Δευτέρα 25 Οκτ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Μαίνεται η κόντρα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για τις προεδρίες-Χαμένοι στην… μετάφραση

  16/06/2021 13:55
Μαίνεται η κόντρα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για τις προεδρίες-Χαμένοι στην… μετάφραση

Μαίνεται η κόντρα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για τις προεδρίες-Χαμένοι στην… μετάφραση

  16/06/2021 13:55

Συνεχίζονται οι ζυμώσεις και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τις προεδρίες των Επιτροπών της Βουλής, στον απόηχο της συνεδρίας της Επιτροπής Επιλογής, που διεξήχθη σε έντονο κλίμα, την Τετάρτη, στην παρουσία εκπροσώπων των τριών μεγάλων κομμάτων, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, υπό την προεδρία της προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έντονες διαφωνίες στην Επ. Επιλογής-Δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τις προεδρίες

Δημοκρατικός Συναγερμός και ΑΚΕΛ, διαφωνούν έντονα ως προς το διαμοιρασμό των δεκαέξι προεδριών, με το κυβερνών κόμμα να υποστηρίζει ότι πρέπει να παραχωρηθούν έδρες και στα μικρότερα κόμματα, όπως ίσχυε στις δύο προηγούμενες θητείες και το ΑΚΕΛ να επικαλείται το Σύνταγμα, λέγοντας ότι προεδρίες δικαιούνται μόνο όσοι έχουν πάνω από πέντε έδρες και ακολούθως ο καθένας μπορεί να τις παραχωρήσει με όποιο τρόπο θέλει.

Ως εκ τούτου, το ΑΚΕΛ δεν λέει όχι στην παραχώρηση προεδρίας στο Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, ενώ είναι κάθετα εναντίον στο να λάβει προεδρία το ΕΛΑΜ.

«Τα μικρότερα κόμματα να έχουν από μία προεδρία»

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε δηλώσεις του, στο περιθώριο επίσκεψης στη βιοτεχνική περιοχή Αγίου Θεοδώρου Λάρνακας, ανέφερε ότι «οι εκλογές τελείωσαν. Έχουμε μια υποχρέωση, μια ευθύνη να συνεργαστούμε για το καλό του τόπου», προσθέτοντας πως «το μεγαλύτερο μας κόμμα, που εγώ προσωπικά αγαπώ περισσότερο από οποιοδήποτε, είναι το κόμμα που λέγεται Κύπρος. Αλίμονο, εάν για μια επιτροπή πάνω- κάτω θα πρέπει να χαλάσουμε ένα πνεύμα συναίνεσης», σημείωσε.

Συνεχίζοντας είπε ότι θέτει όμως κάποιες αρχές. «Να ξεκαθαρίσουμε πρώτο ότι το σύνταγμα δεν απαγορεύει σε μικρότερα κόμματα να έχουν προεδρίες στην Βουλή και αυτή ήταν μια πρακτική δεκαετιών. Εάν το ΑΚΕΛ θέλει να αλλάξει μια διαχρονική πρακτική στη Βουλή δικαίωμα του. Το σύνταγμα επαναλαμβάνω δεν απαγορεύει», είπε.

«Εμείς κάνοντας πράξη τη συνεννόηση και τη συναίνεση, δηλώνουμε και σήμερα πως όχι μόνο δεν έχουμε πρόβλημα, αλλά θεωρούμε σωστό να συνεχιστεί η πρακτική και τα μικρότερα κόμματα να έχουν από μία προεδρία. Από εκεί και πέρα έχουμε όλη την καλή διάθεση να βρούμε τρόπους μέσα από συναίνεση να τελειώνει και αυτό το ζήτημα», ανέφερε.

«Είμαστε στην πολιτική για να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα και όχι να προσπαθούμε να βρίσκουμε προβλήματα στην όποια λύση», δήλωσε τέλος ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

«Είμαι περίεργος να δω ποια στάση θα τηρήσει η κ. Δημητρίου»

Από την πλευρά του, ο Άντρος Κυπριανού μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης διαμαρτυρίας για την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, για τη μη ποινική δίωξη οποιουδήποτε αστυνομικού στην υπόθεση Μεταξά, έξω από τη Νομική Υπηρεσία, ανέφερε ότι, «η προσπάθεια μας είναι το όλο θέμα να ρυθμιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Εξάλλου, η Κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες, μας λέει ότι θέλει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση. Διερωτόμαστε λοιπόν, γιατί γι΄ αυτό το θέμα το Κυβερνών Κόμμα δεν θέλει να υπάρξει συναίνεση».

«Τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε μια μεγάλη συζήτηση στην Βουλή των Αντιπροσώπων, σε μια προσπάθεια να φτιάξουμε ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της Βουλής. Συζητήσαμε τον κανονισμό, επιφέραμε πολλές αλλαγές και είπαμε ότι επιτέλους θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται ο κανονισμός, στο πλαίσιο των σχετικών άρθρων της Βουλής», υπέδειξε ο κ. Κυπριανού.

Και συνέχισε λέγοντας πως, «ο ΑΚΕΛ θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του Συντάγματος και του Κανονισμού, που έχει εκσυγχρονιστεί μετά από συζήτηση περίπου ενάμιση χρόνου. Αύριο στη σύσκεψη πάνω σε αυτές τις Αρχές θα σταθούμε. Δεν νοείται να έχουμε Σύνταγμα, να έχουμε κανονισμό και να τον παραβιάζουμε για να εξυπηρετηθούν οι όποιες σκοπιμότητες. Είναι γι’ αυτό που απαξιώνεται η πολιτική».

Κληθείς να απαντήσει ως προς τον ενδεδειγμένο τρόπο που πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός κατά την άποψή του, ο γ.γ του ΑΚΕΛ, σημείωσε πως, «εμείς δεν έχουμε να δοθούν οι όποιες προεδρίες στα μικρότερα κόμματα, φτάνει να τηρηθούν οι διαδικασίες, όπως προνοούνται από το Σύνταγμα και από τον Κανονισμό της Βουλής. Ο κανονισμός είναι ξεκάθαρος. Παίρνουν προεδρία τα κόμματα που έχουν κοινοβουλευτικές ομάδες και απ’ εκεί και πέρα είναι στη δική τους ευχέρεια να τις διαθέσουν όπως θέλουν».

Παραδέχθηκε εξάλλου ότι σε περίπτωση που πάρουν τις προεδρίες των Επιτροπών που δικαιούνται, θα δώσουν την Επιτροπή Περιβάλλοντος στους Οικολόγους. «Αυτή είναι η πρόθεση μας. Αν και τα υπόλοιπα κόμματα θέλουν να τηρήσουμε το Σύνταγμα και τους κανονισμούς, ας τα τηρήσουμε και απ΄ εκεί και πέρα ας διαθέσουν τις προεδρίες τους, όπως ο καθένας επιθυμεί».

Ο κ. Κυπριανού, δεν παρέλειψε να πετάξει την καυτή πατάτα των αποφάσεων, στη νέα πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, λέγοντας πως, «η πρόεδρος της Βουλής έχει ευθύνη να διαφυλάξει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Είμαι περίεργος να δω ποια στάση θα τηρήσει η κ. Δημητρίου».

Στο μεταξύ, το Δημοκρατικό Κόμμα συμφωνεί με την πρόθεση παραχώρησης προεδριών στα μικρότερα κόμματα, ωστόσο αποτελεί γρίφο σε ποιον θα παραχωρήσει έδρα.

Έχοντας άπαντες μπροστά τους όλα τα δεδομένα, θα μεταβούν το πρωί της Πέμπτης στη σύσκεψη Αρχηγών, στην οποία θα παρακαθίσουν όσα κόμματα πέτυχαν είσοδο στη Βουλή, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα συνέλθει η Ολομέλεια για να επικυρώσει την Επιτροπή Επιλογής, η οποία θα καθορίσει την Παρασκευή τις προεδρίες των Επιτροπών.

Σημειώνεται ότι τα μικρότερα κόμματα έχουν εκφράσει ήδη τα θέλω τους, εάν και εφόσον τους παραχωρηθούν προεδρίες.

Για παράδειγμα το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών θέλει την Επιτροπή Περιβάλλοντος, την οποία διεκδικεί και το ΕΛΑΜ, το οποίο ωστόσο, δεν θα έλεγε όχι και στην Επιτροπή Γεωργίας.

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ, καλοβλέπει την Επιτροπή Άμυνας, ενώ η ΔΗΠΑ προτιμά την Επιτροπή Εργασίας.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας