Επικυρώθηκε η Επιτροπή Επιλογής-Ορίστηκαν γραμματείς και κοσμήτορες της Βουλής

Με τελειωμένο σε ότι αφορά το ζήτημα των προεδριών των Επιτροπών, συνήλθε στη δεύτερη της υπό την παρούσα σύνθεση, συνεδρία η Ολομέλεια της Βουλής, για να εξετάσει μια σειρά διαδικαστικών θεμάτων, κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων και την έναρξη της κανονικής της λειτουργίας που τοποθετείται χρονικά στο τέλος της άλλης εβδομάδας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σολομώντειος λύση για προεδρίες Επιτροπών-Αd hoc για δημογραφικό στο ΕΛΑΜ

Κατά τη σημερινή συνεδρία, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε την κατάληξη των πολιτικών αρχηγών και επικύρωσε τον καταρτισμό της Επιτροπής Επιλογής, η οποία θα φέρει ακολούθως την συμφωνία των κομμάτων προς έγκριση. 

Στην Επιτροπή Επιλογής, θα συμμετάσχουν εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ο πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Νίκος Τορναρίτης και ο Χάρης Γεωργιάδης.

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ ο Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, εξέφρασε την άποψη ότι με βάση το Σύνταγμα, η Επιτροπή Επιλογής δεν περιορίζεται στους βουλευτές των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, ανέφερε ωστόσο ότι η ΕΔΕΚ αποδέχεται τη σύνθεση και δεν θα δημιουργήσει οποιοδήποτε ζήτημα με την υποβολή νέων υποψηφιοτήτων.

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου σημείωσε ότι το θέμα αυτό απασχόλησε εκτενώς τη Σύσκεψη Αρχηγών αλλά και την Άτυπη Επιτροπή που είχε συσταθεί αυτές τις μέρες. «Αν και οι συνταγματικές διατάξεις και ο κανονισμός είναι ξεκάθαρος, εντούτοις θα κρατήσω το συναινετικό πνεύμα που έχετε εγείρει. Είναι αυτό ακριβώς το πνεύμα που θα πρέπει να διατηρήσουμε για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της Βουλής των Αντιπροσώπων και εφόσον δεν υπάρχει ένσταση η σύνθεση της Επιτροπής εγκρίνεται», ανέφερε.

Από το ΑΚΕΛ, θα συμμετάσχουν οι Γιώργος Λουκαΐδης, Στέφανος Στεφάνου και Άριστος Δαμιανού, ενώ από το ΔΗΚΟ η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και ο Πανίκος Λεωνίδου.

Επικυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, η Επιτροπή Επιλογής, η οποία θα συνεδριάσει το πρωί της Παρασκευής για τις προεδρίες των δεκαεπτά επιτροπών.

Κατά τη συνεδρία της Βουλής, έγινε ο διορισμός Γραμματέων και Κοσμητόρων. Γραμματείς διορίστηκαν οι Νίκος Γεωργίου από το ΔΗΣΥ και Κώστας Κώστα από το ΑΚΕΛ. Κοσμήτορας θα είναι ο βουλευτής Χρίστος Ορφανίδης του ΔΗΚΟ.

Σε ότι αφορά τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, για τον Δημοκρατικό Συναγερμό καθορίστηκε ο κ. Νίκος Τορναρίτης, με αναπληρωτή τον Ονούφριο Κουλλά. Από πλευράς ΑΚΕΛ τη θέση αναλαμβάνει ο Γιώργος Λουκαΐδης και από το ΔΗΚΟ ο Πανίκος Λεωνίδου.

Η επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 24 Ιουνίου στις 4.00 το απόγευμα και κατά τη διάρκειά της θα ανακοινωθεί η σύνθεση των κοινοβουλευτικών επιτροπών και θα καταρτιστεί η Επιτροπή Δεοντολογίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παράλληλες μάχες σε Βουλή και Προεδρικό για Επιτροπές και ανασχηματισμό

Υπενθυμίζεται ότι η σύσκεψη αρχηγών που συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης, κατέληξε στην απόφαση όπως η νέα Βουλή να έχει δέκα έξι μόνιμες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και μία ad hoc Επιτροπή για το δημογραφικό πρόβλημα. Ειδικότερα, ο ΔΗΣΥ θα έχει πέντε Προεδρίες  Επιτροπών, των Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νομικών, Υγείας, Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Θεσμών και Αξιών και Επιτρόπου Διοίκησης. Το ΑΚΕΛ θα έχει πέντε Προεδρίες Επιτροπών, των Εσωτερικών, Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Προσφύγων - Εγκλωβισμένων - Αγνοουμένων – Παθόντων, Γεωργίας και Φυσικών Πόρων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών. Το ΔΗΚΟ θα έχει τρεις Προεδρίες, των Επιτροπών Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Παρακολούθησης Σχεδίων Ανάπτυξης και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών, και Παιδείας και Πολιτισμού.

Στο ΕΛΑΜ θα ανήκει η Προεδρία της ad hoc Επιτροπής για το δημογραφικό, που προϋπήρχε ως υποεπιτροπή της Επιτροπής Εργασίας και αναβαθμίζεται σε ad hoc. Η ΕΔΕΚ θα έχει την Προεδρία της Επιτροπής Άμυνας, οι Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές την Προεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος και η ΔΗΠΑ την Προεδρία της Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

ΔΗΣΥ: «Τα λόγια μας έγιναν πράξη»

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός στις συζητήσεις που έγιναν σήμερα, ήταν συνενωτικός, συναινετικός και έδωσε λύσεις, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης αναφορικά με την σημερινή σύσκεψη των Αρχηγών ή Εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων για το θέμα των προεδριών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους, «είχαμε πει από την αρχή της συζήτησης για τις προεδρίες της Βουλής ότι ο ΔΗΣΥ θα επιδιώξει τη σύνθεση και τη συναίνεση και προσθέταμε ότι αυτό θα το δείτε στην πράξη».

«Έχω την εντύπωση ότι τα λόγια μας έγιναν πράξη. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός στις συζητήσεις που έγιναν σήμερα, ήταν συνενωτικός, συναινετικός και έδωσε λύσεις. Καταλήξαμε και προχωρούμε», ανέφερε.

«Ικανοποίηση στο ΑΚΕΛ»

Ικανοποίηση γιατί το ΑΚΕΛ διατήρησε τις πέντε Προεδρίες Επιτροπών που είχε στην προηγουμένη Βουλή, εξέφρασε ο Βουλευτής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος κατά την προηγούμενη θητεία, Γιώργος Λουκαϊδης, «ως αποτέλεσμα της τήρησης του Συντάγματος, του Κανονισμού και της αναλογίας», που προκύπτει από τη δύναμη των κομμάτων που συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο κ. Λουκαϊδης εξέφρασε «γενικότερα ικανοποίηση» γιατί αναιρέθηκαν οι λόγοι που παρουσιάστηκαν την Τρίτη στην Επιτροπή Επιλογής και οδήγησαν σε αποτυχία την προσπάθεια για συναίνεση. «Θέλω να υπογραμμίσω και να σημειώσω, επίσης, ότι το ΑΚΕΛ έχει καταγράψει τη διαφωνία του και σε σχέση με την ad hoc Επιτροπή για το δημογραφικό, στην οποία η πλειοψηφία ανέθεσε την προεδρία στο ΕΛΑΜ».

Προχωράμε με την συγκρότηση των Επιτροπών στη βάση και των προεδριών που έχουν καθοριστεί και το σημαντικό είναι να πιάσουμε δουλειά, ανέφερε ο κ. Λουκαϊδης λέγοντας ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος, ο λαός μας.

Για τα πρόσωπα που θα αποτελέσουν τους Προέδρους των Επιτροπών από το ΑΚΕΛ, ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα «και θα τους ακούσετε. Έχουμε κάποιους προβληματισμούς. Ήδη ξεκινήσαμε μια συζήτηση με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής μας ομάδας, αλλά δεν υπάρχει καμία απόφαση. Οπότε να σας παρακαλέσω να μας δώσετε κάποιο χρόνο, ώστε να ολοκληρώσουμε τη διαβούλευση, τον διάλογο και όταν θα αποφασίσουμε θα σας ενημερώσουμε».

Σε ερώτηση αν ο ίδιος επιθυμεί κάποια προεδρία, ο κ. Λουκαϊδης απάντησε: «Επιτρέψτε μας να τα συζητήσουμε και μετά θα σας ενημερώσουμε».

Ερωτηθείς σχετικά ο Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι υπήρχε υποεπιτροπή για το δημογραφικό πρόβλημα και αναβαθμίστηκε σε ad hoc. «Έχει ειδικό καθεστώς η ad hoc Επιτροπή, που καθορίζεται από το σύνταγμα και υπάρχουν και άλλες τέτοιες ad hoc Επιτροπές».

Η απόφαση της πλειοψηφίας ήταν να την αναβαθμίσει σε ad hoc Επιτροπή, πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι το ΑΚΕΛ διαφώνησε και η πλειοψηφία στην οποία αναφέρεται στην Επιτροπή Επιλογής, ήταν ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ.

ΔΗΚΟ: Η εξεύρεση συναίνεσης για κατανομή των Επιτροπών ήταν ο στόχος

Η εξεύρεση της απαραίτητης πολιτικής βούλησης και η συναίνεση ανάμεσα στα κόμματα ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να αρχίσουν οι εργασίες της Βουλής το συντομότερο δυνατό, ήταν ο στόχος του ΔΗΚΟ, δήλωσε η Βουλευτής του, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου λέγοντας ότι με αυτό το στόχο κατέθεσαν προτάσεις στην σύσκεψη των αρχηγών σήμερα με την Πρόεδρο της Βουλής.

Μιλώντας μετά το τέλος της σύσκεψης, η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι ήταν έτοιμοι να συζητήσουν και εισηγήσεις που προέρχονταν από άλλους και τελικά υπήρξε ένα καλό αποτέλεσμα.

Σε ερώτηση ποιοι θα αναλάβουν προεδρίες, η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι θα το συζητήσουν  στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ, ενώ ερωτηθείσα αν την ενδιαφέρει η προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών απάντησε «θα ήταν κάτι που θα μ’ ενδιέφερε, ναι. Βεβαίως θα το αποφασίσουμε συλλογικά».

Για την αναβάθμιση σε ad hoc της υποεπιτροπής για το δημογραφικό, η Βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε ότι «θα είμαι απόλυτα ειλικρινής. Η εισήγηση αρχικά από κάποια κόμματα ήταν η απόδοση Προεδριών των 16 υφιστάμενων Επιτροπών σε όλα τα 4 μικρά κόμματα. Κατανοώντας ανησυχίες και έχοντας και εμείς τις ιδιαίτερές μας ανησυχίες, ταυτόχρονα έχοντας υπόψην και το αποτέλεσμα του εκλογικού σώματος, προσπαθήσαμε να βρούμε μια λύση που θα λάμβανε υπόψην αυτά που σας έχω αναφέρει. Εξού και άλλα κόμματα πρότειναν και συζητούσαν την αναβάθμιση της υποεπιτροπής σε ad hoc. Οι μόνιμες Επιτροπές της Βουλής παραμένουν 16».

Ήταν εισήγηση που προήλθε από περισσότερα από ένα κόμμα, συμπλήρωσε λέγοντας ότι σημασία έχει πάντοτε το αποτέλεσμα. «Έχουμε μια κατάληξη που ικανοποιεί όλους, αντανακλά το εκλογικό αποτέλεσμα και επιτρέπει στη Βουλή να ξεκινήσει τις εργασίες της, επιτρέποντας το κάθε κόμμα, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΗΚΟ, να διατηρεί συγκεκριμένες ευαισθησίες για θέματα που κατανοείτε».

Ερωτηθείσα εάν η Επιτροπή Μεταφορών πήγε στη ΔΗΠΑ, απάντησε «σωστά». Ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή Παιδείας που κατέληξε στο ΔΗΚΟ είναι εξαιρετικά σημαντική.

Κληθείσα να σχολιάσει εάν υπήρξαν προσκόμματα από το ΑΚΕΛ για την Επιτροπή Ελέγχου, την οποία διεκδικούσε το κόμμα, η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι δεν θα έλεγε ότι υπήρχαν προσκόμματα από κανένα κόμμα. Όλα τα κόμματα έβαλαν τις θέσεις τους στη σύσκεψη, έγινε συζήτηση και καταλήξαμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πρόσθεσε.

ΕΛΑΜ: Μεταναστευτικό και ζητήματα πολυτέκνων θα συζητηθούν στην ad hoc Επιτροπή

Το ΕΛΑΜ αποδέχτηκε να προεδρεύσει στην ad hoc Επιτροπή για το δημογραφικό που αναβαθμίζεται με πλήρη λειτουργία, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου λέγοντας ότι μέσα από τις εργασίες της εν λόγω Επιτροπής θα καταφέρουν να εξετάσουν σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία, όπως το μεταναστευτικό αλλά και ζητήματα των πολύτεκνων οικογενειών.

Μιλώντας μετά την σύσκεψη των αρχηγών με την Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Χρίστου είπε ότι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο αποδέχθηκαν την εισήγηση για την εν λόγω Επιτροπή ήταν για να μπορέσει το κοινοβούλιο να ξεκινήσει εργασίες και να ασχοληθεί με τα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα τα οποία απασχολούν τους πολίτες «και όχι απλά για το πως θα μοιράσουν τα κόμματα μεταξύ τους τις καρέκλες».

Για την στάση του ΑΚΕΛ, «του κόμματος της Αριστεράς», ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ είπε ότι το κόμμα αυτό προσπάθησε και προσπαθεί «στην ουσία μέσα από αντιδημοκρατικές διαδικασίες να ακυρώσει το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών. Θα πρέπει να αντιληφθούν πως στο κοινοβούλιο δεν βρίσκονται τρία κόμματα, βρίσκονται 7 κόμματα και αυτό γίνεται κατόπιν απόφασης του εκλογικού σώματος».

Σε ερώτηση ποιος θα αναλάβει την προεδρία της ad hoc Επιτροπής, ο κ. Χρίστου είπε ότι «θα σας ενημερώσουμε τις επόμενες μέρες».  

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι ζήτησαν συγκεκριμένες αντιπροεδρίες Επιτροπών  σημειώνοντας ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη και τότε θα εξεταστούν τα θέματα των αντιπροεδριών.

Για τις εργασίες της ad hoc Επιτροπής, ο Χρίστος Χρίστου είπε ότι θα ζητήσουν όλα τα θέματα που αφορούν τον ευρύτερο όρο του δημογραφικού ζητήματος, να έρθουν σε αυτή την Επιτροπή. «Δεν θα υπάγεται σε καμιά άλλη Επιτροπή και θα εξετάζει αυτόνομα τα ζητήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της».

Ερωτηθείς με ποιου εισήγηση έγινε αναβάθμιση της εν λόγω Επιτροπής, ο Χρίστος Χρίστου είπε ότι εισηγήσεις κατέθεσαν όλα τα κόμματα, η εν λόγω πρόταση έγινε από το ΔΗΚΟ.

ΕΔΕΚ: Συναινετική κατάληξη στην Επιτροπή Επιλογής

Την ανανέωση της θητείας της ΕΔΕΚ στην Επιτροπή Άμυνας, σχολίασε ο πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως για το ποιος θα προεδρεύσει θα αποφασίσουν οι Βουλευτές και το Πολιτικό Γραφείο.

Ερωτηθείς για το έργο της Επιτροπής Άμυνας, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος και για το έργο που επιτέλεσε η Επιτροπή τα προηγούμενα 5 χρόνια  και ακόμα πιο ικανοποιημένος από το κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας  που είχαν οι Βουλευτές μέλη της Επιτροπής, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης.  «Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ίσως είναι η μόνη Επιτροπή που έκλεισε την πενταετία χωρίς να αφήσει σε εκκρεμότητα κανένα απολύτως θέμα. Όλα τα θέματα έχουν κλείσει, έχουν ρυθμιστεί και έτσι η καινούργια Επιτροπή Άμυνας αρχίζει από την αρχή με καινούργια θέματα».

Ερωτηθείς για την ad hoc Επιτροπή για το δημογραφικό, με ποια κριτήρια δημιουργήθηκε και πού θα καταλήξει, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι το πού θα καταλήξει είναι αποτέλεσμα του πώς τα μέλη της θα χειριστούν τα ζητήματα ενώπιόν τους.

Ερωτηθείς πώς προέκυψε και αν έχουμε δημογραφικό πρόβλημα στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε «στην Κύπρο κι αν έχουμε δημογραφικό πρόβλημα. Είναι τεράστιο με τα θέματα της υπογεννητικότητας κατά κύριο λόγο. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι είναι σοβαρά ζητήματα που κάποια στιγμή πρέπει να μας απασχολήσουν. Όμως θεωρώ ότι ήταν μέσα στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που έγιναν μεταξύ κάποιων κομμάτων για να μπορέσει να υπάρξει μια τελικά συναίνεση και τελική ρύθμιση της κατανομής των προεδριών».

Η ΕΔΕΚ δεν είχε εμπλακεί σε τέτοιες διαβουλεύσεις, ανέφερε και από από την αρχή ήταν ξεκάθαρη πως αυτό που έχει σημασία είναι η ολομέλεια της Βουλής να εγκρίνει την σύνθεση της Επιτροπής Επιλογής και η Επιτροπή αυτή έχει την ευθύνη να καθορίσει τις Προεδρίες.

Ερωτηθείς εάν διαφωνεί η ΕΔΕΚ με το να καταλήξει στο ΕΛΑΜ η ad hoc Επιτροπή, ο Πρόεδρός της είπε ότι δεν έχουν καμία διαφωνία από την στιγμή που η Επιτροπή Επιλογής θα ολοκληρώσει τις αποφάσεις της, τις οποίες θα αποδεχθούν ανεξάρτητα από τις δικές τους απόψεις. Είναι σεβασμός προς το Σύνταγμα και τους Κανονισμούς της Βουλής, είπε, την ευθύνη την έχει η Επιτροπή Επιλογής. 

Δειτε Επισης

Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία