Έσπασαν τον πάγο Μητσοτάκης και Ερντογάν-Οι πρώτες πληροφορίες μετά τη συνάντηση

Μια ώρα ακριβώς κράτησε η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών αναμένετο να τεθούν στο τραπέζι όλα τα διμερή ζητήματα. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο πάγος έσπασε και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, παρά τις διαφορές που υπάρχουν.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έγινε σε θετικό κλίμα με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν να αφήνουν πίσω τους όσα έγιναν το 2020 και να συμφωνούν για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν ανάμεσα στις δύο χώρες. 

Ειδικότερα σύμφωνα με τις ίδιες ελληνικές διπλωματικές πηγές, υπήρξε αμοιβαία κατανόηση ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί η ένταση του 2020 και πρέπει να υπάρξει προσπάθεια να αποφεύγονται προκλήσεις που οδηγούν σε μη διαχειρίσιμες καταστάσεις. Μάλιστα Μητσοτάκης και Ερντογάν επιβεβαίωσαν πως υπάρχει κάθε διάθεση από πλευράς Ελλάδος να προχωρήσει η θετική ατζέντα την ώρα όμως που παραμένει ξεκάθαρο ότι οι πολύ μεγάλες διαφορές παραμένουν με μεγαλύτερο θέμα την οριοθέτηση των θαλασσιών ζωνών.

Έγινε συζήτηση για το προσφυγικό όπου η θέση της Ελλάδας παραμένει σταθερή, ότι μπορεί να υπάρχει συνεργασία φτάνει να αποφεύγονται προκλήσεις όπως αυτή του Μαρτίου του 2020 στον Έβρο. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ενημέρωση εάν το Κυπριακό απασχόλησε τη συζήτηση Μητσοτάκη και Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να δώσει αργότερα συνέντευξη Τύπου, όπου αναμένεται να αναφερθεί και στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πριν από τη συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως το ΝΑΤΟ και άλλοι πολυμερείς οργανισμοί καλούνται να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στις στις σημερινές προκλήσεις, όπως το γεγονός ότι ηγέτες αυταρχικών καθεστώτων επιδεικνύουν την ισχύ τους απειλώντας τη σταθερότητα.

Από πλευράς του, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα από τις Βρυξέλλες πως η αναβίωση των διαύλων διαλόγου με την Ελλάδα βοηθά να επιλυθούν ορισμένα διμερή προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, η πρώτη μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αποκτά τεράστια στρατηγική σημασία. Η πανδημία έχει δημιουργήσει ένα πρωτόγνωρο σκηνικό σε όλο τον πλανήτη, οι ισχυροί του κόσμου ετοιμάζονται για αναδιανομή των ζωνών επιρροής, ενώ πολλοί προβλέπουν έναν επερχόμενο νέο ψυχρό πόλεμο της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο και τη Μόσχα.

Στο περιθώριο του ΝΑΤΟ το Κυπριακό
Συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες είχαν ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Βρετανός Πρωθυπουργός καλωσόρισε την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε τη σημασία επίτευξης λύσης στην Κύπρο μέσω της διαδικασίας υπό τα Ηνωμένα Έθνη.

Στο περιθώριο της Συνόδου η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μίλησε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προ της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 Ιουνίου και τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού, χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

 

 

Δειτε Επισης

Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»
Εξήγγειλε επίσημα υποψηφιότητα για τη Δημαρχία Αγλαντζιάς ο Ανδρέας Κωνσταντίνου
Δίνει τρόφιμα με δικά του έξοδα σε άπορους ο Νεόφυτος Παπαλαζάρου
Μονόλεπτη σιγή στη Βουλή στη μνήμη των θυμάτων από τη Γενοκτονία Αρμένιων