Παράλληλες μάχες σε Βουλή και Προεδρικό για Επιτροπές και ανασχηματισμό

Με πολλές εκκρεμότητες, πολλά ανοικτά μέτωπα και εντονότατο παρασκήνιο συνεχίζεται ο απόηχος των βουλευτικών και της εκλογής της Αννίτας Δημητρίου στο αξίωμα της προέδρου της Βουλής, αφού αφενός άνοιξε τον δρόμο στον ανασχηματισμό που προανήγγειλε ο Νίκος Αναστασιάδης και αφετέρου σηματοδότησε το νέο πεδίο μάχης μεταξύ των κομμάτων για τις προεδρίες της Βουλής.  

Ξεκινώντας από το δεύτερο, η σημερινή ημέρα αναμένεται να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα, αλλά όχι να απαντήσει στο ερώτημα, αν τελικά θα λάβουν από μια προεδρία τα μικρά κόμματα. Οι διαφωνίες που επιβεβαιώθηκαν στις δύο άτυπες συνεδρίες της Επιτροπής Επιλογής, δεν αφήνουν περιθώρια για να υπάρξει κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας συνεννόηση, είτε στη διάσκεψη των αρχηγών που θα προηγηθεί της Ολομέλειας, αλλά ούτε στην Ολομέλεια, όπου θα εγκριθεί κι επίσημα η σύνθεση της Επιτροπής Επιλογής. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μαίνεται η κόντρα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για τις προεδρίες-Χαμένοι στην… μετάφραση

Πιο ξεκάθαρη εικόνα αναμένεται να υπάρχει αύριο, όταν θα συνέλθει εκ νέου η Επιτροπή και υποχρεωτικά θα λάβει κάποιες αποφάσεις που θα είναι δεσμευτικές για τη συνέχεια. Το σίγουρο είναι πως υπάρχει πρόθεση από τα τρία μεγάλα κόμματα να δώσουν από μια προεδρία στα τέσσερα μικρά. Η ουσία όμως είναι με ποιο τρόπο θα συμβεί αυτό και αν τελικά ανάμεσα στα κόμματα που θα πάρουν προεδρία θα είναι και το ΕΛΑΜ. 

Για την προεδρία του ΕΛΑΜ επικρατούν δύο σχολές σκέψεις ανάμεσα στα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα. Η πρώτη που ασπάζεται το ΑΚΕΛ, λέει πως δεν θα πρέπει κατ΄ ουδένα τρόπο να δοθεί η προεδρία μιας επιτροπής σε ένα ακροδεξιό κόμμα, ενώ η δεύτερη που υποστηρίζει πως από τη στιγμή που βρίσκονται στη Βουλή ως η τέταρτη πολιτική δύναμη και ψηφίστηκε από τους πολίτες, έχει δικαίωμα να λάβει μια προεδρία.

Στην παρούσα φάση και με βάση τους συσχετισμούς δυνάμεων φαίνεται τελικά ότι προκρίνεται η δεύτερη άποψη αν και κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποφασισθεί από την Επιτροπή Επιλογής. Την ίδια ώρα, πάντως, στελέχη της ΔΗΠΑ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να μην αποδεχθούν καμία προεδρία σε περίπτωση που τα τρία μεγάλα κόμματα, παρουσιάσουν την απόφαση τους για έδρα στα μικρότερα ως χάρη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έντονες διαφωνίες στην Επ. Επιλογής-Δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τις προεδρίες

Πάντως το έντονο παρασκήνιο και το μπραντ ντε φερ μεταξύ κυβερνώντος κόμματος και αντιπολίτευσης δεν αναμένεται να τελειώσει με τον αριθμό των προεδριών που θα πάρει το κάθε κόμμα. Αντιθέτως είναι βέβαιο ότι την επόμενη εβδομάδα θα κορυφωθεί στην προσπάθεια της Επιτροπής Επιλογής να καταλήξει για ποιες προεδρίες θα λάβει το κάθε κόμμα. Από τα στοιχεία που προκύπτουν μέχρι στιγμής, διαφαίνεται πως η μεγαλύτερη μάχη θα δοθεί μεταξύ ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για την επιτροπή Οικονομικών. 

Η εν λόγω επιτροπή που την προηγούμενη πενταετία προήδρευε το ΔΗΚΟ, αποτελεί διακαή στόχο του τέως υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη που επέστρεψε στα βουλευτικά έδρανα. Στο ΔΗΚΟ δεν σηκώνουν κουβέντα και θεωρούν πως θα πρέπει να μείνει στην αντιπολίτευση η συγκεκριμένη προεδρία, ώστε να ασκείται και καλύτερα ο κοινοβουλευτικός έλεγχος στην εκτελεστική εξουσία. Από την άλλη πλευρά, ο Χάρης Γεωργιάδης, επιθυμεί να επιστρέψει στα γνωστά του λημέρια από αναβαθμισμένο πόστο και να διαχειριστεί ζητήματα που γνωρίζει από πρώτο χέρι. 

Η ουσία πάντως για τη νέα Βουλή είναι να ολοκληρωθούν επιτέλους όλα τα διαδικαστικά ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και οι βουλευτές να αρχίσουν να εργάζονται, ώστε να φέρουν εις πέρας το εξαιρετικά βαρυφορτωμένο πρόγραμμα που τους περιμένει. Με τους ρυθμούς που μέχρι σήμερα κινούνται τα πράγματα οι εργασίες της Βουλής υπολογίζεται ότι θα αρχίσουν να γίνονται ομαλά την μεθεπόμενη εβδομάδα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πριν καλά καλά ξεκινήσουν δουλειά οι βουλευτές, θα πουν καλό καλοκαίρι, αφού η Βουλή θα κλείσει για τις θερινές διακοπές. 

Αρκετοί βουλευτές έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι η εκλογή προέδρου καθυστέρησε κατά μια εβδομάδα, αφού θα μπορούσε να γίνει την αμέσως επόμενη Πέμπτη μετά τις εκλογές, ενώ μεγάλη καθυστέρηση αναμένεται να παρατηρηθεί και με το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων για τις προεδρίες των Επιτροπών. Εάν η Επιτροπή Επιλογής είχε καταλήξει σε ποια κόμματα θα δοθούν προεδρίες και ποιες θα ήταν αυτές, στις άτυπες συναντήσεις αυτής της εβδομάδας, υπήρχε η δυνατότητα στη σημερινή Ολομέλεια το όλο θέμα να κλείσει. Με τα δεδομένα, όμως, που υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή, το όλο ζήτημα θα μας απασχολεί και την επόμενη εβδομάδα. 

Είναι ενδεικτικό του μεγάλου όγκου εργασίας που περιμένει τους βουλευτές ότι σύμφωνα με το παράρτημα στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα κόμματα, κατά τη διάρκεια των κατ΄ ιδίαν συναντήσεων τη Δευτέρα και την Τρίτη, τους τονίζει ότι ενώπιον της Βουλής εκκρεμούν 23 μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια 20 εκ των οποίων πρέπει να ψηφιστούν από τη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων το αργότερο μέχρι το Δεκέμβριο του 2021,  προκειμένου να θεσπίσει τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια, που έχουν τεθεί ως προαπαιτούμενα για την άντληση των €1,2 δισεκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Και παράλληλα ανασχηματισμός
Την ίδια ώρα που στη Βουλή ασχολούνται με τις επιτροπές και τις προεδρίες τους, στο Προεδρικό, ο Νίκος Αναστασιάδης καταλήγει στα ονόματα που θα προτείνει τον διορισμό τους στα κενά κυβερνητικά πόστα. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλείται να βρει αντικαταστάτη του υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου που αποχωρεί οικειοθελώς, ένα πρόσωπο που θα διοριστεί στη θέση του υφυπουργού νεοϊδρυθέντος Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, αλλά και ένα πρόσωπο για τη θέση του Επιτρόπου Εθελοντισμού, μετά την παραίτηση Γιαννάκη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα πήγαινε-έλα των υπουργών, η πεπατημένη του Αναστασιάδη και το τελευταίο καρέ

Επιπλέον, αναλόγως και των προθέσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, ίσως να υπάρξουν αλλαγές σε άλλα δύο υπουργεία αλλά και στο Προεδρικό για τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως δεν θα αποτελούσε έκπληξη, αν Πρόδρομος Προδρόμου και Κυριάκος Κούσιος έμεναν εκτός. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες, θέλουν τον Νίκο Αναστασιάδη, ιδιαίτερα προβληματισμένο και με τις επιδόσεις της Έμιλυς Γιολίτη, αν και λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος που βρίσκεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν πρόλαβε να παράξει έργο. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κρατά καλά κλειστά τα χαρτιά του, ακόμα και από τους πιο στενούς του συνεργάτες, οι οποίοι δηλώνουν άγνοια για το ποιες θα είναι τελικά οι αποφάσεις του. Πάντως τις επόμενες ώρες, εάν δεν το έχει ήδη πράξει θα αρχίσει τις επαφές με τα πρόσωπα που θα ήθελε να εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα και αναλόγως των απαντήσεων που θα λάβει, να προβεί και σε ανακοινώσεις, είτε προς το τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άκουσε έξι «όχι» και βάζει μπρος για ανασχηματισμό ο Αναστασιάδης

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι