Σολομώντειος λύση για προεδρίες Επιτροπών-Αd hoc για δημογραφικό στο ΕΛΑΜ

Μια σολομώντειος λύση βρέθηκε στη σύσκεψη αρχηγών που συνεδρίασε το πρωί, στο ζήτημα που προέκυψε με τις προεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και τη διαφωνία μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ για τον τρόπο που αυτές θα κατανεμηθούν και την απαίτηση της Εζεκία Παπαϊωάννου να μην λάβει προεδρία Επιτροπής το ΕΛΑΜ.  

Ειδικότερα, τα κόμματα επήλθαν σε συμφωνία, μετά τη σύσκεψη Αρχηγών των κομμάτων, η οποία διεξήχθη το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή. Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη αρχηγών αποφασίστηκε όπως, ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα λάβει πέντε προεδρίες, έναντι έξι που είχε στην προηγούμενη πενταετία, ενώ τις πέντε του έδρες κράτησε το ΑΚΕΛ και τις τρεις το ΔΗΚΟ.

Από κει και πέρα, επιτροπές θα λάβουν και τα μικρά κόμματα, δηλαδή η ΔΗΠΑ, η ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών. Σε ότι αφορά στο ΕΛΑΜ, θα ιδρυθεί μια Ad Hoc Επιτροπή, για το δημογραφικό πρόβλημα, την προεδρία της οποία θα έχει το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο.

Ειδικότερα ο ΔΗΣΥ θα έχει τις προεδρίες των Επιτροπών Εξωτερικών, Θεσμών, Νομικών, Υγείας και Εμπορίου. Το ΑΚΕΛ θα προεδρεύει στις Επιτροπές Εσωτερικών, Εργασίας, Γεωργίας, Προσφύγων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το ΔΗΚΟ στις Επιτροπές Οικονομίας, Ελέγχου και Παδείας, η ΕΔΕΚ στην Επιτροπή Άμυνας, η ΔΗΠΑ στην Επιτροπή Μεταφορών και το Κίνημα Οικολόγων στην Επιτροπή Περιβάλλοντος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παράλληλες μάχες σε Βουλή και Προεδρικό για Επιτροπές και ανασχηματισμό

Σε δηλώσεις της η κ. Ερωτοκρίτου, σημείωσε πως «υπήρξε δυστοκία από ότι όλοι αντιλήφθηκαν στην κατάρτιση των Επιτροπών. Στόχος του ΔΗΚΟ από την πρώτη μέρα ήταν η συναίνεση ανάμεσα στα κόμματα για να ξεπεράσουμε τα εμπόδιο και να ξεκινήσουν οι εργασίες της Βουλής το συντομότερο δυνατό. Μέσα σε ένα κλίμα συλλογικότητας, προσπαθώντας να συγκεράσουμε «θέλω» και απαιτήσεις κομμάτων, καταθέσαμε εισηγήσεις και τελικά έχει επιτευθχεί σήμερα να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα που θα επιτρέψει την υλοποίηση του στόχου λειτουργίας της Βουλής». 

«Το ΔΗΚΟ», δήλωσε η κ. Ερωτοκρίτου, «διατηρεί τρεις προεδρίες επιτροπών. Προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, την Επιτροπή Ελέγχου και την Επιτροπή Παιδείας». 

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το πρωί, το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ διαφωνούσαν ως προς τον τρόπο που θα κατανέμονταν οι προεδρίες, με τον Δημοκρατικό Συναγερμό να υποστηρίζει τη θέση ότι τα μικρότερα κόμματα έπρεπε να λάβουν προεδρίες, όπως συνέβη στις προηγούμενες θητείες της Βουλής.

Από την άλλη το ΑΚΕΛ υποστήριζε ότι τις προεδρίες έπρεπε να λάβουν τα κόμματα που έχουν εκλέξει πάνω από πέντε βουλευτές και στη συνέχεια εάν ήθελαν θα μπορούσαν να δώσουν κάποιες στα μικρότερα κόμματα. Το ΑΚΕΛ εξέφρασε εξάλλου την πρόθεση όπως δώσει την επιτροπή Περιβάλλοντος στους Οικολόγους.

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον