Ελεγχόμενος ο Ελεγκτής-Ετοιμάζει τις γραμμές άμυνας του ο Οδυσσέας

Σε θέση άμυνας για να αντιμετωπίσει τα όσα θα επακολουθήσουν βρίσκεται ο Γενικός Ελεγκτής ο οποίος για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, βρίσκεται στη θέση του ελεγχόμενου αντί του Ελεγκτή για δύο κρίσιμες υποθέσεις που απασχόλησαν όσο λίγες την κοινή γνώμη τους τελευταίους μήνες.

Η πρώτη υπόθεση αφορά το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, που σύμφωνα με τον ίδιο τον Ελεγκτή, η Ερευνητική Επιτροπή που διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, εντοπίζει ελλιπή έλεγχο από την Ελεγκτική Υπηρεσία, αφού ενώ είχε προβεί σε έρευνα το 2016, δεν εντόπισε οτιδήποτε μεμπτό και ασχολήθηκε ξανά με το ζήτημα, μόνο μετά τις αποκαλύψεις από τον Al Jazeera ζητώντας μάλιστα επιτακτικά να προβεί σε ελέγχους ακυρώνοντας την Ερευνητική.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά την εταιρεία Cypra και τις καταγγελίες κυρίως από τον Διευθυντή των Κτηνιατρικών υπηρεσιών, αλλά και από λειτουργό του Υπουργείου Εργασίας, ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης και ο Ανδρέας Χασαπόπουλος προσπαθούσαν με κάθε τρόπο, υπερβαίνοντας τις εξουσίες τους, να κατακυρώσουν τον διαγωνισμό για την επεξεργασία των ζωικών αποβλήτων υπέρ της συγκεκριμένης εταιρείας.

Ξεκινώντας από τη δεύτερη υπόθεση, για το θέμα ο Γενικός Εισαγγελέας διόρισε Ερευνητική Επιτροπή, ενώ με το θέμα ασχολήθηκε επιστάμενα στην προηγούμενη της σύνθεση η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, στην οποία ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, παραδέχθηκε πως επιθυμούσε την κατακύρωση της προσφοράς προς την συγκεκριμένη εταιρεία, για να σπάσει το μονοπώλιο που υπήρχε μέχρι τότε από το σφαγείο της Κοφίνου. Το κρίσιμο ζήτημα στην εν λόγω υπόθεση, είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία παρά το γεγονός ότι είχε καταθέσει τη χαμηλότερη προσφορά, δεν είχε τις απαραίτητες άδειες και για χρόνια λειτουργούσε παράνομα.

Μέσω της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων, η εταιρεία λάμβανε παρατάσεις για την εξασφάλιση των αδειών παρά τις ενστάσεις με αποτέλεσμα το 2017 οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες δέσμευσαν την εγγυητική αξίας 54 χιλιάδων ευρώ που είχε καταθέσει η εταιρεία, με τα γνωστά παρατράγουδα με τη Γενική Λογίστρια που ελέγχεται πειθαρχικά για την παρέμβαση της, αφού η εν λόγω εταιρεία ανήκει στον σύζυγό της.

Η Ερευνητική Επιτροπή που διορίστηκε για την εν λόγω υπόθεση κάλεσε και άκουσε, τόσο τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη όσο και τον Ανδρέα Χασαπόπουλο, με τον πρώτο μάλιστα να εγείρει κατά την κατάθεση του θέμα ασυμβίβαστου για τον Κύπρο Μιχαηλίδη, που είναι μέλος της Επιτροπής, και σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, υπηρετούσε ως Αρχηγός Αστυνομίας το επίδικο διάστημα. Οι όροι εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής για τη Cypra περιλαμβάνει τον έλεγχο όλων των δημοσίων αρχών που ασχολήθηκαν με την εν λόγω υπόθεση, στις οποίες περιλαμβάνονται, τόσο η Αστυνομία όσο και η Ελεγκτική Υπηρεσία. Εν αναμονή του τελικού πορίσματος της Επιτροπής για τη Cypra δεν αποκλείεται να αποδίδονται ευθύνες σε υπηρεσίες του κράτους που δεν άσκησαν τα καθήκοντα τους ως όφειλαν.

Η δεύτερη υπόθεση για την οποία ελέγχεται η Ελεγκτική Υπηρεσία, αφορά το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και τους ελέγχους που έκανε για αυτό. Αν και το πόρισμα δεν δόθηκε ακόμη στη δημοσιότητα, αφού εκκρεμεί η απόκρυψη των προσωπικών δεδομένων, ήδη πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, θέλουν την Επιτροπή Νικολάτου, να εντοπίζει ευθύνες ελλιπούς ελέγχου από την Ελεγκτική.

Κάτι που επιβεβαιώθηκε και μέσα από τις αναρτήσεις του Γενικού Ελεγκτή στο twitter. O Οδυσσέας Μιχαηλίδης αν και δεν πήρε στα χέρια του το πόρισμα, έσπευσε να καταγγείλει την Επιτροπή για το γεγονός ότι εντοπίζει ελλιπείς ελέγχους από την Υπηρεσία του, όχι μόνο δημόσια αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο πόρισμα της Επιτροπής σύμφωνα με πληροφορίες, στο κεφάλαιο για τον ρόλο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η Ερευνητική διαπιστώνει ανεπάρκεια σε ότι αφορά τους ελέγχους της για το ΚΕΠ. Μάλιστα γίνεται αναφορά στον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε το 2016 για τον οποίο δεν έγινε καμία επισήμανση ή αναφορά σε έκθεση, αλλά ούτε συστάσεις προς το Υπουργείο Εσωτερικών. Επίσης σημειώνει ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, για πρώτη φορά ζήτησε να πραγματοποιήσει έρευνα για το ΚΕΠ τον Αύγουστο του 2020 μετά τις αποκαλύψεις του Al Jazeera. 

Σε ανάρτησή του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σημειώνει πως πρόκειται, «άλλη μια έξωθεν παρέμβαση στο έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας». Υποδεικνύει παράλληλα πως, «θα ενημερώσουμε για τη σύνθεση της Επιτροπής, την υπέρβαση των όρων εντολής της, τις απαράδεκτες μεθόδους αλίευσης πληροφοριών, τα θέματα σύγκρουσης συμφερόντων, τις δηλώσεις του ενός μέλους για μονομανία άλλου μέλους εναντίον μου κλπ», καταλήγει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Μπορεί στα επτά χρόνια που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας αρκετές φορές να επικροτήθηκε από πολίτες και μέσα για τις εκθέσεις κόλαφο που εξέδιδε, για υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος, για σπατάλες από τα δημόσια ταμεία, την ώρα που δεν δίστασε να συγκρουστεί με άλλους κρατικούς αξιωματούχους, αυτή τη φορά όμως βρίσκεται στο στόχαστρο για τα λάθη ή τις παραλείψεις της Υπηρεσίας του.

Μάλιστα από τη μια η απόφαση του να σπεύσει να καταγγείλει ασυμβίβαστο για τον Κύπρο Μιχαηλίδη στην Ερευνητική της Cypra κι από την άλλη η απόφαση του να καταγγείλει την Κύπρο άρον άρον στον Ευρωπαίο Επίτροπο πριν καλά καλά πιάσει στα χέρια του την Έκθεση της Ερευνητικής για το ΚΕΠ, καταδεικνύει την αγωνία του βλέποντας τον κλοιό να σφίγγει γύρω από το πρόσωπο του. Για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης βρίσκεται στη θέση του κατηγορούμενου αντί του κατηγόρου και μένει να διαφανεί πως αυτό θα καταγράφεται στα δύο πορίσματα των Ερευνητικών.

Αναμφίβολα η παρουσία του τα τελευταία χρόνια, εξέπεμψε έναν αέρα διαφάνειας και ελέγχου σε μια σειρά από κρατικές υπηρεσίες που λυμαίνονταν το χρήμα του φορολογούμενου, όμως σε κάποιο σημείο η γραμμή ξεπεράστηκε και πλέον η Ελεγκτική Υπηρεσία, μετά και τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου, μετατράπηκε σε μια Υπηρεσία που επέλεξε να μετατρέψει μια διαφωνία της στο μεγαλύτερο πολιτικό μπραντ ντε φερ της σύγχρονης ιστορίας της Βουλής, με τη χώρα να κινδυνεύει να μείνει χωρίς προϋπολογισμό εν μέσω πανδημίας και τους πολίτες να βιώνουν τις συνέπειες και την ανασφάλεια στο πετσί τους.

Εκείνο, ήταν το σημείο καμπής, όπου κλονίστηκε οι εμπιστοσύνη πολλών που μέχρι τότε θεωρούσαν τους θεσμούς του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή ως πυλώνες διαφάνειας. Η εμμονή, τα επιχειρήματα η πλήρης ταύτιση μεταξύ ΔΗΚΟ και Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αφαίρεσε πόντους από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη αντί να προσθέσει στο ΔΗΚΟ. Το ΔΗΚΟ όμως έλαβε τα μηνύματα από τους πολίτες στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές όπου μετά από επτά χρόνια στην αντιπολίτευση κατέγραψε τα χαμηλότερα ποσοστά στην ιστορία του. Οι ενέργειες του Οδυσσέα το επόμενο διάστημα θα καταδείξουν και αν ο ίδιος έλαβε τα μηνύματα και θα αλλάξει ρότα, χαμηλώνοντας τους τόνους, επικεντρωμένος αποκλειστικά στην ουσία και όχι στα επιμέρους ζητήματα του ρόλου του.

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»