Χαστούκι σε Οδυσσέα από Ερευνητική-«Θα μπορούσε να αποφύγουμε τον διασυρμό»

H δημοσιοποίηση του πορίσματος της Επιτροπής Νικολάτου για τα χρυσά διαβατήρια, έφερε στο φως και ενδεχόμενες ευθύνες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Πρόκειται για κάτι που φημολογείτο το τελευταίο διάστημα και είχε προκαλέσει μάλιστα την αντίδραση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε ποιους μοιράζει ευθύνες το πόρισμα-Καλεί τις Αρχές να αναλάβουν δράση

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο πόρισμα, «το Σύνταγμα και οι Νόμοι παρέχουν ευρείες εξουσίες στον Γενικό Ελεγκτή για να επιτελέσει το έργο του».

Όπως αναφέρεται ο Γενικός Ελεγκτής έχει νομικό δικαίωμα να επιλέξει ο ίδιος τους ελέγχους που θα διενεργηθούν και να θέσει τις προτεραιότητες που ο ίδιος κρίνει.

«Ωστόσο, εάν ο Γενικός Ελεγκτής, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχονται, επέλεγε να προβεί σ’ ετοιμασία έκθεσης για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα από το 2016, έτος που η Ελεγκτική Υπηρεσία έκανε έλεγχο και απέκτησε γνώση των προβλημάτων, ή έστω και αργότερα όταν είχε γίνει λήπτης αρκετών καταγγελιών, τότε τα προβλήματα και οι αδυναμίες του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος θα έρχονταν στην επιφάνεια και ενδεχομένως το Πρόγραμμα να είχε μια ευκαιρία να διορθωθεί, να λειτουργήσει ορθά και να αποφευχθεί ο τερματισμός του, αλλά και συνάμα να αποφύγουμε τον διασυρμό της χώρας», σημειώνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη δημοσιότητα το ογκωδέστατο πόρισμα για το ΚΕΠ-Οι ευθύνες και τα μαυρισμένα

Όπως αναφέρεται, τα θέματα του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος και τα γενικά ζητήματα των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών ήρθαν εις γνώσιν της  Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε αρκετές περιπτώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ευκαιρία για διενέργεια ολοκληρωμένου ελέγχου του Προγράμματος. Επιγραμματικά, αναφέρονται οι πιο κάτω περιπτώσεις:

• Κατά το 2016, όταν Λειτουργός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας διεξήγαγε έλεγχο για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, εντόπισε πολύ σημαντικά στοιχεία, ετοίμασε σχετική έκθεση, η οποία ωστόσο δεν προχώρησε και δεν εκδόθηκε.

•Αναφορές από τους Βουλευτές κ. Κωστή Ευσταθίου και κ. Ηλία Μυριάνθους, ημερομηνίας 25.9.2017 για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

• Το 2017, έλεγχος για την προτεινόμενη ανάπτυξη στο χωριό Πέρα Πεδί, από συγκεκριμένο αλλοδαπό επενδυτή, ο οποίος πολιτογραφήθηκε κατ’ εξαίρεση.

• Τον Φεβρουάριο 2019, καταγγελία που υποβλήθηκε στην Ελεγκτική Υπηρεσία από τον κ. Γιώργο Περδίκη, αναφορικά με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

• Συλλογή στατιστικών στοιχείων που ζήτησε η Ελεγκτική Υπηρεσία τον Ιανουάριο 2020 και αφορούσαν στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

• Έλεγχος της κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης επενδυτή και της οικογένειάς του τον Ιανουάριο 2020.

• Καταγγελία για παράνομη ή και παράτυπη κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση αλλοδαπών που έλαβε η Ελεγκτική Υπηρεσία στις 2.6.2020.

«Δεν είναι υπεράνω κριτικής»

Ανάμεσα σε άλλα στο πόρισμα αναφέρεται ότι  στην τελευταία Ειδική Έκθεση του Αρ. ΥΠΕΣ. 04/2020 και ημερ. 27 Νοεμβρίου 2020 ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει τα εξής στην ενότητα «Γενικά Συμπεράσματα»:

 «Το γεγονός ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές περιπτώσεις, η πρώτη κατά τα έτη 2014-2017 και η δεύτερη το 2019, δεικνύει ότι ουσιαστικά η σαθρότητα του Προγράμματος παρέμεινε περίπου αναλλοίωτη μέχρι τη στιγμή της πρόσφατης κατάργησής του.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι η εξόχως αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί … ήταν το αναπόφευκτο αποτέλεσμα μιας σαθρής κατάστασης, ενδεχομένως μη απαλλαγμένης ακόμη και φαινομένων διαφθοράς και άλλων ποινικών αδικημάτων. Δυστυχώς, η μη έγκαιρη λήψη διορθωτικών μέτρων από πλευράς Κυβέρνησης έχει οδηγήσει στον ξαφνικό τερματισμό του Προγράμματος. Τώρα απομένει η αυστηρή αναζήτηση λογοδοσίας.»

Όπως προκύπτει από τα πιο πάνω, ο Γενικός Ελεγκτής καταλογίζει διάφορες ευθύνες. Όπως φάνηκε από τα ενώπιον μας στοιχεία, τεκμήρια και μαρτυρίες, δεν έπραξε έγκαιρα για το εξαιρετικά σημαντικό αυτό θέμα, αυτό που μπορούσε να πράξει στη βάση των εξουσιών που του παρέχει το Σύνταγμα και οι Νόμοι. Ο Γενικός Ελεγκτής, ως ανεξάρτητος αξιωματούχος του Κράτους, δεν είναι υπόλογος σε κανέναν για τις αποφάσεις του, κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Ωστόσο, αυτό δεν συνεπάγεται ότι είναι υπεράνω κριτικής.

Η απάντηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας
Με ανάρτηση στο twitter η Ελεγκτική Υπηρεσία σχολίασε τις αναφορές στο πόρισμα Νικολάτου. Μάλιστα χαρακτηρίζει τις συγκεκριμένες αναφορές για ενδεχόμενες ευθύνες, ως «εκτός όρων εντολής, μεροληπτική προσπάθεια της Ερευνητικής Επιτροπής, κατά παράβαση κάθε αρχής δεοντολογίας να πλήξει με ανυπόστατα επιχειρήματα, προσωπικά το Γενικό Ελεγκτή, για τους προφανείς λόγους που έχουν ήδη αναδειχθεί».

Όπως σημειώνεται η Ελεγκτική Υπηρεσία, θα απαντήσει αύριο με εκτενή ανακοίνωση της.

 

Δειτε Επισης

Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας