Οι εκλογές κρίνουν αν θα πατήσει φρένο ή γκάζι το τρελό φορτηγό του Νικόλα

Στον τρελό μαραθώνιο που ξεκίνησε να τρέχει το περασμένο φθινόπωρο, ετοιμάζεται να τερματίσει η ηγεσία του ΔΗΚΟ, μετά την πιο έντονη υπό τις περιστάσεις που δημιούργησε η πανδημία, προεκλογική εκστρατεία των τελευταίων δεκαετιών.

Η ηγεσία του ΔΗΚΟ, έδωσε και δίνει τεράστια βαρύτητα στις επικείμενες εκλογές, αφού τα διακυβεύματα για το κόμμα είναι πολλά, τόσο για να κλείσουν οι πληγές που το παρελθόν αφήνει πίσω του όσο και για να ανοίξουν νέοι δρόμοι στις νέες προκλήσεις που ακολουθούν με την εκλογή του Προέδρου της Βουλής αλλά και σε βάθος χρόνου τις Προεδρικές Εκλογές του 2023.

Σε ό,τι αφορά το παρελθόν, η συγκράτηση ή η αύξηση ποσοστών και εδρών θα αποτελεί μια εμφαντική απάντηση σε όσους μίλησαν για σμίκρυνση του κόμματος μετά την αποχώρηση των πέντε πρωτοκλασάτων στελεχών της το προηγούμενο διάστημα, αλλά κυρίως και μια απάντηση στα στελέχη της ΔΗΠΑ και τον Μάριο Καρογιάν, πως παρά την ίδρυση νέου κόμματος και την επιδίωξη να δημιουργήσουν ένα νέο ρυθμιστικό πόλο στον χώρο του κέντρου, το ΔΗΚΟ θα συνεχίσει να εκπροσωπείται στη Βουλή με μια αρκετά μεγάλη κοινοβουλευτική ομάδα, διατηρώντας τα σκήπτρα του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η απόλυτη ισορροπία των μεγάλων, η κατανομή εδρών και ποιοι προηγούνται σε κάθε επαρχία

Επιπλέον, αυτό θα αποτελεί και μια απάντηση προς την Κυβέρνηση αλλά και τον ΔΗΣΥ, αναφορικά με την υπονόμευση που παρασκηνιακά καταγγέλλεται από το ΔΗΚΟ, με τον διορισμό και τη συνεργασία με πρώην ΔΗΚΟϊκά στελέχη που βρίσκονται στο περιβάλλον του Μάριου Καρογιάν, όπως για παράδειγμα ο Βασίλης Πάλμας, ο Φώτης Φωτίου αλλά και ο πρώην υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης

Ένα αποτέλεσμα, λοιπόν, που θα δίνει το δικαίωμα στον Νικόλα Παπαδόπουλο και την υπόλοιπη ηγεσία του ΔΗΚΟ να χαρακτηρισθεί ως επιτυχία, θα κλείνει οριστικά αυτό το κεφάλαιο και σε συνάρτηση με το εκλογικό αποτέλεσμα της ΔΗΠΑ, θα ξεκαθαρίζει το νέο τοπίο που δημιουργείται στον χώρο του κέντρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το ΔΗΚΟ του αυτογκόλ, το γάντι που σήκωσε ο ΠτΔ και το παρόμοιο σενάριο του 2013

Σε ό,τι αφορά το μέλλον, η διατήρηση των επτά εδρών ή η αύξηση ακόμα και σε εννέα, σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις, θα προσδώσει εκείνη τη δυναμική, που όχι μόνο θα αποτελέσει ένα τρίτο πόλο στη Βουλή, δεδομένης και της μείωσης εδρών των δύο μεγάλων, αλλά θα ενδυναμώσει τον λόγο και τον ρόλο του κόμματος στις διεργασίες για εκλογή Προέδρου της Βουλής αλλά και αργότερα στην έγκριση ή απόρριψη των Προτάσεων Νόμου που θα τίθενται ενώπιον της νέας σύνθεσης της Βουλής. Επιπλέον, στο ΔΗΚΟ γνωρίζουν πολύ καλά πως οι βουλευτικές εκλογές αποτελούν ένα πρόκριμα και ενόψει των Προεδρικών του 2023, όπου ήδη ο γενικός στόχος τέθηκε και δεν είναι άλλος από την απομάκρυνση του ΔΗΣΥ από την εξουσία.

Το ΔΗΚΟ ήταν το πρώτο κόμμα που μπήκε στη μάχη των βουλευτικών, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που θα είχε να αντιμετωπίσει. Ανακοίνωσε πρώτο τους 56 υποψηφίους του, ξεκίνησε από νωρίς τις προεκλογικές καμπάνιες και ήταν το πρώτο κόμμα που έδωσε το μήνυμα για μετωπική σύγκρουση με την Κυβέρνηση. Οι αποκαλύψεις του Al Jazeera, η θεσμική κρίση μεταξύ Γενικού Ελεγκτή και Γενικού Εισαγγελέα, η καταψήφιση του προϋπολογισμού και όλα τα μικρότερα επεισόδια που ακολούθησαν, αποτέλεσαν τα όπλα στη φαρέτρα του Νικόλα Παπαδόπουλου, στο μέτωπο που άνοιξε με την Κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι… μεταλλάξεις των εκλογών-Σύσταση για υπαίθρια ψηφοφορία και covid κάλπες

Σε αντίθεση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, το ζήτημα της οικονομίας, αλλά πολύ περισσότερο το Κυπριακό, περιθωριοποιήθηκαν ως ένα βαθμό από την ατζέντα του κόμματος. Κι αυτό διότι, στο δε Κυπριακό η μετωπική σύγκρουση ενδεχομένως να έσπαζε το ανεπίσημο μεν, υπαρκτό δε κοινό μέτωπο με το ΑΚΕΛ, στα θέματα οικονομίας από την άλλη, τα περιθώρια αντιπολίτευσης είναι ιδιαίτερα στενά, λόγω της συνεργασίας, κυρίως εντός της Βουλής με τον ΔΗΣΥ στο πρόσφατο παρελθόν.

Πολλοί είναι αυτοί, ιδιαίτερα από το κυβερνών κόμμα που έκαναν λόγο για τοξικό κλίμα που διατηρείται με πλήρη ευθύνη του ΔΗΚΟ. Ως επιχείρημα θέτουν την εμμονή του κόμματος με την εμπλοκή του Γενικού Ελεγκτή στη διερεύνηση του σκανδάλου του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, τις σκληρές δηλώσεις για την οικογένεια του Προέδρου της Δημοκρατίας που ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε χτυπήματα κάτω από τη μέση, τον πολιτικό εκβιασμό με την καταψήφιση του προϋπολογισμού που έφερε το κράτος προ του φάσματος της χρεωκοπίας εν μέσω πανδημίας και που κορυφώθηκε με το προεκλογικό σποτ με πρωταγωνιστή τον Μάκη και που τελικά κατέβηκε, αλλά πρόλαβε να μεταφέρει όσους το είδαν σε άλλες εποχές που κυριαρχούσαν ο φανατισμός η πόλωση και η ιδεολογία του ρουσφετιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι μάχες σε τρία επίπεδα, τα ποσοστά των κομμάτων και οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για εκλογή

Αν αυτή η μετωπική σύγκρουση θα βγει στο ΔΗΚΟ, αυτό θα διαφανεί το βράδυ της Κυριακής. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έθεσε ως βασικό στόχο την ενδυνάμωση των ποσοστών του κόμματος που θα ανοίξει τον δρόμο για τα επόμενα χτυπήματα στην Κυβέρνηση ενόψει των Προεδρικών. Σε αντίθετη περίπτωση αν τελικά το βράδυ των εκλογών τα ποσοστά του ΔΗΚΟ σμικρυνθούν, τότε ο προβληματισμός θα πάρει τη θέση της οργής και της επιθετικότητας που αυτή την περίοδο διακατέχει τα στελέχη του κόμματος.

Πάντως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το ΔΗΚΟ φαίνεται να συγκρατεί, ακόμη και να αυξάνει τις έδρες του στη Βουλή μια εβδομάδα πριν τις εκλογές. Μετά την φυγή των τριών βουλευτών του, τουλάχιστον σε Λευκωσία και Λεμεσό, οι δύο έδρες που χάθηκαν φαίνεται να επιστρέφουν ενώ μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η δεύτερη έδρα της Επαρχίας Λάρνακας, αφού σύμφωνα με κάποια μοντέλα εκτίμησης κατανομής των εδρών, για πρώτη φορά, ένα εκ των μικρότερων κομμάτων θα πάρει τη μια εκ των δύο εδρών που το κόμμα κατείχε την τελευταία πενταετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η μάχη της εκτύπωσης ψηφοδελτίων-Το «σεντόνι» της Λευκωσίας και η… μινιατούρα

Στην Πάφο το κόμμα θα διατηρήσει τη μια έδρα που διαχρονικά κατέχει, ενώ και πάλι σύμφωνα με τα ίδιο μοντέλο εκτίμησης κατανομής των εδρών, υπό προϋποθέσει το κόμμα εξασφαλίζει και δεύτερη έδρα στην Αμμόχωστο. Τέλος ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του ΔΗΚΟ είναι η έδρα της Κερύνειας, όπου πάση θυσία ο Νικόλας Παπαδόπουλος θέλει την επιστροφή της στο κόμμα. Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά το 2016 μετά από 40 χρόνια το κόμμα δεν εξέλεξε βουλευτή στην κατεχόμενη Επαρχία, γεγονός που δεν θέλουν να επαναληφθεί. Πάντως η συγκεκριμένη έδρα προβλέπεται να αποτελέσει ένα από τα θρίλερ την βραδιά των εκλογών, αφού οι διαφορές ανάμεσα στα τρία κόμματα είναι πολύ μικρές και το αποτέλεσμα θα κριθεί ενδεχομένως και από μερικές δεκάδες ψήφους.

Ωστόσο, όπως κι αν διατεθούν οι έδρες τελικά, οι εκλογές δεν θα αποτελούν τίποτε άλλο παρά μια έγκριση ή απόρριψη από την κοινωνία των πολιτών των νέων πολιτικών ηθών που το ΔΗΚΟ εισάγει στην κυπριακή πολιτική σκηνή και θα δώσει μια πρώτη απάντηση στην ηγεσία του κόμματος, αν οι πολίτες επιδοκιμάζουν ή αποδοκιμάζουν τον τρόπο αυτό. Με βάση λοιπόν το αποτέλεσμα το βράδυ της Κυριακής, θα διαφανεί αν το φορτηγό με οδηγό τον Νικόλα θα πατήσει γκάζι και θα συνεχίσει την τρελή του πορεία ή αν τελικά θα αναγκασθεί να πατήσει φρένο και να αναθεωρήσει τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές