Καυτό καλοκαίρι μετά το κρύο ντους της Γενεύης-Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό

Εν αναμονή της επικείμενης επίσκεψης της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, τελεί η Λευκωσία, προσδοκώντας παράλληλα πως μετά τις πρόσφατες επισκέψεις της σε Αθήνα και Άγκυρα θα έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τις προθέσεις, τόσο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ όσο και της άλλης πλευράς. 

Η επίσκεψη της κ. Λουτ στην Κύπρο τοποθετείται χρονικά τις πρώτες ημέρες του ερχόμενου Ιουλίου, ενώ οι πληροφορίες για την ημερομηνία της νέας άτυπης πενταμερούς που προανήγγειλε από τη Γενεύη ο Αντόνιο Γκουτέρες παραμένουν συγκεχυμένες. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο νέος κύκλος επαφών της κ. Λουτ, δεν θα περιοριστεί στα διαδικαστικά ζητήματα, όπως στις προηγούμενες επισκέψεις της, αλλά θα επισέλθει σε ζητήματα ουσίας, για να μεταφέρει στον Γενικό Γραμματέα μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σε σχέση με το χάσμα που χωρίζει της δύο πλευρές.

Ένα χάσμα, εξάλλου, που επισφραγίσθηκε και με τον πιο επίσημο τρόπο τον περασμένο Απρίλιο στη Γενεύη, με την Τουρκία και τον εγκάθετο της στο ψευδοκράτος να θέτουν ενώπιον του Αντόνιο Γκουτέρες την πρόταση λύσης δύο κρατών. Αυτό που επικοινωνιακά πάντως εδώ και εβδομάδες προσπαθούν να πετύχουν στην άλλη πλευρά, είναι να πείσουν πως ο Γενικός Γραμματέας άκουσε και ως ένα βαθμό συμφώνησε με τα όσα του έθεσαν. Ωστόσο παραλείπουν να αναφερθούν στις ξεκάθαρες δηλώσεις του κ. Γκουτέρες, πως ο ίδιος θα λειτουργήσει μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζήτησε ελεύθερη διακίνηση εποίκων στα εδάφη της ΚΔ από τον Αναστασιάδη ο Τατάρ

Σε αυτή την κατεύθυνση, πάντως, κινήθηκε ο Μελβούτ Τσαβούσογλου τις τελευταίες ημέρες ο οποίος με επιστολή του προς τα πέντε Μόνιμα Μέλη του ΣΑ επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες τους και να πείσει για το δίκαιο των τουρκικών δικαιωμάτων. Παράλληλα συνέχισε να κινείται παρασκηνιακά, έχοντας ως πιο πιστό σύμμαχο την Μ. Βρετανία. Κι αυτό αφού, πληροφορίες των τελευταίων ημερών από την Ουάσιγκτον, φέρουν το Foreign Office με υπόμνημα του προς το State Department, να προτείνει την αναθεώρηση της αμερικανικής πολιτικής για το Κυπριακό και την εξέταση του ενδεχομένου λύσης του Κυπριακού εκτός του πλαισίου της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Στο μεταξύ μια σειρά από συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, θα λειτουργήσουν ως καταλύτης των εξελίξεων στο Κυπριακό. Την ερχόμενη εβδομάδα, στα πλαίσια της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να έχει ένα πρώτο τετ α τετ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Σε αυτή τη συνάντηση αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν η αρνητικά διακείμενη προς την Άγκυρα, νέα αμερικανική κυβέρνηση, θα αναθεωρήσει τη στάση της. Παράλληλα ο Τούρκος Πρόεδρος θα έχει συνάντηση και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τις ενδείξεις να διαβλέπουν μια προσπάθειας από τον Ταγίπ Ερντογάν, για αποφυγή προκλήσεων και εντάσεων σε μια προσπάθεια να επικρατήσει η θετική ατζέντα, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνέλθει στα τέλη Ιουλίου, έχοντας ως βασικό θέμα συζήτησης τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Στους κόλπους των 27 παραμένουν οι δύο σχολές σκέψεις, όπως παραδοσιακά αναδεικνύονται στις τελευταίες Συνόδους Κορυφής. Από τη μια το γκρουπ των χωρών στις οποίες ηγείται το Βερολίνο και ζητά την ανάδειξη της θετικής ατζέντας, την αποφυγή κυρώσεων και την «επιείκεια» της Ένωσης στις τουρκικές πειρατικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και από την άλλη το γκρουπ των χωρών όπως η Κύπρος, η Ελλάδα και η Γαλλία που ζητούν την επιβολή κυρώσεων, την αναθεώρηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό και το πάγωμα της συμφωνίας για Τελωνειακή Ένωση. Όλα αυτά αναμένεται να συζητηθούν ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες και ανάλογη των σχετικών αποφάσεων, αναμένεται να είναι και η αντίδραση της Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο χορό των προκλήσεων και ο Ντονμέζ-«Πραγματοποιήσαμε οκτώ γεωτρήσεις στην αν. Μεσόγειο»

