Επιστολή Μακάλιστερ σε Μπορέλ για το Κυπριακό μετά τις επαφές με Αβέρωφ

Μέσα στο πλαίσιο των επαφών του με επίκεντρο το Κυπριακό, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, συναντήθηκε στις 20 Απριλίου με τον κ. David McAllister, Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Της συνάντησης ακολούθησε πρωτοβουλία από τον κ. McAllister για το Κυπριακό με επιστολή του προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Μπορέλ για την οποία ενημέρωσε τον κ. Νεοφύτου.  

Ο κ. McAllister στην επιστολή του προς τον κ. Μπορέλ μεταξύ άλλων αναφέρει ότι αν και υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα, είναι καίριο και αυτό της ασφάλειας, με άξονα τις εξελίξεις στην περιοχή της Αν. Μεσογείου γύρω από την ενέργεια και ότι η μη επίλυση του κυπριακού εμποδίζει και τις προοπτικές που μπορεί να έχει για την Κύπρο και ο τομέας της ενέργειας. Παράλληλα ο κ. David McAllister αναφέρει ότι η επίλυση του κυπριακού θα πρέπει να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο και άρα η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι πιο ενεργή και άμεση, καταγράφοντας και τις αντιρρήσεις της Τουρκίας και της Τ/κ ηγεσίας για παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ένωσης στην άτυπη διάσκεψη της Γενεύης.

  

Επιπρόσθετα ο κ. McAllister αναφέρει στην επιστολή του προς τον κ. Μπορέλ ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρεί προτεραιότητα τη διοργάνωση συζήτησης, γύρω από την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο κυπριακό.

Στην απαντητική του επιστολή ο Ύπατος Εκπρόσωπος κ. Μπορέλ, την οποία ο κ.  McAllister κοινοποίησε στον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, τονίζει το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει σθεναρά τη διαδικασία και τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, και υπογραμμίζει ότι η λύση του Kυπριακού πρέπει να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο.

Ο κ. Μπορέλ καλωσορίζει επίσης την πρωτοβουλία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διοργάνωση συζήτησης σχετικά με την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο κυπριακό.

 

  

 

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»