Σε Αθήνα και Άγκυρα πριν το τέλος Μαΐου η Λουτ-Μετά τις βουλευτικές στην Κύπρο

Η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού, Τζέιν Χολ Λουτ, θα ταξιδέψει αυτή την εβδομάδα σε Αθήνα και Άγκυρα, για διαβουλεύσεις σχετικά την σύγκληση της νέας άτυπης διάσκεψης 5+1, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η επίσκεψή της στην Κύπρο, για επαφές με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, θα πραγματοποιηθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές της 30ής Μαΐου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πρόκειται να υποβάλλει στις αρχές Ιουλίου δύο εκθέσεις για την Κύπρο, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Μία για τις καλές του υπηρεσίες και μία για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η ανανέωση της θητείας της οποίας θα λάβει χώρα προ της 31ης Ιουλίου.

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι οι επανειλημμένες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και άλλων Τούρκων επισήμων περιορίζουν και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις για επιτυχή διεξαγωγή της νέας άτυπης συνάντησης 5+1 για την Κύπρο, που προανήγγειλε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στη Γενεύη, στις 29 Απριλίου.

«Να γίνει αποδεκτό ότι στο νησί υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί»

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει τις προκλήσεις, καθώς σε νέες δηλώσεις του αναφερόμενος στην άτυπη συνάντηση της Γενεύης, ανέφερε ότι «όσοι παρέδωσαν τα δικαιώματα των Τ/κ πίσω από κλειστές πόρτες, όταν ήταν η ώρα της δράσης έπαιζαν τις τρεις μαϊμούδες. Δεν θα επιτρέψουν, συνέχισε, την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των Τ/κ στους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο».

Εάν αναζητείται μια λύση στην Κύπρο, αυτό δεν είναι ένα όνειρο, συνέχισε ο Τούρκος Πρόεδρος, αλλά κάτι που πρέπει να βασίζεται στις πραγματικότητες επί του εδάφους. Οι προσπάθειες για λύση στην Κύπρο έμειναν χωρίς αποτέλεσμα, είπε, λόγω της αδιαλλαξίας της ε/κ πλευράς , της στάσης της που δεν έχει σχέση με τις πραγματικότητες στο νησί και του ότι «κάποιοι τους καλοέμαθαν».

Η νοοτροπία, συνέχισε, του να μην βλέπουν τους Τ/κ ως ίσους και επιπλέον να μην τους υπολογίζουν καν, έγινε μια "γάγγραινα" στο κυπριακό πρόβλημα.

Κατά τον Ταγίπ Ερντογάν, «η Γενεύη ήταν ένα σημείο καμπής στον μελλοντικό μας αγώνα. Η τ/κ πλευρά σε αυτή την συνάντηση έκανε νέες λογικές προτάσεις για μια μόνιμη λύση».

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο «πρέπει πλέον να γίνει αποδεκτό ότι στο νησί υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί με διαφορετικές κουλτούρες, γλώσσες, θρησκείες και παραδόσεις. Κι εμείς ως Τουρκία στηρίζουν τις προτάσεις που έκανε στην Γενεύη ο αξιότιμος φίλος μου κ. Τατάρ».

«Κανείς πλέον δεν μπορεί να χρεώνει το τίμημα της μη λύσης στην τ/κ πλευρά. Ο τουρκοκύπριος λαός έχει δείξει ότι δεν θα ανεχθεί πλέον τις ταραχές στο νη», πρόσθεσε.

«Εάν υπάρξει μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων στο νησί, αυτή πλέον δεν θα είναι μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά θα πρέπει να είναι μεταξύ δύο κρατών. Η κυριαρχική ισότητα και το ίσο καθεστώς των Τουρκοκυπρίων πρέπει να επιβεβαιωθούν και οι διαπραγματεύσεις πρέπει έτσι να αρχίσουν από τώρα και στο εξής», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Άντρας απειλεί να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»