Αυτοί κλείδωσαν για τις προεδρίες των Επιτροπών-Στην Εξωτερικών ο Χάρης

Μετά την απόφαση της σύσκεψης αρχηγών για τον διαχωρισμό των προεδριών των Επιτροπών, οι οποίες επικυρώθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής, πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις προεδρικές καρέκλες των Επιτροπών.

Τα πλείστα κόμματα, έχουν ήδη κλειδώσει στις αποφάσεις τους για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την κάθε προεδρία, ενώ άλλα αναμένεται να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις τις επόμενες ημέρες.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έλαβε πέντε Προεδρίες. Πρόκειται για τις Επιτροπές Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νομικών, Υγείας, Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Θεσμών και Αξιών και Επιτρόπου Διοίκησης.

Την Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, θα αναλάβει ο Χάρης Γεωργιάδης, ενώ στην Νομικών θα είναι ο Νίκος Τορναρίτης. Ο Ευθύμιος Δίπλαρος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και ο Κυριάκος Χατζηγιάννης στην Επιτροπή Ενέργειας. Τέλος, την Επιτροπή Θεσμών και Αξιών αναλαμβάνει ο Δημήτρης Δημητρίου.

Αποφασίζουν στο ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ, που επίσης έλαβε πέντε προεδρίες, αυτές των Επιτροπών Εσωτερικών, Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων, Γεωργίας και Φυσικών Πόρων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών, θα παρακαθίσει σε συνεδρία, ώστε να καταλήξει στους εκλεκτούς του.

Σε ότι αφορά την Επιτροπή Προσφύγων, στην οποία προήδρευε και στην προηγούμενη θητεία το ΑΚΕΛ με τη Σκεύη Κουκουμά, αν και υπάρχει ενδιαφέρον από βουλευτές κατεχόμενων επαρχιών για την προεδρία, μέχρι στιγμή δεν έχει κλειδώσει καμία απόφαση.

Στην Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών, υπάρχει η επιλογή της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, που έχει την εμπειρία επί των συγκεκριμένων ζητημάτων και η οποία δεν θα έλεγε όχι σε μια τέτοια πρόταση, ενώ στην Γεωργίας, προηγούμενος πρόεδρος ήταν ο Ανδρέας Καυκαλιάς και από τη στιγμή που ο βουλευτής επανεξελέγη, η πλάστιγγα γέρνει προς το μέρος του για να αναλάβει εκ νέου την προεδρία.

Ως εκ τούτου, απομένουν δύο Επιτροπές. Των Εσωτερικών και Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στις οποίες όσοι βουλευτές από το ΑΚΕΛ μετείχαν στην προηγούμενη πενταετία, είτε δεν επαναδιεκδίκησαν, είτε δεν επανεξελέγησαν. Το κόμμα θα πρέπει να επιλέξει νέα πρόσωπα και δεν αποκλείεται τις προεδρίες να διεκδικήσουν οι Γιώργος Λουκαΐδης και Άριστος Δαμιανού. Οι δύο βουλευτές έχουν μεγάλη πείρα στη Βουλή και μπορούν να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα που θα κληθούν να αναλάβουν. 

Υπενθυμίζεται ότι στο ΑΚΕΛ βρίσκονται σε ρυθμούς εκλογικού συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 2-4 Ιουλίου, το οποίο θα εκλέξει τη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που με τη σειρά της θα υποδείξει τον επόμενο γενικό γραμματέα. Οι αποφάσεις για τις προεδρίες των Επιτροπών να μεταβληθούν, αναλόγως και με τις εξελίξεις εντός του κόμματος. 

Ξεκάθαρα τα πράγματα στο ΔΗΚΟ

Εντελώς ξεκάθαρα είναι τα πράγματα στο ΔΗΚΟ, αφού την προεδρία του της Επιτροπής Οικονομικών θα αναλάβει η αναπληρώτρια πρόεδρος του κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, που υπηρέτησε τη συγκεκριμένη θέση και στην προηγούμενη της θητεία.

Δεύτερη πενταετία στην προεδρία της Επιτροπής Παρακολούθησης Σχεδίων Ανάπτυξης και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών, θα έχει ο Ζαχαρίας Κουλίας, ενώ την Επιτροπή Παιδείας, θα αναλάβει ο Παύλος Μυλωνάς.

Δύο κλειδωμένες θέσεις και δύο που αιωρούνται

Την ίδια ώρα, στα μικρότερα κόμματα που έλαβαν από μια προεδρία, έχουν κλειδώσει ήδη δύο θέσεις. Πρόκειται για την Επιτροπή Περιβάλλοντος, που θα προεδρεύσει ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και την νεοσύσταση Αd hoc Επιτροπή για το δημογραφικό, που πρόεδρος θα είναι ο Λίνος Παπαγιάννης.

Άγνωστο είναι ακόμα το τι θα πράξει η ΔΗΠΑ για την Επιτροπή Μεταφορών, αφού παίζουν τα ονόματα των Μαρίνου Μουσιούττα και Αλέκου Τρυφωνίδη. Από τη μια, ο κ. Μουσιούττας έχει μεγάλη εμπειρία στη Βουλή, με συμμετοχές στις Επιτροπές Εργασίας και Εσωτερικών, ενώ από την άλλη ο Αλέκος Τρυφωνίδης έχει την εμπειρία από την CYTA, όπου εργαζόταν επί σειρά ετών και η οποία είναι σχετική με την εν λόγω Επιτροπή.

Για την Επιτροπή Άμυνας που πέρασε στα χέρια της ΕΔΕΚ, όπως είχε συμβεί και κατά την προηγούμενη σύνθεση της Βουλής, πρώτο φαβορί για να αναλάβει είναι ο πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος, ωστόσο δεν θα ήταν έκπληξη αν παραχωρηθεί η σκυτάλη σε ένα άλλο έμπειρο βουλευτή, όπως είναι ο Κωστής Ευσταθίου.   

Για τις τελικές τους αποφάσεις, τα κόμματα θα ενημερώσουν επίσημα την Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη Πέμπτη, στην προγραμματισμένη συνεδρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Ζητά να μάθει ποιοι κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν και σύνταξη η Χαραλαμπίδου
Σκότλαντ: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας να ηγηθούν την προσπάθεια για προστασία των Ωκεανών
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Α. Δημητρίου: Τα δύσκολα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΤΑ ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά
Λουκαΐδης στην ΚΣΣΕ-«Συνενοχή η σιωπή για όσα διαπράττονται στη Γάζα»
Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή