Επτά κόμματα, έξι υποψήφιοι και αμέτρητα σενάρια για την προεδρία της Βουλής

Με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά και με την μπίλια να υπάρχει πιθανότητα να κάτσει σε κάθε ένα από τους έξι υποψηφίους που έχουν θέσει μέχρι σήμερα το πρωί την υποψηφιότητα του, συνέρχεται σε λίγες ώρες η Βουλή για να εκλέξει τον νέο πρόεδρο του σώματος για τα επόμενα πέντε χρόνια. 

Μέχρι στιγμής στο τραπέζι βρίσκονται οι υποψηφιότητες της Αννίτας Δημητρίου από τον ΔΗΣΥ, του Άντρου Κυπριανού από το ΑΚΕΛ, του Νικόλα Παπαδόπουλου από το ΔΗΚΟ, του Χρίστου Χρίστου από το ΕΛΑΜ, του Μαρίνου Σιζόπουλου από την ΕΔΕΚ και του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου από τους Οικολόγους. Το μοναδικό κόμμα που κρατά κλειστά τα χαρτιά του μέχρι αυτή την ώρα είναι η Δημοκρατική Παράταξη του Μάριου Καρογιάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι τρεις μεγάλοι διεκδικητές, οι τέσσερις μικροί ρυθμιστές

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν άρδην αφού αναμένεται κάποιοι από τους υποψήφιους να αποσυρθούν και τα κόμματα τους να στηρίξουν κάποιο άλλο ή κάποια κόμματα να επιλέξουν να ψηφίσουν πάνω από ένα υποψήφιο στην δεύτερη ή την τρίτη ψηφοφορία.

Μεγάλη σημασία δίνεται και στη σειρά που τα κόμματα θα κληθούν να τοποθετηθούν απέναντι σε κάθε ένα υποψήφιο. Αυτό που προκύπτει πάντως, είναι ότι η ψηφοφορία θα ξεκινήσει με σειρά δυναμικότητας από το μικρότερο κόμμα προς το μεγάλο. Η ψηφοφορία στη Βουλή, μοιάζει με μια παρτίδα σκάκι, παρά με πολιτική ψηφοφορία για εκλογή νέου προέδρου της Βουλής, αφού αυτό ευνοεί ο κανονισμός βάση στον οποίο διεξάγεται η ψηφοφορία.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ έδωσε λευκή επιταγή στον Μαρίνο Σιζόπουλο για να είναι υποψήφιος, εάν το κρίνει, σήμερα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, άνοιξε τα χαρτιά του και δήλωσε έτοιμος να καταθέσει την υποψηφιότητα του ενώπιον του Σώματος. «Θα θέσω υποψηφιότητα για εκλογή του Προέδρου της Βουλής και ανάλογα με το σκηνικό θα πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις», δήλωσε στην τηλεόραση του Σίγμα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ο οποίος υπέδειξε πως με αυτόν τον τρόπο θα καταρρίψει την παραπληροφόρηση που ήθελε την ΕΔΕΚ να στηρίζει την υποψήφια του ΔΗΣΥ, στα πλαίσια συναλλαγής για την ψήφιση του προϋπολογισμού και την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ανασχηματισμό και δημιουργία Κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής.

Τα προγνωστικά και ο τρόπος ψηφοφορίας
Προγνωστικά και προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν με ασφάλεια, αφού όλα μοιάζουν ρευστά και ακροβατούν σε πολύ λεπτές ισορροπίες που θα αλλάζουν όσο η διαδικασία της ψηφοφορίας στη Βουλή θα προχωρά. Ενδεικτική της κατάστασης είναι τα όσα μετέφερε χθες στο REPORTER ανώτατο στέλεχος κόμματος, στο οποίο έχουν γίνει ήδη οι ρυθμίσεις, ώστε η ηγεσία να είναι σε ανοικτή γραμμή με τα μέλη του Ανωτάτου οργάνου του κόμματος, μέσω viber, για το πώς θα τοποθετείται κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάνουν παιχνίδι ανάμεσα σε πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία, αποφάσεις στο και πέντε

Ένας επιπλέον λόγος που καθιστά τη σημερινή ψηφοφορία αμφίρροπη, είναι και ο τρόπος που με βάση τον κανονισμό της Βουλής αυτή θα διεξαχθεί. Με βάση τον Νόμο, αφού τεθούν οι υποψηφιότητες, θα διεξαχθεί ψηφοφορία και θα εκλεγεί ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τον αμέσως επόμενο ακέραιο αριθμό του μισού των παρόντων βουλευτών, δηλαδή θα πρέπει να συγκεντρώσει 29 και άνω. 

Το κάθε όνομα υποψηφίου θα μπαίνει σε διαφορετική ψηφοφορία με τους 56 βουλευτές να καλούνται να ψηφίσουν, υπέρ, κατά ή αποχή. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε κάθε κόμμα να ψηφίσει πάνω από ένα υποψήφιο σε κάθε γύρο της ψηφοφορίας. Για παράδειγμα, θα μπορούν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ να ψηφίσουν υπέρ της Αννίτας Δημητρίου και στην ίδια ψηφοφορία να ψηφίσουν υπέρ και του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου. 

Αν δεν εκλεγεί πρόεδρος κατά την πρώτη ψηφοφορία, ακολουθεί δεύτερη και πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τα 2/5 των θετικών ψήφων των 56 βουλευτών, δηλαδή θα χρειαστεί 22 θετικές ψήφους. Αν δεν εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής κατά τη δεύτερη ψηφοφορία, ακολουθεί τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί ο υποψήφιος που θα εξασφαλίσει τις περισσότερες θετικές ψήφους των παρόντων βουλευτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περιμένει μπόλικη δουλειά τη νέα Βουλή-Μεταρρυθμίσεις, Πόθεν Έσχες και «Pay as You Throw»

Δειτε Επισης

Φιντάν: Ο Νετανιάχου θέλει να σύρει σε πόλεμο τη Μέση Ανατολή για να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
ΒΙΝΤΕΟ: Ηφαίστειο εξερράγη στη βορειοανατολική Κελέβη-Εκκενώθηκαν δύο χωριά
Το Ισραήλ «ζυγίζει» τις επιλογές του για την απάντηση στο Ιράν
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Κλείδωσαν τα επόμενα ραντεβού του Προέδρου με Ολγκίν-Στις 2 Μαίου μεταβαίνει στον Λίβανο με την Ούρσουλα
Αναχώρησαν προς το άγνωστο οι πέντε βάρκες που ανακόπηκαν από τις κυπριακές Αρχές στα σύνορα του Λιβάνου
Την ανάγκη ηλεκτρικών διασυνδέσεων τόνισε ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ
Microsoft: Ρωσικές διαδικτυακές εκστρατείες έχουν στόχο να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών
Πολύ διαδεδομένη η διαφθορά στα κατεχόμενα, σύμφωνα με ερωτηθέντες σε έρευνα