Πάντως σε σχέση με το Κυπριακό, όλοι οι εμπλεκόμενοι κρατούν μικρό καλάθι για τη δυνατότητα ελιγμών από την Άγκυρα, από τη στιγμή που έθεσε ήδη τις μαξιμαλιστικές της απόψεις επίσημα στα Ηνωμένα Έθνη. Το διακύβευμα για αρκετούς, δεν είναι άλλο από τα νέα τετελεσμένα που ήδη λαμβάνουν χώρα στο Βαρώσι καθώς και όλα όσα θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες, εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Την ίδια ώρα η αμερικανική πρωτοβουλία που φαίνεται να ξεδιπλώνεται τις τελευταίες ημέρες, αναθερμαίνει το ενδιαφέρον για το Κυπριακό, μετά το κρύο ντους της Γενεύης. Τις τελευταίες ημέρες ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος, απέστειλε μια ιδιαίτερα σημαντική επιστολή προς τον Νίκο Αναστασιάδη με την οποία δίδει το στίγμα των προθέσεων του στο Κυπριακό. Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή Μπάιντεν επαναλαμβάνεται η αμερικανική προσήλωση στη ΔΔΟ, ενώ εκφράζεται ανησυχία για τις εξελίξεις την Αμμόχωστο και τη στάση της Άγκυρας. Η πρόθεση των Αμερικανών φαίνεται να εστιάζεται σε μια σειρά από νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που θα αφουγκράζονται τις ήδη διατυπωθείσες ανησυχίες των δύο πλευρών, μέσω των έξι σημείων του Γενικού Γραμματέα.

Στο μεταξύ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας / Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ, υπέδειξε πως όσο πιο γρήγορα η ΕΕ εμπλακεί πλήρως στις συνομιλίες για το Κυπριακό, τόσο το καλύτερο. Σε επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ΔΗΣΥ ο κ. Μπορέλ χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γενεύη τον Απρίλιο για μια άλλη άτυπη συνάντηση «5 + 1», προσθέτοντας ότι η ΕΕ συνεχίζει να υποστηρίζει πλήρως τα Ηνωμένα Έθνη και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη δημιουργία των καλύτερων δυνατών συνθηκών για την επόμενη συνάντηση.

«Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε οποιαδήποτε βοήθεια που τόσο οι Κύπριοι ηγέτες όσο και τα Ηνωμένα Έθνη θα έβρισκαν χρήσιμη. Διαβεβαίωσα τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτέρες για την ετοιμότητα τόσο της ΕΕ όσο και την δική μου να συμμετάσχω σε πολιτικό επίπεδο, έχοντας επίγνωση των ευαισθησιών της διαδικασίας που έχει ως στόχο να οδηγήσει σε μια επιτυχημένη έκβαση», συνεχίζει ο Μπόρελ σε μια επιστολή που εστάλη στην πρώτη Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ετοιμότητα ΕΕ για εμπλοκή της στο Κυπριακό-Έστειλε μήνυμα σε Γκουτέρες ο Μπορέλ

Δειτε Επισης

Αποκαλυπτικό βίντεο ντοκουμέντο από την ενέδρα στην Ανθούπολη-Δίπλα δίπλα δράστες και θύμα
ΒΙΝΤΕΟ: Σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα
Απέσυρε την υποψηφιότητα της με ριπή κατά της ηγεσίας του ΔΗΚΟ η Μαρία Τοφινή-Τσαντίλα
Στηρίζουν Νίκο Νικολαΐδη οι «Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένοι Κύπριοι Κυνηγοί» στη Λεμεσό
Ανησυχία της Κυβέρνησης για τη νέα εγκληματική ενέργεια-«Αξιολογούμε διαρκώς τα μέτρα»
Ηχηρά ονόματα στους προτείνοντες και υποστηρίζοντες των υποψηφίων-Στηρίζει Γεάδη και Πελεκάνο η Παρισινού
Στην εξίσωση δύο εμπρησμοί στη Λευκωσία και μια βόμβα στον Πρωταρά-Είχε κληθεί για κατάθεση το «Δημητρούι»