Τετάρτη 28 Σεπ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Η ψυχρολουσία του ΔΗΚΟ και η γλυκόπικρη γεύση για την ΕΔΕΚ

  31/05/2021 00:00
Η ψυχρολουσία του ΔΗΚΟ και η γλυκόπικρη γεύση για την ΕΔΕΚ

Η ψυχρολουσία του ΔΗΚΟ και η γλυκόπικρη γεύση για την ΕΔΕΚ

  31/05/2021 00:00

Δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στους νικητές των εκλογών τα δύο παραδοσιακά κόμματα του Κέντρου, παρά το γεγονός πως το ΔΗΚΟ διατήρησε τις έδρες του και η ΕΔΕΚ αύξησε κατά έναν τους βουλευτές της.

Το ΔΗΚΟ θα εκπροσωπείται εκ νέου στη Βουλή από εννέα βουλευτές. Ωστόσο το 11,29% που εξασφάλισε είναι κατά 3,2% μειωμένο σε σχέση με το ποσοστό που είχε στις εκλογές του 2016. Πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη μείωση ψήφων, μετά τα 3,3% του ΑΚΕΛ. Με βάση τα exit polls, η συσπείρωση του ΔΗΚΟ κινήθηκε λίγο πιο κάτω από το 65%, έχοντας σημαντικές διαρροές 11% προς την ΔΗΠΑ και 5% προς τον ΔΗΣΥ. Το επίπεδο των απωλειών που είχε προς τη ΔΗΠΑ, καταδεικνύουν ότι σαφέστατα το κόμμα επλήγη από τα δύο μεγάλα κύματα φυγής, που βρήκαν πολιτική στέγη στην συνεργασία της ΔΗΠΑ με την νεοϊδρυθείσα πλατφόρμα.  

Η επίδοση του ΔΗΚΟ του επιτρέπει να διατηρήσει τον ρυθμιστικό του ρόλο, ωστόσο δεν κατάφερε να εξαργυρώσει σε ψήφους την σκληρή αντιπολίτευση που ασκεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τις συνεχείς επιθέσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Αντιθέτως, η προσέγγισή του φαίνεται να επέφερε απώλειες.

Την ίδια στιγμή το ΔΗΚΟ είναι πλέον αντιμέτωπο και με μια νέα, ανερχόμενη δύναμη στο Κέντρο, η οποία, μάλιστα, δημιουργήθηκε μέσα από τα σπλάχνα του. Η διάσπαση που επήλθε δεν επηρέασε την κοινοβουλευτική του παρουσία, αλλά ξεκάθαρα διαδραμάτισε ρόλο στην πτώση των ποσοστών του, ενώ έδωσε, ταυτόχρονα, διεξόδους στην Κυβέρνηση για αναζήτηση συμμαχιών, οι οποίες παλαιότερα μπορούσαν να προσφερθούν μόνο από το ΔΗΚΟ.

Η ΕΔΕΚ, από την άλλη, κατάφερε να αυξήσει τους βουλευτές της σε τέσσερις, απώλεσε, όμως, την τέταρτη θέση που διαχρονικά διατηρούσε. Αν και παραμένει η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο Κέντρο, η ΕΔΕΚ μετατοπίστηκε από την άκρα δεξιά, την οποία δεν επέλεξε προεκλογικά να χτυπήσει με το ίδιο μένος που έκανε για άλλα κόμματα που θεωρούσε ανταγωνισμό με βάση τις εκτιμήσεις. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η αρνητική της διαφήμιση επικεντρωνόταν στους Οικολόγους και όχι στο ΕΛΑΜ, με το οποίο έδωσε τελικά την μάχη θρίλερ, την οποία και έχασε.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος έκανε λόγο για εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς εχθρούς, κάνοντας έμμεση αναφορά στην εσωκομματική κρίση που ταλανίζει το κόμμα τους τελευταίους μήνες και επιμερίζοντας, ουσιαστικά, ευθύνες για την απώλεια της τέταρτης θέσης σε πρώην συντρόφους.

Η ΕΔΕΚ εξασφάλισε 6,72%, μισή μονάδα περισσότερη από το 2016. Με δεδομένο ότι η συνεργαζόμενη Συμμαχία Πολιτών είχε λάβει 6% στις προηγούμενες εκλογές, η ΕΔΕΚ απέτυχε να απορροφήσει τους ψηφοφόρους της Συμμαχίας, καθώς, σύμφωνα με τα exit polls, την υποστήριξαν λιγότεροι από το 15%, όσοι, δηλαδή, διοχετεύθηκαν και προς τη ΔΗΠΑ. Από τους δικούς της ψηφοφόρους, η ΕΔΕΚ έχασε 5% προς ΔΗΚΟ και Οικολόγους και 7% προς τον ΔΗΣΥ.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας