Έβαλε τελεία και παύλα κάνοντας και πάλι… σαματά-Έσπασε το πρωτόκολλο η Γιολίτη

Ο διορισμός της Έμιλυς Γιολίτη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης πριν από ακριβώς ένα χρόνο, δεν ήταν σαν όλους τους υπόλοιπους 48 διορισμούς που ανακοίνωσε ο Νίκος Αναστασιάδης από την 1η Μαρτίου του 2013 όταν ανέλαβε τα ηνία της χώρας. Αν δεν ήταν κομματικοί, δηλαδή προερχόμενοι από το Δημοκρατικό Συναγερμό, οι διορισμοί του Νίκου Αναστασιάδη προέρχονταν από τον ευρύτερο χώρο της δεξιάς, έχοντας να επιδείξουν προηγούμενη εμπλοκή στα πολιτικά ή κοινωνικά δρώμενα του τόπου.  

Στην περίπτωση της Έμιλυς Γιολίτη τα πράγματα ήταν διαφορετικά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το ήξερε εξ αρχής, το επιβεβαίωσε με τις αντιδράσεις αμέσως μετά τον διορισμό της, το έζησε στο πετσί του τον ένα χρόνο που η παραιτηθείσα υπουργός Δικαιοσύνης βρισκόταν στο Υπουργικό του Συμβούλιο και το πλήρωσε με τον τρόπο της παραίτησής της.

Εξάλλου, ο τρόπος που στην Κύπρο συνηθίζεται να αποχωρούν από τις υπουργικές καρέκλες τα πολιτικά πρόσωπα, είναι σχεδόν πάντα ο ίδιος. Όλοι οι προηγούμενοι ακολούθησαν ένα άγραφο πρωτόκολλο που τους θέλει να ευχαριστούν τον Πρόεδρο για την εμπιστοσύνη και άλλα πολλά κλισέ. Ακόμα και σε περιπτώσεις υπουργών που έφυγαν δυσαρεστημένοι, όπως για παράδειγμα η Βασιλική Αναστασιάδου, δεν ξέφυγαν από το πρωτόκολλο του συντηρητικού, πολιτικού καθωσπρεπισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα πήγαινε-έλα των υπουργών, η πεπατημένη του Αναστασιάδη και το τελευταίο καρέ

Η Έμιλυ Γιολίτη επέλεξε να αποχωρήσει με ένα τρόπο που επιβεβαιώνει όλα τα πιο πάνω. Όχι μόνο δεν ευχαρίστησε τον Νίκο Αναστασιάδη, όχι μόνο δεν περίμενε να ακούσει από το στόμα του την πρόταση που είχε να της κάνει για άλλο διορισμό, αλλά με μια επιστολή κόλαφο την οποία μάλιστα έστειλε πρώτα στα μέσα και μετά στο Προεδρικό, πέρασε στην αντεπίθεση, δεν έκρυψε τα αρνητικά συναισθήματα που δημιουργήθηκαν μέσα της, υπερασπίστηκε το έργο της και την είπε στον Πρόεδρο για αυτό που την πείραξε πιο πολύ από όσα άκουσε από το στόμα του. Για το ότι, δηλαδή, η ίδια έκανε ζημιά στην εικόνα του.

Από τη σκοπιά του Νίκου Αναστασιάδη, η Έμιλυ Γιολίτη ήταν –κακά τα ψέματα- εξ αρχής ένας πονοκέφαλος. Το όνομα της έπαιζε σχεδόν σε κάθε περίοδο ανασχηματισμού της δεύτερης θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα τα όποια πλούσια προσόντα και η αξιοσημείωτη σταδιοδρομία της, έμεναν στα χαμηλά, αφού σχεδόν παντού αυτό που γραφόταν στις πρώτες σειρές και με μεγάλα γράμματα ήταν η φιλική της σχέση με τις θυγατέρες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως και να έχει ο Νίκος Αναστασιάδης, ήταν αποφασισμένος να τη διορίσει και η μετακίνηση του Γιώργου Σαββίδη στη Νομική Υπηρεσία ήταν μια καλή ευκαιρία, αφού θα εμπλούτιζε το Υπουργικό με γυναικεία παρουσία, πράγμα για το οποίο του είχε ασκηθεί κριτική.

Όπως ήταν αναμενόμενο η είδηση της υπουργοποίησής της, έφερε διάφορα σχόλια. Οι κακεντρεχείς έσπευσαν να την κατηγορήσουν, οι πιο υπομονετικοί επικριτές της Κυβέρνησης, την περίμεναν στη γωνία για το πρώτο στραβοπάτημα που… δεν άργησε να έρθει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραιτήθηκε πυροβολώντας η Γιολίτη-«Συγγνώμη Πρόεδρε που πλήττω την εικόνα σας»

Κρίσιμη καμπή στην σύντομη πολιτική πορεία της, ήταν όλα όσα διαδραματίστηκαν με το parody account που εμφανίστηκε με το όνομα της στο twitter. Η επιεικώς άστοχη απόφαση της να προβεί σε καταγγελία στην Αστυνομία για έναν σατυρικό λογαριασμό, καταδείκνυε ενδεχομένως και πόσο απροετοίμαστη ήταν να δεχθεί την κριτική και να λειτουργήσει πλέον όχι ως ένα προβεβλημένο δημόσιο πρόσωπο για το lifestyle της, αλλά ως υπουργός μιας Κυβέρνησης που δεχόταν, δέχεται και θα δέχεται τόνους κριτικής. Η απερχόμενη υπουργός δέχθηκε επικρίσεις, τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από την ίδια την κοινή γνώμη για κατάχρηση εξουσίας, με την ίδια να υπεραμύνεται των ενεργειών της, επισημαίνοντας πως έγινε αναφορά στον πατέρα της και παραβιάζονταν τα προσωπικά της δεδομένα.

Ίσως ο τρόπος που αντέδρασε στην κριτική του parody account να ήταν μια ιδέα και των όσων συνέβησαν χθες. Η μηδενική ανοχή της και η απόρριψη των όσων της είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ο τρόπος που αντέδρασε στην κριτική που της άσκησε όταν τον πήρε τηλέφωνο ζητώντας εξηγήσεις για τις φήμες περί αποχώρησής της, την εξόργισαν και με γρήγορα αντανακλαστικά πέρασε στην αντεπίθεση, σπάζοντας όλα τα πρωτόκολλα που περιγράφηκαν πιο πάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπήκε και βγήκε εντυπωσιακά από την Κυβέρνηση η Γιολίτη-Ήταν αποφασισμένος ο ΠτΔ

Την πρώτη φορά, που η Έμιλυ Γιολίτη συμπεριφέρθηκε ως μη πολιτικό πρόσωπο, ο Νίκος Αναστασιάδης την κάλυψε πλήρως, βγήκε μπροστά και έκοψε την κουβέντα για παραίτηση της. Έχοντας δίπλα του την υπουργό Δικαιοσύνης, σε συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα κατά της διαφθοράς, ανέφερε με έντονο ύφος, «θέλετε απαντήσεις από πλευράς Κυβέρνησης. Εγώ είμαι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εγώ την διόρισα την κ. Γιολίτη, της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και δεν τίθεται θέμα ανάληψης ευθυνών. Απλούστατα, τελεία και παύλα», δήλωσε σε έντονο ύφος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Λίγους μήνες αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίζει πως ο ένας χρόνος είναι ικανοποιητικό χρονικό διάστημα για αξιολόγηση και εξαγωγή συμπερασμάτων για την πορεία της Έμιλυς Γιολίτη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και αποφασίζει πως ήρθε η ώρα να αποχωρήσει. Ο τρόπος που η κα. Γιολίτη αντέδρασε αποτελεί απλώς μια επιβεβαίωση, πως ποτέ δεν ήταν μια υπουργός που θα έμπαινε στα καλούπια που έχουμε συνηθίσει. Και το επιβεβαίωσε με την επιστολή παραίτησης της.

Όλο αυτό το διάστημα δεν ήταν λίγες οι φορές που υπό τον τύπο διαρροών στον Τύπο, εκφράστηκε η δυσφορία της Πινδάρου για τις επιδόσεις αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ενεργούσε η υπουργός Δικαιοσύνης. Εξάλλου εξ αρχής ο ΔΗΣΥ είχε εκφράσει επιφυλάξεις και ενστάσεις για τον συγκεκριμένο διορισμό, οι οποίες κορυφώθηκαν λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Η επιλογή της Έμιλυς Γιολίτη να ταξιδέψει στο εξωτερικό για λόγους αναψυχής λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, έφερε δυσφορία στον ΔΗΣΥ, αφού εκείνη την ώρα το κόμμα και κατ΄ επέκταση η Κυβέρνηση, έδιναν την τελική προεκλογική μάχη.

Αναντίρρητα η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να δείξει την πόρτα της εξόδου στην Έμιλυ Γιολίτη, αποτελεί και μια παραδοχή λάθους από τον ίδιο, ειδικά από τη στιγμή που αυτό συνέβη πριν τους 18 μήνες που σχεδόν πάντα συνηθίζεται να μένει ένας υπουργός στη θέση του. Ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης χθες επέλεξε με μια λιτή ανακοίνωση να κάνει αποδεκτή την παραίτηση της Έμιλυς Γιολίτη, ενώ σε δηλώσεις του περιορίστηκε να την ευχαριστήσει για όσα έχει προσφέρει στον ένα χρόνο της παρουσίας της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκοψε την κουβέντα με ένα... ευχαριστώ στη Γιολίτη ο Πρόεδρος-Δεν απαντά στα πυρά

Από εδώ και πέρα, αυτό που απομένει είναι να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που τοποθετείται χρονικά στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Πέραν της Έμιλυς Γιολίτη, αποχωρεί από το Κυβερνητικό σχήμα και ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ενώ ο Πρόεδρος καλείται να διορίσει και ένα πρόσωπο στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Σε ότι αφορά τα δύο πρώτα, το όνομα του Αδάμου Αδάμου για το Υγείας και του Κυριάκου Κούσιου για το Δικαιοσύνης, είναι τα επικρατέστερα. Εάν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί, τότε οι πληροφορίες θέλουν τον Μάριο Πελεκάνο να είναι το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον κ. Κούσιο στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Σε ότι αφορά την έντονη φημολογία που αναπτύσσεται για αντικατάσταση του Πρόδρομου Προδρόμου στο Παιδείας, αυτό που δηλώνουν πρόσωπα από το περιβάλλον του υπουργού, είναι πως ο ίδιος δεν έχει εκφράσει την πρόθεση του να αποχωρήσει, ενώ ούτε από την πλευρά του Προεδρικού υπήρξε, μέχρι στιγμής, οποιαδήποτε τέτοια ένδειξη.

 

Δειτε Επισης

Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική