νέο πόστο της υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας. 

Οι αλλαγές στις θέσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, σε συνδυασμό με την μετακίνηση εκτός Προεδρικού του Βίκτωρα Παπαδόπουλου από τη θέση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ερμηνεύεται και ως μια προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, για αλλαγή της εικόνας που έχουν οι πολίτες για την Κυβέρνηση. Κυριάκος Κούσιος, Παναγιώτης Σεντώνας και Βίκτωρας Παπαδόπουλους, ανέλαβαν τον άχαρο ρόλο του υπερασπιστή σε χαλεπούς καιρούς για την Κυβέρνηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να θεωρεί πως ήρθε η ώρα για αλλαγές. 

Η πρόθεση του δε να διατηρήσει από άλλο πόστο εντός της Κυβέρνησης τον Κυρίακο Κούσιο, ο διορισμός του Παναγιώτη Σεντώνα στη θέση του Επιτρόπου του Πολίτη και η μετακίνηση του Βίκτωρα Παπαδόπουλου στο Υπουργείο Εξωτερικών, καταδεικνύει και την ικανοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα όσα πρόσφεραν και παράλληλα την ανάγκη για λίφτινγκ στον τομέα της επικοινωνίας της Κυβέρνησης. Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Κούσιος δεν αποδέχθηκε τη μετακίνηση του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και επέλεξε να επιστρέψει στο δικηγορικό του γραφείο. 

Για τις θέσεις των δύο εκ των τριών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέληξε σε πρόσωπα που πρόσφατα έδωσαν τη μάχη των βουλευτικών εκλογών, χωρίς όμως να καταφέρουν να εκλεγούν με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στην Επαρχία Λευκωσίας. Πρόκειται για τον Μάριο Πελεκάνο που θα αναλάβει χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου και τον Ανδρέα Ιωσήφ που θα αναλάβει το Γραφείο Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Την τριάδα των νέων συνεργατών του Νίκου Αναστασιάδη στο κομμάτι της επικοινωνίας, συμπληρώνει η Νιόβη Παρισσινού, η οποία προέρχεται από τον χώρο του μάρκετινγκ, ενώ υπήρξε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης. 

Γιατί απέτυχε το εγχείρημα Αναστασιάδη
Αναζητώντας τους λόγους για τους οποίους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν κατάφερε να υλοποιήσει την εξαγγελία του για μια Κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής, θα εντοπίσει ευθύνες τόσο εντός όσο και εκτός της Κυβέρνησης. Η περίπτωση του Αδάμου Αδάμου, είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο η αντιπολίτευση τάχθηκε απέναντι στο εγχείρημα του Νίκου Αναστασιάδη, δημιουργώντας προσκόμματα που λειτούργησαν αποτρεπτικά για τον τέως πρόεδρο της Βουλής. 

Παρά τη βούληση του ιδίου για να προσφέρει στο Υπουργείο Υγείας και να εργαστεί σε κάτι που ο ίδιος πίστευε και είχε να κάνει με την ακόμα καλύτερη εφαρμογή του ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, οι δηλώσεις του Άντρου Κυπριανού, τα ποσταρίσματα συντρόφων του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε, τον ανάγκασαν παρά του περί αντιθέτου πρόθεση του, τελικά να αρνηθεί. 

Λίγο πολύ, κάποια στελέχη του ΑΚΕΛ προειδοποίησαν πως θα θεωρούσαν προδοσία τη συνεργασία του γιατρού με την Κυβέρνηση Αναστασιάδη και πως θα τους έβρισκε απέναντι τους. Αγνοώντας μάλλον για το ποιος θα έπρεπε να είναι ο στόχος τους και πως τα πολιτικά πρόσωπα θα έπρεπε να είναι ταγμένα στην υλοποίηση πολιτικών προς το όφελος των πολιτών, ο οδοστρωτήρας της αντιπολίτευσης, πάτησε την επιθυμία του Αδάμου για να προσφέρει από το μετερίζι του Υπουργού. 

Από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε από τον REPORTER το όνομα του για τη θέση του Υπουργού Υγείας, πολίτες από κάθε πολιτικό χώρο επικρότησαν ένα τέτοιο διορισμό, αφού ο κ. Αδάμου φρόντισε, ειδικά ως γιατρός αλλά και ως πολιτικός να διδάξει αλτρουισμό, ανθρωπιά και πολιτικό πολιτισμό. Ο κομματικός πατριωτισμός, κάποιων όμως, τελικά νίκησε και μαζί συνέτριψε τις όποιες ελπίδες υπήρχαν για μια μίνιμουμ συνεννόηση, τουλάχιστον στον τομέα που ασχολείται με το υπέρτατο αγαθό της υγείας.  

Δειτε Επισης

«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης