Ξέσπασμα Αβέρωφ-«Γιαννάκηδες και Μάκηδες πρέπει να τελειώνουν από την κυπριακή κοινωνία»

Ιδιαίτερα έντονος, απόλυτος και οργισμένος με τη συμπεριφορά του Γιάννη Γιαννάκη, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος έκανε λόγο για καταδικαστέα και απαράδεκτη πράξη που προκαλεί ντροπή. Αυτές οι πράξεις, είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου,  από όπου κι αν προέρχονται δεν έχουν τόπο και ρόλο, είναι απαράδεκτες.  

Μιλώντας στο κρατικό κανάλι, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, διερωτήθηκε, «πώς είναι δυνατόν να βλέπουμε πλαστογραφία, να παρουσιάζεται κάποιος που είχε πτυχίο πως δεν έχει πτυχίο να αλλάζουν οι βαθμολογίες στα απολυτήρια. Είναι καταδικαστέο».

Παίρνεις ππάλα και κόβεις Γιαννάκηδες και Μάκηδες
Σε σχέση με το πότε προληφθεί με τα πλαστά έγγραφα, ο κ. Νεοφύτου, διερωτήθηκε, τι σημασία έχει αν αυτό έγινε το 1996. «Τι σημασία έχει… ή το  1996 έγινε ή το 1821 η πράξη είναι καταδικαστέα… Ντροπή… Τέτοιες συμπεριφορές δεν χρειάζονται δεύτερη σκέψη, πρέπει να τραβάς την ππάλα και το κόβεις. Γιαννάκηδες και Μάκηδες πρέπει να τελειώνουν από την κυπριακή κοινωνία».

Κληθείς να πει εάν υπήρχαν κάποιες πληροφορίες στον ΔΗΣΥ με δεδομένο ότι είχε διατελέσει και Πρόεδρος των νέων επιστημόνων ο Αβέρωφ Νεοφύτου απάντησε αρνητικά. «Προσλήφθηκε ως έκτακτος το 1996, άρα οι πρώτοι που ευθύνονται ήταν το Συμβούλιο του Οργανισμού Νεολαίας που έπρεπε να εγκρίνει τα χαρτιά. Επίσης, το 2007 νομιμοποιήθηκε και εδώ υπάρχει ευθύνη του τότε ΔΣ του Οργανισμού Νεολαίας, που θα έπρεπε να σιγουρευτεί πως είχε τα απαραίτητα προσόντα. Δεν θεωρώ ότι φταίει ο Τάσος Παπαδόπουλος, επειδή επί διακυβέρνησης του νομιμοποιήθηκε ή ο Κληρίδης επειδή επί διακυβέρνησής του προσλήφθηκε ως έκτακτος. Ο Γιαννάκης είναι ασυγχώρητος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο ψηλός πήχης της ΔΗΠΑ, η ζαριά της Θεοχάρους και το άγνωστο της Αλλαγής Γενιάς

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ πρόσθεσε ότι η κρίσιμη ημερομηνία είναι το 2007, αφού έπρεπε να γίνει έλεγχος πριν νομιμοποιηθεί. «Άρα ποια κομματική κάλυψη είχε ένα στέλεχος του ΔΗΣΥ το 2007, με Κυβέρνηση συνεργασίας ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ. Δεν είμαι βέβαια ότι ευθύνεται ο Τάσος Παπαδόπουλος και η Κυβέρνηση».

Προχωρώντας υπέδειξε πως «κανένας Μάκης και κανένας Γιαννάκης δεν είναι ανεκτός. Πρακτικές και νοοτροπίες περασμένων δεκαετιών που ενδεχομένως να παγιώθηκαν στην αντίληψη της κοινωνίας, πρέπει με αποφασιστικότητα να τις κόβουμε». 

Όπως σημείωσε «η καταδίκη δεν γίνεται για το εάν έχει πτυχίο ή όχι κάποιος αλλά εάν λέει ψέματα. Καταδικαστέο είναι να αλλάζεις τους βαθμούς του απολυτηρίου σου. Ας μην περάσουμε σε ακαδημαϊκό ρατσισμό. Εδώ άνθρωποι που άλλαξαν τον κόσμο όπως ο Στήβ Τζομπς και ο Μπιλ Γκέιτς δεν κατόρθωσαν να πάρουν πτυχία».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κλήθηκε να απαντήσει εάν ο κ. Γιαννάκη τον ξεγέλασε το 2016 όταν προτάθηκε ως υποψήφιος για βουλευτής Λάρνακας. «Εάν το γνώριζα δεν θα ήταν καν στη διαδικασία να ήταν υποψήφιος. Είμαι απόλυτος, όπως και στην περίπτωση με άλλη περίπτωση πρόσφατα που δεν είναι στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το ΔΗΚΟ του αυτογκόλ, το γάντι που σήκωσε ο ΠτΔ και το παρόμοιο σενάριο του 2013

Όταν ερωτήθηκε εάν θεωρεί ότι η υπόθεση Γιαννάκη και αυτή των χρυσών διαβατηρίων θα στοιχήσει στον ΔΗΣΥ την Κυριακή απάντησε πως «θα αντιμετωπίσουμε το κάθε θέμα με μια απόλυτη θέση. Όταν υπάρχουν νοοτροπίες όπως αυτή του Γιαννάκη για μας είναι απαράδεκτες. Ούτε λογαριάζουμε κόστη, παρά να είμαστε απόλυτοι και στη μη ανοχή τέτοιων φαινομένων. Πρέπει να μαθαίνουμε και να είμαστε απόλυτοι σε ζητήματα που πληγώνουν τον απλό πολίτη, έστω κι αν η πράξη του έγινε το 1996. Με τι θράσος, επειδή αυτός γνώριζε τις ενέργειές του, είτε επιζητούσε είτε δέχθηκε το διορισμό του Επιτρόπου».

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος είχε γνώση των γεγονότων, με ιδιαίτερα έντονο ύφος ο Αβέρωφ Νεοφύτου, διερωτήθηκε πως να γνώριζε ο ίδιος για την έρευνα που διεξήγαγε ο Γενικός Ελεγκτής. «Αυτά είναι συνωμοσιολογίες. Είμαι απόλυτος. Να πάψουμε να διασπείρουμε συνωμοσιολογίες. Να υπονοείτε και είναι δικαίωμα σας αλλά ποιο περιμένετε να με ενημερώσει, αυτόν που είχε το θράσος να κάνει πλαστογραφία να έχει το ανάστημα να μου πει για την πράξη του;»..

«Ποια αγάπη στο κόμμα;», πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου. «Ένας άνθρωπος που υπηρετούσε σε εισαγωγικά τον εθελοντισμό και δεν είχε το ηθικό ανάστημα να δείχνει κομματικό πατριωτισμό να ενημερώσει το κόμμα. Και να είχε τέτοιο ανάστημα δεν θα τολμούσε να σταθεί απέναντι μου».

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, επεσήμανε πως από σήμερα ο κ. Γιαννάκη θεωρείτε απλό μέλος του ΔΗΣΥ και θα διαγραφεί μετά την απόφαση του Δικαστηρίου. Για εμάς, είπε, δεν υπάρχει ούτε ως μέλος, αλλά παραμένει για τυπικούς λόγους.

Να γίνουμε ακραίοι για τη διαφθορά
Αναφερόμενος στο θέμα της διαφθοράς, της διαπλοκής και της σύγκρουσης συμφέροντος, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ παραδέχθηκε πως υπάρχει σε κάθε μορφής εξουσία. «Πρέπει όλοι να συνεργαστούμε, Κυβέρνηση, κόμματα, ακαδημαϊκοί. Η Κυβέρνηση έβαλε κάποιες προτάσεις κάτω που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να θεσπίσουμε το συντομότερο δυνατό τον νόμο για τα ΠΕΠ. Δεν πρέπει να έχουν καμία συναλλαγή με το δημόσιο. Αποφασίζουμε να πολιτευτούμε, να ξέρουμε ότι το γραφείο μας δεν θα κάνει προσφορά ή υπηρεσίες με το δημόσιο.  Δεύτερο, προχωρώ ακόμα ένα βήμα. Γίνεται κάποιος αξιωματούχος, δεν πρέπει το επίθετο του να παραμένει είτε στο γραφείο ή την επιχείρηση του. Αν θέλουμε να είμαστε απόλυτοι σε αυτά τα ζητήματα, ίσως να είμαστε και ακραίοι και μπορούμε να το τολμήσουμε».

Απατώντας στα αντιπολιτευτικά πυρά του Νικόλα Παπαδόπουλου, ο κ. Νεοφύτου σήκωσε το γάντι υποδεικνύοντας πως, «κάποιοι που για χρόνια μοίραζαν πιστοποιητικά πατριωτισμού, όπως ο Νικόλας και το ΔΗΚΟ, τελευταία μοιράζουν και πιστοποιητικά αδιάφθορου. Που είναι οι ευαισθησίες ότι το πρώην γραφείο σου; Πώς δεχόταν όταν ήταν Πρόεδρος ο Τάσσος το γραφείο του να εξυπηρετούσε πολλούς δημοκρατικούς οργανισμούς. Πώς δέχτηκε να υπογράψει το γραφείο του τα μεγαλύτερα συμβόλαια που υπογράφηκαν ποτέ στην Κύπρο για τα αεροδρόμια;», διερωτήθηκε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Και πρόσθεσε: «Δεν άκουσα ποτέ τη θέση του αν ήταν σωστό να είναι πρόεδρος ο Τάσσος και να υπογράφει το γραφείο του συμβόλαια ένα δις».

Αναφερόμενος στους στόχους που θα πρέπει να τεθούν από τη νέα Βουλή για το ζήτημα της διαφθοράς, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, σημείωσε πως, «όλοι μαζί θα αποφασίσουμε να θεσπίσουμε ένα πλαίσιο που να είναι απόλυτο, να μην υπάρχει διάκριση εξουσίας, να είναι άσπρο μαύρο. Να μην είναι γκρίζο. Να είναι απόλυτο στη λογοδοσία και διαφάνεια. Θέλεις να είσαι στην πολιτική; Να ξέρεις πως δεν θα έχεις γραφείο, ούτε ταμπέλες με ονόματα».

Μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση πως, «θα δείτε πως πολλοί από αυτούς που σήμερα κάνουν τους Ηρακλήδες, πως θα επιχειρήσουν να νομικοποιήσουν το ζήτημα και να προσπαθούν να πουν πως αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Και μην τολμήσει να μου πει κάποιος για συνταγματικά κολλήματα. Για να τοποθετήσουμε βουλευτή για τα τερτίπια της Αλληλεγγύης, αλλάξαμε Σύνταγμα. Δεν γίνεται να μην αλλάζουμε για τέτοιο θέμα».

Οι γυρολόγοι θέλουν να φέρουν την αλλαγή
Αναφερόμενος στο ζήτημα που θέτει τις τελευταίες ημέρες, με την πολιτικομματική Βουλή Βαβέλ και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στη λήψη αποφάσεων και την εφαρμογή Μεταρρυθμίσεων, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, εξέφρασε τη θέση πως, η ποιότητα μιας δημοκρατίας δεν εξαρτάται από τον αριθμό των κομμάτων. «Αν αυτό ήταν το κριτήριο, το χειρότερο σύστημα θα το είχαν οι ΗΠΑ, που έχουν μόνο δύο κόμματα. Σήμερα έχουμε 15 κόμματα. Ακόμα και από τα νέα κόμματα η συντριπτική πλειοψηφία είναι γυρολόγοι. Όποιος απέτυχε στο κόμμα του ίδρυσε ένα άλλο. Έμπαινε σε ένα κόμμα έβλεπε λίγες πιθανότητες να εκλεγεί το άλλο πρωί τον έβλεπες σε άλλο. Αυτοί που θέλουν να φέρουν την νέα πρόταση, οι νοοτροπίες τους είναι πιο βαθιές».

Και πρόσθεσε: «Ζητούν τη ψήφο του λαού να πάνε στη Βουλή να λένε όχι στις Μεταρρυθμίσεις. Ψήφος σε οποιονδήποτε από τα μικρά κόμματα που κατά την άποψη μου κακώς παρουσιάζονται ως νέα κόμματα γιατί αυτοί που τα στελεχώνουν είναι γυρολόγοι».

«Η ψήφος αντίδρασης σε αυτούς», επανέλαβε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «είναι έμμεση πριμοδότηση της κυοφορούμενης συνεργασία ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ. Αν θέλουμε να πάμε μπροστά και να μην ξαναζήσουμε όσα ζήσαμε το 2013, κι αν θέλουμε να πάρουμε τα 4,5 δις του Ταμείου ανάκαμψης, με μια μη λειτουργική Βουλή-Βαβέλ που θα απορρίπτει τις Μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να έχουμε ένα στιβαρό κόμμα. Δεν θα λύσει το Κυπριακό ένα κόμμα για την Αμμόχωστο ή το κόμμα των κυνηγών. Φτάσαμε στο σημείο κάθε επαρχία ή κάθε σπορτ κόμμα», κατέληξε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

Δειτε Επισης

Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων