Πέμπτη 9 Δεκ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Η πρώτη και νεότερη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής-Η στιγμή της εκλογής της (vid)

  10/06/2021 16:54
Η πρώτη και νεότερη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής-Η στιγμή της εκλογής της (vid)

Η πρώτη και νεότερη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής-Η στιγμή της εκλογής της (vid)

  10/06/2021 16:54

Για πρώτη φορά, στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, μία γυναίκα και συγκεκριμένα η 36χρονη Αννίτα Δημητρίου, προερχόμενη από τις τάξεις του Δημοκρατικού Συναγερμού, εξελέγη πρόεδρος της Βουλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Έκανε την ανατροπή η Αννίτα-Για πρώτη φορά γυναίκα στην προεδρία της Βουλής

Η κα. Δημητρίου, εξασφαλίζοντας 25 ψήφους στηΝ δεύτερη ψηφοφορία, από τον ΔΗΣΥ, την ΔΗΠΑ και το ΕΛΑΜ, κατάφερε να κερδίσει τους έξι συνυποψήφιούς της, οι οποίοι ήταν όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων τους. Συγκεκριμένα, την θέση διεκδικούσαν οι Άντρος Κυπριανού, Νικόλας Παπαδόπουλος, Χρίστος Χρίστου, Μαρίνος Σιζόπουλος, Μάριος Καρογιάν και Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Κατά την δεύτερη ψηφοφορία, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ απέσυρε την δική του υποψηφιότητα, ενώ κράτησε κρυφές τις κινήσεις του μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας, ενώ έκπληξη αποτέλεσαν οι ψήφοι που προήλθαν από την ΔΗΠΑ. Με την καταμέτρηση των ψήφων, που είχε λάβει η κα. Δημητρίου, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ, αλλά και βουλευτές άλλων κομμάτων ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Η Αννίτα Δημητρίου, κατά την προηγούμενή της θητεία, εκτελούσε χρέη γραμματέα της Ολομέλειας της Βουλής, ενώ εκτός από την πρώτη γυναίκα της Βουλής, αποτελεί και το νεαρότερο άτομο, που κάθισε στο υψηλότερο έδρανο. Εξάλλου, η κα. Δημητρίου είχε κατακτήσει αναλογικά, τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, κατά τις βουλευτικές εκλογές.  

Η Αννίτα Δημητρίου γεννήθηκε στους Τρούλλους στις 18 Οκτωβρίου 1985. Ομιλεί πέρα από την ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στις στις διεθνείς σχέσεις και ευρωπαϊκές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κεντ.

Πριν την εκλογή της ως βουλευτής, παρουσίαζε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Capital TV τα Σαββατοκυρίακα και εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus ως Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, ενώ συμμετείχε εθελοντικά σε διάφορα οργανωμένα σύνολα. Είναι νυμφευμένη με τον Ανδρέα Κυπριανού.

Πολιτική Καριέρα & Σταδιοδρομία

Στις Κοινοτικές εκλογές του 2011 εκλέχθηκε κοινοτική σύμβουλος στους Τρούλλους με τον ΔΗΣΥ. Ήταν η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε στη θέση αυτή. Διετέλεσε γραμματέας της τοπικής επιτροπής ΔΗΣΥ Τρούλλων την περίοδο 2013-2015. Ακόμη, διετέλεσε οικονομική διαχειρίστρια του ΔΗΣΥ Λάρνακας την περίοδο 2014-2016.

Στις 5 Απριλίου 2016, στις εσωκομματικές εκλογές του ΔΗΣΥ για επιλογή των υποψηφίων που θα απάρτιζαν το ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις Βουλευτικές Εκλογές του 2016, η Αννίτα Δημητρίου επιλέχθηκε ως υποψήφια του κόμματος (με βάση τις καταστατικές πρόνοιες του κόμματος, πρέπει να περιλαμβάνονται γυναίκες στο ψηφοδέλτιο και ήταν η μόνη γυναίκα που διεκδίκησε υποψηφιότητα).

Ωστόσο, στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ που ακολούθησε, μετά από πιέσεις που δέχθηκε από την ηγεσία του κόμματος αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά της. Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις εντός και εκτός ΔΗΣΥ, με τον Πρόεδρο του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, τελικά να αναιρεί την απόφαση του και να της δίνει το δικαίωμα να κατέλθει ως υποψήφια. Στις εκλογές εξελέγη βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λάρνακας με τον ΔΗΣΥ για την ΙΑ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο.

Ως βουλευτής, διετέλεσε γραμματέας της Βουλής και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Τον Φεβρουάριο του 2020 εκλέχθηκε αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ. Επανεκλέγηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2021 για την ΙΒ' Κοινοβουλευτική Περίοδο και σήμερα 10 Ιουνίου έγινε η δεύτερη τη τάξει πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας