Ποιοι έλαβαν… θέση για τις εκλογές και ποιοι αποχωρούν από τους Big-10 δήμους

Την ώρα που το τοπίο γύρω από τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παραμένει θολό, αφού οι αποφάσεις της προηγούμενης Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής την άφησαν σε στάση σημειωτόν, οι δήμαρχοι καλούνται να πάρουν αποφάσεις για το κατά πόσον θα διεκδικήσουν ή όχι επανεκλογή τους στις δημοτικές εκλογές τον ερχόμενο Δεκέμβρη.

Στην μάχη των εκλογών θα ριχθούν ξανά ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας και ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, οι οποίοι επαναδιεκδικούν, ενώ ένα βήμα πίσω κάνουν ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζιης και Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, οι οποίοι όπως όλα δείχνουν, αποχωρούν από τον στίβο της δημαρχίας. 

Την ίδια ώρα, σκέψεις για το τι θα πράξουν στις επερχόμενες εκλογές, κάνουν και οι δήμαρχοι των δέκα μεγαλύτερων δήμων, κάποιοι από τους οποίους έχουν ήδη λάβει τις τελικές τους αποφάσεις και αναμένεται να τις κοινοποιήσουν στο άμεσο μέλλον, ενώ άλλοι βρίσκονται σε στάση αναμονής, ώστε να ξεκαθαρίσει το σκηνικό με τη Μεταρρύθμιση.

Επαναδιεκδικούν τρεις δήμαρχοι στη Λευκωσία

Στην επαρχία Λευκωσίας, έτοιμοι να ζητήσουν ξανά τη ψήφο του λαού, είναι ο δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους και ο δήμαρχος Αγλαντζιάς, Ανδρέας Κωνσταντίνου, οι οποίοι είναι δεδομένο ότι θα επαναδιεκδικήσουν.

Ο κ. Παπαχαραλάμπους εξελέγη δήμαρχος το 2016 και θέλει να συνεχίσει τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία το έργο του, ώστε να υλοποιήσει όλα όσα έχει στο μυαλό του για τον μεγαλύτερο δήμο της Κύπρου.

Από την άλλη, ο κ. Ανδρέας Κωνσταντίνου, που ανέλαβε τον δημαρχιακό θώκο τον περασμένο Αύγουστο, σε επαναληπτική εκλογική διαδικασία, μετά την υπουργοποίηση του Χαράλαμπου Πετρίδη, θα ζητήσει ξανά τη στήριξη του κόσμου, αφού ο χρόνος που βρίσκεται στη θέση του, είναι ελάχιστος για να πετύχει όσα ήθελε για την Αγλαντζιά.

Δεκαετία θέλει να συμπληρώσει και ο Ανδρέας Πιτταράς, ο οποίος είναι έτοιμος να επαναδιεκδικήσει την δημαρχία των Λατσιών. Ο κ. Πιτταράς μετά την εκλογή του το 2016, έθεσε ένα πλάνο το οποίο έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και θέλει να το ολοκληρώσει.

Την ίδια ώρα, θολό είναι σκηνικό στη Λακατάμια, αφού η δήμαρχος Φωτούλα Χατζήπαπα, δεν κατέληξε στο εάν θα επαναδιεκδικήσει ή όχι τη δημαρχία, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η απόφαση της θα κριθεί από τις εξελίξεις γύρω από τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πάντως, αρκετοί αναμένεται να είναι οι ενδιαφερόμενοι για τον συγκεκριμένο δήμο, παρότι μέχρι στιγμής κανένας δεν εξέφρασε επίσημα την πρόθεσή του να κατέλθει υποψήφιος. Κάτι τέτοιο, θα συμβεί πιθανότατα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, κατά τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν χρόνο για να επεξεργαστούν τις σκέψεις τους και να καταλήξουν σε αποφάσεις.

Από την άλλη, αποφασισμένος να αποχωρήσει από τον Δήμο Έγκωμης, είναι από την πλευρά του ο δήμαρχος Ζαχαρίας Κυριάκου, ο οποίος ολοκληρώνει τη δεύτερή του θητεία. Πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τον κ. Κυριάκου, διαμηνύουν ότι έχει ισχυρή άποψη πως δύο θητείες είναι αρκετές για κάποιον δήμαρχο και χρειάζεται ανανέωση από τη μια, αλλά και ξεκούραση για τον ίδιο, από την άλλη.

