Η μηλόκρεμα είχε λάθος συνταγή...

Μια μεγάλη συζήτηση άνοιξε ο τρόπος με τον οποίο η Έμιλυ Γιολίτη, επέλεξε να πει αντίο στη σύντομη παρουσία της στο κυβερνητικό σχήμα προλαβαίνοντας επί της ουσίας της εξελίξεις, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχεδίαζε να ανακοινώσει την αποχώρηση της από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στα πλαίσια του ανασχηματισμού που ετοιμάζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έβαλε τελεία και παύλα κάνοντας και πάλι… σαματά-Έσπασε το πρωτόκολλο η Γιολίτη

Ακόμα και επικριτές της Έμιλυς Γιολίτη, έσπευσαν να τη συγχαρούν για τον αν μη τι άλλο, σπάνιο, για τα κυπριακά δεδομένα, τρόπο που παραιτήθηκε. Με μια επιστολή κόλαφο την οποία, αφού έστειλε πρώτα στα ΜΜΕ, μετά στο Προεδρικό, έφυγε για ταξίδι αναψυχής στο εξωτερικό, έγραψε τον επίλογο ενός πολυτάραχου έτους στον υπουργικό θώκο. Κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι έφυγε με αξιοπρέπεια, άλλοι την κάκισαν, αποδίδοντας της αγνωμοσύνη για τον τρόπο που αποχώρησε και για τα όσα καταλόγισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας της, της ύψωσε ασπίδα προστασίας.

Το σίγουρο είναι πως ο Νίκος Αναστασιάδης, αλλιώς είχε τα πράγματα στο μυαλό του όταν τη διόριζε. Μια νέα, επιτυχημένη στο κλάδο της θα πίστωνε την Κυβέρνηση του με αέρα ανανέωσης. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν κατ΄ αυτό τον τρόπο, αφού αφενός η απειρία με την οποία διαχειρίστηκε πράγματα και καταστάσεις, η ελλιπής ανοχή της στην κριτική και η αναποτελεσματικότητα την οποία κάποιοι της χρεώνουν, την έφεραν στην πόρτα εξόδου.

Πάντως, οι πληροφορίες ήθελαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να έχει στο μυαλό του, όχι την εκδίωξη, αλλά τη μετακίνηση της από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο νεοϊδρυθέν υφυπουργείο κοινωνικής πρόνοιας. Η ίδια ωστόσο, ούτε που ήθελε να ακούσει για μια τέτοια μετακίνηση, από τη στιγμή, που όπως τονίζει και στην επιστολή παραίτησης της, θεωρεί πως στον ένα χρόνο στο Υπουργείο κατάφερε να επιτελέσει ένα πλούσιο και πολυδιάστατο έργο και μια τέτοια μετακίνηση θα ερμηνευόταν ως υποβάθμισή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραιτήθηκε πυροβολώντας η Γιολίτη-«Συγγνώμη Πρόεδρε που πλήττω την εικόνα σας»

Αρκετοί εντοπίζουν πως το λάθος του Νίκου Αναστασιάδη, ήταν εξ αρχής, όταν αποφάσιζε τον διορισμό της. Άλλωστε δεν ήταν λίγοι αυτοί που άσκησαν κριτική στηριζόμενοι στις καλές σχέσεις που διατηρούσε η πρώην υπουργός με τις κόρες του Προέδρου της Δημοκρατίας και που θεωρούσαν πως λόγω της φιλίας, η Έμιλυ Γιολίτη καρπώθηκε τον διορισμό. Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν πως η Έμιλυ Γιολίτη με το σπαθί της έχει να επιδείξει μια αξιοσημείωτη επαγγελματική σταδιοδρομία.

Αν ήταν επιτυχημένη η επιλογή του Προέδρου πριν ένα χρόνο, μόνο εκ του αποτελέσματος μπορεί να κριθεί και το αποτέλεσμα μάλλον γράφει αποτυχία. Από τη σκοπιά του Νίκου Αναστασιάδη, το αφήγημα είναι διαφορετικό. Έδωσε στην Έμιλυ Γιολίτη την ευκαιρία που επιζητούσε για είσοδο στην πρώτη γραμμή της πολιτικής με διορισμό, αυτή την αποδέχθηκε, δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του και θα έπρεπε να μετακινηθεί.

Η δε αντίδραση της με την επιστολή παραίτησης και τις… βαριές κουβέντες, χαρακτηρίζεται ως ένδειξη αγνωμοσύνης για τα όσα της προσφέρθηκαν. Το δεδομένο είναι πως από αυτή την ιστορία χαμένες είναι και οι δύο πλευρές, ο μεν Πρόεδρος γιατί μετανιώνει για μια από τις επιλογές που έκανε, η δε Έμιλυ Γιολίτη διότι δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει και να αυξήσει τις πολιτικές μετοχές της στην ευκαιρία που της δόθηκε, χάνοντας παράλληλα και δύο καλές φίλες, τις θυγατέρες του Προέδρου.

Καυτή καρέκλα το Δικαιοσύνης 

Πάντως, η καρέκλα του Υπουργείου Δικαιοσύνης μετατρέπεται σε μια καυτή, κατά τη δεύτερη θητεία του Νίκου Αναστασιάδη. Ο Κυριάκος Κούσιος, που εμφανίζεται ως επικρατέστερος για να αντικαταστήσει την Έμιλυ Γιολίτη, θα είναι ο τέταρτος υπουργός στο συγκεκριμένο Υπουργείο από τον Μάρτιο του 2018. Δηλαδή μέσα σε τρία χρόνια και τρεις μήνες το Υπουργείο θα έχει αλλάξει πολιτικό προϊστάμενο τέσσερις φορές.

Αυτό το στοιχείο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρώτη θητεία Αναστασιάδη όπου ο Ιωνάς Νικολάου παρέμεινε στη θέση για πέντε χρόνια. Μάλιστα αν κάποιος ανασκοπήσει την πορεία του Ιωνά την πρώτη πενταετία Αναστασιάδη, σε σχέση με τα όσα συνέβησαν τον τελευταίο χρόνο, θα διαπιστώσει πως ο κ. Νικολάου είχε να αντιμετωπίσει τόνους κριτικής και πέρασε από χίλια μύρια κύματα, αφού βρισκόταν στο στόχαστρο για μια σειρά από ζητήματα, που στο τέλος όμως κατάφερε ορθά ή λανθασμένα να επιλύσει. Τα προβλήματα στις φυλακές, η βία στα γήπεδα, η ανασυγκρότηση της Αστυνομίας, ήταν μερικά από τα ζητήματα που κλήθηκε να διαχειριστεί.

Μάλιστα, για αυτή του την επιτυχία πιστώθηκε με ανανέωση της εμπιστοσύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2018, ωστόσο έληξε αναπάντεχα με την παραίτηση του για λόγους πολιτικής ευθιξίας μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση του Νίκου Μεταξά. Τον διαδέχθηκε ο Γιώργος Σαββίδης ο οποίος πριν προλάβει να ζεστάνει την καρέκλα του υπουργού διορίστηκε Γενικός Εισαγγελέας τον Ιούνιο του 2020 και να τον διαδεχθεί η Έμιλυ Γιολίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπήκε και βγήκε εντυπωσιακά από την Κυβέρνηση η Γιολίτη-Ήταν αποφασισμένος ο ΠτΔ

Αναμφίβολα, η πιο «καυτή» υπουργική καρέκλα, παραδοσιακά στην Κύπρο, ήταν αυτή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, αφού αν ανασκοπήσει κανείς την πολιτική ιστορία του τόπου, ουκ ολίγοι υπουργοί έφυγαν άρον άρον, άλλοι επεισοδιακά και άλλοι αθόρυβα, στα πλαίσια ενός ανασχηματισμού.

Μετά τον διορισμό του Γιώργου Σαββίδη στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος είχε διαδεχθεί τον Ιωνά Νικολάου που υπέβαλε παραίτηση για λόγους ευθιξίας, υπό το βάρος της υπόθεσης του κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά το 2019, η Έμιλυ Γιολίτη κατέστη η 25η υπουργός Δικαιοσύνης από το 1960. Πρόκειται για την δεύτερη γυναίκα στα χρονικά, αφού η πρώτη ήταν η Στέλλα Σουλιώτη που διορίστηκε τον Αύγουστο του 1960 και υπηρέτησε για δέκα χρόνια το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η κ. Σουλιώτη είναι η μακροβιότερη υπουργός, ενώ στη σχετική λίστα ακολουθεί ο Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος κρατούσε τα ινία του Υπουργείου για έξι χρόνια και δύο μήνες. Εκτός από τον Ιωνά Νικολάου, επεισοδιακά από τη θέση τους, είχαν αποχωρήσει οι Νίκος Κόσιης και Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Ο διορισμός της Έμιλυ Γιολίτη, από την πρώτη κιόλας μέρα που ανακοινώθηκε το όνομα της, βρέθηκε στο στόχαστρο των επικρίσεων, αφού «ενέπνευσε» και έδωσε το έναυσμα σε αρκετούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, να σχολιάζουν, να επικρίνουν ή να σατιρίζουν την παρουσία της, άλλες φορές δίκαια και άλλες φορές άδικα, ξεπερνώντας μάλιστα τα όρια. Η ίδια πάντως, αρκέστηκε να απαντήσει πως θα κριθεί από το έργο της.

Ωστόσο, η Έμιλυ Γιολίτη, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, δεν άργησε να μετατραπεί σε κόκκινο πανί και να δέχεται πυρά από παντού, με την οποιαδήποτε ενέργεια της, σωστή ή λάθος, να σχολιάζεται αρνητικά. Εξού, και τα τελευταία δύο χρόνια, αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της σύνθεσης του Υπουργικού Συμβουλίου .

Η Έμιλυ Γιολίτη, κλήθηκε να αναλάβει τα ινία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σε μια περίοδο, ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού σημαντικές Μεταρρυθμίσεις που άφησε στη μέση ο Ιωνάς Νικολάου δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει στο σύντομο πέρασμα του, ο Γιώργος Σαββίδης.

Μάλιστα, η υπουργός, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, βγήκε μπροστά και μίλησε για μηδενική ανοχή στα θέματα της διαφθοράς, διαμηνύοντας την ίδια ώρα, πως δεν θα ανεχτεί τέτοια φαινόμενα στην Αστυνομία. Η ανάληψη των καθηκόντων της συνέπεσαν με τη συγκυρία των αποκαλύψεων για τα ζητήματα των πολιτογραφήσεων και τα θέματα της διαφθοράς.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Και ενώ όλα κυλούσαν ομαλά στις Κεντρικές Φυλακές, μια εξαγγελία της υπουργού, πως προωθεί τροποποιήσεις με τις οποίες θέλει να αλλάξει τα κριτήρια για τις αποφυλακίσεις Επ' Αδεία, ενώ θα αποστερούνται της επιλογής για απεξάρτηση στην Αγία Σκέπη όσοι καταδικάστηκαν για υποθέσεις ναρκωτικών, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Μάλιστα, η υπουργός χαρακτήρισε «εγκληματίες» τους κρατούμενους, οι οποίοι με επιστολές τους απάντησαν δημόσια στην Έμιλυ Γιολίτη.

Οι κρατούμενοι, μεταξύ άλλων, ανέφεραν πως θεωρούν απαράδεκτο να μπαίνουν ταμπέλες και να λέγονται χαρακτηρισμοί σε όσους προσπαθούν να σωφρονιστούν, ενώ τονίζουν με έντονο τρόπο, πως είναι αδιανόητο να γίνονται προσπάθειες για αποδοχή των αποφυλακισθέντων, ζητώντας από την κοινωνία να τους δίνει δεύτερη ευκαιρία, και την ίδια ώρα, να χαρακτηρίζονται εγκληματίες από την πολιτική προϊστάμενη του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Στον απόηχο της εξαγγελίας, κόκκινη γραμμή τράβηξε και η Διευθύντρια της Αγίας Σκέπης, η οποία διαμήνυσε δημόσια στην υπουργό Δικαιοσύνης πως «εάν συμπεριληφθεί στην τροποποίηση της νομοθεσίας η επιστροφή των ατόμων στις Κεντρικές Φυλακές, εγώ σαν Αγία Σκέπη, αρνούμαι να πάρω οποιονδήποτε κατάδικο για θεραπεία. Είναι ανήθικο και είναι σαν να του τάζω κάτι που δεν ισχύει».

Άναψε φωτιές το parody account

Η ενέργεια της υπουργού να προβεί σε καταγγελία στην Αστυνομία για parody λογαριασμό που σατιρίζει την ίδια, κατόπιν της οποίας εξασφαλίστηκε ένταλμα έρευνας σε οικία γυναίκας, έφερε νέες φουρτούνες για την Κυβέρνηση, την ώρα μάλιστα που τα πυρά της αντιπολίτευσης, είναι διαδοχικά.

Η Έμιλυ Γιολίτη κατηγορήθηκε τόσο από την κοινή γνώμη, όσο και από τα κόμματα, για κατάχρηση εξουσίας, με την ίδια να υπεραμύνεται των ενεργειών της, λέγοντας πως προέβη σε καταγγελία καθώς έγινε αναφορά για τον πατέρα της και παραβιάζονταν τα προσωπικά της δεδομένα.

Η υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον του Ανωτάτου, το οποίο ακύρωσε το ένταλμα έρευνας, τονίζοντας πως δεν υπήρχε εύλογη υπόνοια για έκδοση του, ενώ μετά και την απόφαση αυτή, ζητήθηκε με έντονο τρόπο, η παραίτηση της υπουργού, η οποία ωστόσο, επανέλαβε αρκετές φορές, πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Αστυνομία ενεργεί με αυτό τον τρόπο, παραπέμποντας σε δεκάδες καταγγελίες πολιτικών προσώπων.

Την κουβέντα για παραίτηση της υπουργού, έκοψε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Τύπου για τα μέτρα κατά της διαφθοράς, ανέφερε με έντονο ύφος, «θέλετε απαντήσεις από πλευράς Κυβέρνησης. Εγώ είμαι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εγώ την διόρισα την κ. Γιολίτη, της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και δεν τίθεται θέμα ανάληψης ευθυνών. Απλούστατα, τελεία και παύλα»,

Η υπόθεση συζητήθηκε και ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την υπουργό να μην κρύβει τον εκνευρισμό της, αφού μετά το πέρας της συζήτησης, σε δηλώσεις της ανέφερε πως «δυστυχώς το επίπεδο συζήτησης στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν ήταν αυτό που ανέμενα», προσθέτοντας πως «δεν νομίζω να ήθελαν απαντήσεις από εμένα. Με διέκοψαν πάμπολλες φορές. Επρόκειτο για ένα στημένο σκηνικό. Ήρθαν έτοιμοι για καυγάδες, λαϊκισμό και αποπροσανατολισμό».

Μάλιστα, για άλλη μια φορά κληθείσα να απαντήσει για ποιο λόγο δεν ζητά συγνώμη από την γυναίκα, στην οικία της οποίας διεξήχθη έρευνα, η Έμιλυ Γιολίτη, είπε, «δεν έχω πρόβλημα να ζητήσω συγνώμη, αλλά για ποιο πράγμα πρέπει να απολογηθώ.

Ο Αίαντας  χτύπησε ξανά την Γιολίτη

Και σαν να μην έφτανε η θύελλα που ξεσηκώθηκε για τον λογαριασμό-παρωδία, με την ίδια να κάνει λόγο για «πολύ τοξικό κλίμα», τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο κέντρο της Λευκωσίας κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας, έρχονται να ρίξουν και άλλο λάδι στη φωτιά, με την Έμιλυ Γιολίτη να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.

Μετά τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας και τις καταγγελίες για υπέρμετρη βία, η κοινή γνώμη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν με έντονο τρόπο την παραίτηση της υπουργού Δικαιοσύνης, η οποία με ανακοίνωση της, ανέφερε πως συμφώνησε με τον Αρχηγό Αστυνομίας για την διεξαγωγή έρευνας από την Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.

Η Έμιλυ Γιολίτη, που βρέθηκε χθες στην Βουλή, στήθηκε στον τοίχο από τους βουλευτές, λέγοντας της πως θα έπρεπε να παραιτηθεί, με την ίδια ωστόσο να αναφέρει πως «δεν κοιμήθηκα ούτε το Σάββατο, ούτε την Κυριακή. Οι ακραίες συμπεριφορές δεν έχουν θέση στην Αστυνομία. Οι υπαίτιοι θα λογοδοτήσουν. Δεν υπήρχαν οδηγίες για τέτοιου είδους καταστολή».

Ερωτηθείσα εάν προτίθεται να παραιτηθεί, η υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως η παραίτηση της βρίσκεται καθημερινά στην διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μπέρδεψε τα Νομοσχέδια, «πυροσβέστης» ο Αβέρωφ

Ένα… μπέρδεμα με τα Νομοσχέδια, λίγο έλειψε να βάλει σε νέους μπελάδες το Προεδρικό, λίγο μετά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, που λόγω της στάσης του ΔΗΚΟ, παρέμεινε στον πάγο για ένα μήνα, με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να εκπέμψει mayday.

Tην επόμενη μέρα της ψήφισης του προϋπολογισμού, και αφού η Κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει συνεργασία με ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ, οι βουλευτές ενημερώθηκαν πως τα Νομοσχέδια για τη δημιουργία Δικαστηρίου για την ταχεία εκδίκαση διαφορών μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών, αποσύρονται, γεγονός που έφερε θύελλα αντιδράσεων, αφού διαφορετική ήταν η συμφωνία.

Ωστόσο, η Έμιλυ Γιολίτη, το πήρε πάνω της, λέγοντας πως πρόκειται για λάθος συνεννόηση και πως τα Νομοσχέδια δεν αποσύρονται, απλώς θα πρέπει να τύχουν κάποιες αλλαγές.

Η τέως υπουργός, δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις για την γκάφα, με την ίδια να δηλώνει «είναι δικό μου το λάθος. Αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη. Ήταν μια κακή συνεννόηση δική μου. Δεν ήταν λάθος κάποιου άλλου».

Πέραν από την Γιολίτη, στη Βουλή έσπευσε και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος λειτούργησε ως πυροσβέστης, ξεκαθαρίζοντας τη θέση της Κυβέρνησης.

Δειτε Επισης

Α. Δημητρίου: Η βία δεν αποτελεί μέσο θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας
Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»
Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια