Τατάρ: Επίσημες διαπραγματεύσεις μόνο αν γίνει αποδεκτό «ίσο διεθνές στάτους»

Στις 21 Ιουνίου ο Τ/Κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ θα πει στην ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέην Χολ Λουτ πως επίσημες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μπορούν να γίνουν μόνο εάν γίνει αποδεκτό ‘ίσο διεθνές στάτους’ και Τ/κ κυριαρχία.

Για τα Βαρώσια ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αιτήσεις 3 χιλιάδες Ε/Κ και ξένοι στην Επιτροπή Αποζημιώσεων ζητώντας επιστροφή των περιουσιών τους.

Για τις επαφές του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι θα επιδράσει θετικά στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου. 

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ανατολού με αφορμή τη συμμετοχή του στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι στόχος της άτυπης διάσκεψης της Γενεύης στις 27-29 Απριλίου ήταν να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος μεταξύ των πλευρών, προσθέτοντας ότι στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και χρόνια δεν μπορούσε να υπάρξει αποτέλεσμα και αυτό πλέον το έχουν εκφράσει έντονα.

Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε πως σπαταλιέται άδικα χρόνος κατά τις διαπραγματεύσεις και πως η Ε/κ πλευρά έχει επωφεληθεί από το παρών στάτους κβο. «Πλέον εμείς υποστηρίζουμε λύση δύο κρατών. Πριν εκλεγώ πρόεδρος επικέντρωσα ολόκληρη την προεκλογική μου εκστρατεία σε αυτό», είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Είπαμε, πρόσθεσε, «ότι πλέον θέλουμε να οδηγήσουμε τη διαδικασία αυτή με ένα νέο όραμα πλέον στην Κύπρο, ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία στη βάση ομοσπονδίας. Μέχρι τώρα, όλες τις προτάσεις των διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των ΗΕ, τις έχει εγκρίνει όλες σχεδόν η τουρκική πλευρά, η Ε/κ τις έχει απορρίψει όλες».

Σύμφωνα με τον ίδιο «επειδή η Ε/κ πλευρά ποτέ δεν έχει αφομοιώσει έναν συνεταιρισμό σε εκείνη τη βάση (της ομοσπονδίας) με εμάς, δεν ήθελαν να μοιραστούν με τους Τ/Κ ούτε τον πλούτο ούτε την εξουσία. Στόχος τους ήταν όπως παλιά, να κάνουν την Κύπρο ελληνικό νησί, και αυτό δεν το κρύβουν».

Πλέον, υποστήριξε, «με τη στήριξη της Τουρκίας αναφερόμαστε σε δύο ανεξάρτητα ξεχωριστά κράτη που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο βασισμένα στην κυριαρχική ισότητα. Μόνο αν γίνει κάτι τέτοιο μπορεί να υπάρξει μόνιμη και κυρίαρχη λύση».

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι θα συναντήσει την Τζέην Χολ Λουτ στις 21 Ιουνίου και θα συζητήσουν εάν στην Γενεύη υπήρξε κοινό έδαφος μεταξύ των πλευρών. «Στη συνάντησή μας με τη Λουτ, θα τονίσουμε ότι μπορούμε να περάσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις μόνο εάν γίνει αποδεχτό το ίσο διεθνές στάτους μας και ότι ο Τ/κ λαός είναι κυρίαρχος όσο ο Ε/κ λαός», κατά την έκφρασή του.

«Η ίδια άλλωστε αυτό το γνωρίζει. Στη Γενεύη άλλωστε αυτό το θέταμε συνεχώς», ανέφερε.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η Τουρκία είναι ισχυρή χώρα στην περιοχή και στον κόσμο, προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό τί λέει η Τουρκία και η στήριξή της Τ/κ πλευράς για λύση δύο κρατών. Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι με τις προσπάθειες της Λουτ μπορεί να υπάρξει δεύτερη συνάντηση, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση μιας τέτοιας συνάντησης θα συνεχίσουν να στηρίζουν την νέα πολιτική και στάση τους. 

Για τα Βαρώσια, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι τα  άνοιξαν τον Οκτώβριο του 2020, αναφέροντας ότι «με βάση το διεθνές δίκαιο οι περιουσίες θα επιστραφούν στους πρώτους ιδιοκτήτες τους με βάση ανάλογα με την απόφαση που θα λάβει η Επιτροπή Αποζημίωσης. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει μια διαδικασία ανοίγματος, αυτό είναι συμβατό με τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο στα Βαρωσια «για την επιστροφή περιουσιών έχουν υποβάλει αίτημα πάνω από 3 χιλιάδες Ε/Κ και ξένοι στην Επιτροπή Αποζημιώσεων όπως γνωρίζω. Αφού υποβάλουν αίτηση κι εμείς επιστρέφουμε τις περιουσίες, επομένως από άποψης ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουμε καλή εξέλιξη». «Προσπαθούμε να μην κινούμαστε ενάντια στο διεθνές δίκαιο», υποστήριξε εκ νέου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας