Ξεκίνησε η ονοματολογία για τις Δημοτικές-Ποιοι μπήκαν από νωρίς στον στίβο

Αφού οι βουλευτικές εκλογές πέρασαν στην ιστορία, με τους νικητές και τους χαμένους να κάνουν τον απολογισμό τους, από νωρίς στον στίβο μάχης για τις δημοτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο, εισήλθαν υποψήφιοι, οι οποίοι έδωσαν και το σύνθημα για την έναρξη του προεκλογικού αγώνα. 

Όσοι αποφάσισαν να κατέλθουν ως υποψήφιοι ή να επαναδιεκδικήσουν δημαρχιακά αξιώματα, άρχισαν ήδη την προεκλογική τους εκστρατεία, στη σκιά της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που με τις αποφάσεις της Επιτροπής Εσωτερικών πριν κλείσει η Βουλή έκανε ένα βήμα πίσω. Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον στους πέντε μεγάλους δήμους, αλλά και δύο κατεχόμενους δήμους, όπου κάποιοι αποφάσισαν να επαναδιεκδικήσουν τη θέση, άλλοι ολοκληρώνουν τη θητεία τους και άλλοι είναι ακόμη σε σκέψεις για το τι τελικά θα πράξουν.

Για παράδειγμα στο δήμο Λευκωσίας, ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζιης προανήγγειλε μέσω συνέντευξης που έδωσε τον περασμένο Μάρτιο, ότι δεν θα επαναδιεκδικήσει τη δημαρχία Λευκωσίας, αφού έχει ισχυρή άποψη ότι σε εκτελεστικές θέσεις όπως αυτή του δημάρχου, πρέπει τα άτομα να εναλλάσσονται.

Ένα όνομα που ακούστηκε έντονα και φαίνεται πως θα αποτελέσει τον εκλεκτό του ΔΗΣΥ για τη δημαρχία της πρωτεύουσας, είναι ο δημοτικός σύμβουλος του κόμματος Χρύσανθος Φάκας. Αν και υπό τον τύπο φημών διέρρεε τις τελευταίες ημέρες το όνομα του Κωνσταντίνου Πετρίδη, στην παρούσα φάση ένα τέτοιο ενδεχόμενο μοιάζει απομακρυσμένο. Από κει και πέρα, μέχρι στιγμής δεν έχουν βγει στο προσκήνιο άλλα ονόματα, παρότι στα κομματικά γραφεία έχουν γίνει οι πρώτες ζυμώσεις με προσέγγιση συγκεκριμένων προσώπων.

Ενόψει και των Προεδρικών Εκλογών του 2023, οι επιλογές νίκης στις δημοτικές εκλογές για τα κόμματα, ειδικά της αντιπολίτευσης, αποτελούν μονόδρομο στην προσπάθεια τους να αντιστρέψουν το κλίμα, στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση πριν τον Φεβρουάριο του 2023. 

Στη Λεμεσό, όπως όλα δείχνουν, ο νυν δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, έχει εκφράσει την πρόθεση να επαναδιεκδικήσει, ωστόσο είναι άγνωστο το κατά πόσον θα έχει τη στήριξη του ΔΗΣΥ, όπως συνέβη στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Έντονα ακούγεται το όνομα του Άθου Αντωνιάδη, γενικού γραμματέα του ΔΗΚΟ, ο οποίος δεν κατήλθε ως υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές, ενώ εξέφρασε το περασμένο καλοκαίρι, σε συνέντευξή του το ενδιαφέρον του για τη δημαρχία της πόλης. Επίσης, στα ονόματα που ακούστηκαν για τη δημαρχία, μετά τη μη εκλογή του στη Βουλή και την απόφαση του Μάριου Καρογιάν να κρατήσει τη θέση του, είναι αυτό του Άγγελου Βότση, ο οποίος δεν αποκλείεται να πάρει την απόφαση να κατέλθει ως υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές, εάν η υποψηφιότητα του τύχει στήριξης και από άλλα κόμματα πέραν της ΔΗΠΑ. Το τέταρτο όνομα που θα κατέβει στο στίβο των δημοτικών, αναμένεται να είναι ο αρχιτέκτονας Γιάννης Αρμεύτης.

Μεγάλη μάχη προβλέπεται να γίνει στην Πάφο, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δήμαρχος Φαίδωνας Φαίδωνος, αναμένεται να ζητήσει εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης από τους δημότες, για να συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε από το 2015. Παρόλα αυτά, το έργο του δεν αναμένεται να είναι καθόλου εύκολο, αφού απέναντι του προετοιμάζεται να σταθεί ο προερχόμενος από το ίδιο κόμμα, Κώστας Κωνσταντίνου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κωνσταντίνου, αποφάσισε να μην κατέλθει ως υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές, με την απόφαση του για την διεκδίκηση της δημαρχίας της Πάφου να είναι προηλειμμένη .

Στη Λάρνακα, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επαναδιεκδίκηση της δημαρχίας από τον Ανδρέα Βύρα, ο οποίος εξελέγη το 2016 και θέλει να συνεχίσει το έργο του, αφού άρχισε ένα πλάνο για ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της πόλης. Ως εκ τούτου, το πιο πιθανό στον συγκεκριμένο δήμο, είναι πως το ΑΚΕΛ έχει κλειδωμένο τον υποψήφιό του, ενώ άγνωστο είναι προς το παρόν ποιον θα στηρίξει ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Στο Παραλίμνι, ο Θεόδωρος Πυρίλλης προανήγγειλε από το 2020 ότι δεν επαναδιεκδικεί εκλογή του για τρίτη συνεχόμενη θητεία και άρχισαν ήδη οι ζυμώσεις για τον διάδοχό του στον δήμο. Δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα του Αναστάση Βλίττη, γιου του αείμνηστου δημάρχου Παραλιμνίου, Νίκου Βλίττη. Από κει και πέρα ακούστηκε το όνομα του υποψήφιου στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές του ΔΗΣΥ, Κλεάνθη Κουτσόφτα, ο οποίος δεν εξελέγη στη Βουλή και είναι πρόσωπο νεαρό σε ηλικία, αφού είναι μόλις 28 ετών.

Αναποφάσιστοι Ιωάννου και Ελισσαίου
Πιο περίπλοκα είναι τα πράγματα στην Αμμόχωστο, αφού σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμαρχος Σίμος Ιωάννου, παρότι εξελέγη στην αναπληρωματική εκλογή, μετά το θάνατο του Αλέξη Γαλανού, δεν είναι σίγουρος ότι θα συνεχίσει στο πηδάλιο του δήμου.

Αυτό, όπως αναφέρουν πρόσωπα από το περιβάλλον του νυν δημάρχου, θα ξεκαθαρίσει από την πορεία που θα λάβουν οι εξελίξεις στην Αμμόχωστο, με τα τετελεσμένα που έχουν δημιουργήσει οι Τούρκοι στην περίκλειστη πόλη. Μέχρι στιγμής, κανένας άλλος δεν έχει εκφράσει δημόσια την πρόθεσή του για τον συγκεκριμένο δήμο.

Ίδιο το σκηνικό και στον δήμο Κερύνειας, με τη δήμαρχο Ρίτα Ελισσαίου Κωμοδίκη, να μην έχει αποφασίσει ακόμα κατά πόσον θα κατέλθει ως υποψήφια. Η δήμαρχος, θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις, μετά το καλοκαίρι και θα ανακοινώσει τις προθέσεις της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου
LIVE: Κατέθεσαν τις υποψηφιότητες τους Τορναρίτης και Προύντζος-Το όραμα τους για τον δήμο Λευκωσίας
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του (pics)