Κλείνει ο κύκλος του δημάρχου Πολεμιδιών

Σε ότι αφορά στο δήμο Αγίου Αθανασίου, ο Μαρίνος Κυριάκου εξέφρασε πρόθεση να επαναδιεκδικήσει τη δημαρχία για άλλη μια θητεία, αφού έχει εκλεγεί δήμαρχος το 2016. Για την ίδια θέση, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση να κατέλθει υποψήφιος εξέφρασε ο Γιαννάκης Ιωάννου, ο οποίος ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν το ανακοίνωσε επίσημα.

Αντίθετα, στα Κάτω Πολεμίδια, ο Νίκος Αναστασίου είναι έτοιμος να παραδώσει τη σκυτάλη στο διάδοχό του, παρότι διετέλεσε δήμαρχος για μια θητεία. Πηγές από το περιβάλλον του δημάρχου, αναφέρουν πως η πρόθεση του κ. Αναστασίου είναι όπως παραδώσει τα ηνία, ωστόσο δεν αποκλείεται να αλλάξει η απόφαση του, παρά το γεγονός πως αυτό το σενάριο μοιάζει απομακρυσμένο. 

Σκέψεις από Καραγιάννη

Σε ότι αφορά τον Δήμο Γεροσκήπου, ο δήμαρχος Μιχάλης Παυλίδης μπορεί να συμπλήρωσε δύο θητείες, ωστόσο σκέφτεται σοβαρά να επαναδιεκδικήσει τη θέση, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει στον τόπο του. Παρόλα αυτά, ακόμα δεν έχει πάρει τις τελικές του αποφάσεις, τις οποίες αναμένεται να ανακοινώσει στο εγγύς μέλλον.

Στον Δήμο Αραδίππου, ο δήμαρχος Ευάγγελος Ευαγγελίδης, δεν θα επαναδιεκδικήσει τη θέση του, ενώ υποψήφιος θα είναι ο νυν αντιδήμαρχος, Χριστόδουλος Πάρτος. 

Τέλος, στον Δήμο Δερύνειας, ο Άντρος Καραγιάννης θα περιμένει τις εξελίξεις για τη Μεταρρύθμιση, ώστε να ξεκαθαρίσουν κάποια ερωτήματα που τίθενται γύρω από το Δήμο του, ο οποίος σε περίπτωση που εγκριθεί το νομοσχέδιο, δεν θα συνεχίσει να υφίσταται.

Σε περίπτωση που τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, τότε θα πάρει τις αποφάσεις του για το κατά πόσον θα διεκδικήσει την επανεκλογή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Οι Βρυξέλλες δίνουν τον ρυθμό στα κρίσιμα ζητήματα-Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για Κυπριακό και Μεταναστευτικό
Καμπανάκι για νέες αυξήσεις στα καύσιμα λόγω πολέμου-Κίνδυνο εκμετάλλευσης προβλέπουν οι καταναλωτές
Τι σηματοδοτεί η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ-Η επόμενη μέρα και τα απόνερα στην Κύπρο
Αρχές Ιουλίου οι πρώτες αναδομήσεις πολυκατοικιών για ΚτίΖΩ-Αρχίζει η β’ φάση του σχεδίου
Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ-Ανάμεσα τους Πύρρος Δήμας και Ελεονώρα Μελέτη
Πέθαναν τα γηραιότερα σιαμαία δίδυμα - Μπήκαν στο Γκίνες διαψεύδοντας τους γιατρούς
Μήνυμα στο Ιράν από τον Αρχηγό του Ισραηλινού στρατού-«Θα λάβει την απάντηση που πρέπει»
«Το Ισραήλ θα ανταπαντήσει στο Ιράν»-Ανάμεσα στους στόχους εργοστάσιο και σχέδιο εκτεταμένης κυβερνοεπίθεσης
Ζητούν από την Ολγκίν να καταγράψει την απουσία κοινού εδάφους σε έκθεση οι τ/κ-«Αξιολόγησαν λάθος το νέο μας όραμα»
Τατάρ: Με σωφροσύνη χρήση των βάσεων στην Κύπρο, δεν θέλουμε να γίνει στόχος, είναι η δική μας πατρίδα