Αύριο οι τελικές αποφάσεις του ΑΚΕΛ για την προεδρία-Διαβουλεύσεις με κόμματα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των κομμάτων σε σχέση με την προεδρία της Βουλής, με το σκηνικό να παραμένει ρευστό μέχρι και την τελευταία στιγμή, αφού οι συσχετισμοί δυνάμεων, οι σχέσεις που τα κόμματα έχουν μεταξύ τους, αλλά και η επόμενη ημέρα που έχει ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές του 2023, θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο αποφασισμένος Νικόλας, το δίλημμα του ΑΚΕΛ και ο ορίζοντας του 2023

Ήδη έχουν εξαγγελθεί επίσημα τρεις υποψηφιότητες, αυτές των Αννίτα Δημητρίου, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου και Χρίστου Χρίστου, ενώ δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος έχει ήδη εκφράσει την πρόθεση του να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου της Βουλής. Επίσης, πηγές αναφέρουν πως ένα άλλο δεδομένο που προκύπτει, είναι πως ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος δεν θα διεκδικήσει τη θέση του προέδρου της Βουλής, με το κόμμα του να λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις ακόμα και λίγα λεπτά πριν την έναρξη της ψηφοφορίας.

Σε ότι αφορά το ΑΚΕΛ, μέχρι στιγμής κρατά κλειστά τα χαρτιά του, ενώ το ζήτημα συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ ο Άντρος

Σε δηλώσεις του στο Άστρα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ανέφερε πως θα πρέπει να γίνουν συνεργασίες στη βάση πολιτικών κριτηρίων, υποδεικνύοντας πως το ΑΚΕΛ έκανε ήδη διαβουλεύσεις με κάποια κόμματα και την ερχόμενη Τρίτη θα ενημερωθεί σχετικά η Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.

Την ίδια ώρα, ο κ. Κυπριανού τόνισε πως θα πρέπει να αποτελεί κριτήριο οι πολιτικές θέσεις που διατυπώνει κάποιος και όχι αν είναι καλός άνθρωπος, ενώ σχολιάζοντας την υποψηφιότητα της Αννίτας Δημητρίου, ανέφερε πως «πρόκειται για μια έξυπνη κίνησε εκ μέρους του Αβέρωφ Νεοφύτου, αφού η συγκεκριμένη βουλευτής του ΔΗΣΥ έχει ποιότητα χαρακτήρα, ήθος και μετριοπάθεια στις πολιτικές της θέσεις, οι οποίες ωστόσο είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με το ΑΚΕΛ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα σενάρια για προεδρία-Τα δεδομένα, τα στρατόπεδα και που θα κάτσει η μπίλια

Επικυρώνει Νικόλα η Γραμματεία του ΔΗΚΟ
Σήμερα το πρωί συνεδριάζει η Γραμματεία του ΔΗΚΟ, η οποία θα κληθεί να συζητήσει μια σειρά από ζητήματα, μεταξύ των οποίων και το θέμα της προεδρίας της Βουλής. Αυτό που σημειώνουν από το ΔΗΚΟ είναι πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την προεδρία της Βουλής και στη βάση τούτου, θα συζητήσουν και με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Αν και τουλάχιστον επικοινωνιακά, η υποψηφιότητα της αναπληρώτριας προέδρου του κόμματος, θα μπορούσε να στηριχθεί πολύ καλύτερα, ειδικά από τη στιγμή που ο ΔΗΣΥ προτείνει την Αννίτα Δημητρίου, μέχρι στιγμής η συγκεκριμένη επιλογή δεν συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες. Η τελική απόφαση στο Δημοκρατικό Κόμμα, αναμένεται τις επόμενες ημέρες, αναλόγως και το τι θα βγάλουν οι παρασκηνιακές επαφές με το ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Δειτε Επισης

Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»
Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού