Στήθος με στήθος ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, μάχες για τέταρτη θέση και είσοδο στη Βουλή

Άλλες δύο μεγάλες δημοσκοπήσεις δημοσιεύθηκαν το βράδυ της Παρασκευής από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΡΙΚ και Omega, επιβεβαιώνοντας τα τρία μέτωπα ενδιαφέροντος στις επικείμενες εκλογές.

Το πρώτο μέτωπο αφορά την πρωτιά, με το ΔΗΣΥ να έχει ένα μικρό προβάδισμα απέναντι στο ΑΚΕΛ, το οποίο ωστόσο φιλοδοξεί ότι στην τελική ευθεία θα ολοκληρώσει την ανατροπή. Το δεύτερο μέτωπο αφορά την τέταρτη θέση με την ΕΔΕΚ, το ΕΛΑΜ και τους Οικολόγους να κάνουν αγώνα δρόμου για κατάληψή της, ενώ το τρίτο μέτωπο αφορά τα κόμματα που θα δώσουν μάχη για να μπουν στη Βουλή.

Ειδικότερα στη δημοσκόπηση του ΡΙΚ τα κόμματα λαμβάνουν με βάση την εκτίμηση ψήφου είναι: ΔΗΣΥ από 24 με 29%, ΑΚΕΛ 21,5 με 26,5%, το ΔΗΚΟ 10 με 14%, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ και Οικολόγοι από 5,5 με 8,5%, η ΔΗΠΑ από 2,5 με 5%, η Αλλαγή Γενιάς από 2 μέχρι 4%, η Αλληλεγγύη από 1 έως 2,5% και το ΚΕΚΚ από 1 μέχρι 2,5%. Σημειώνεται ότι πρόθεση συμμετοχής στις εκλογές δήλωσε 83% των ερωτηθέντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η απόλυτη ισορροπία των μεγάλων, η κατανομή εδρών και ποιοι προηγούνται σε κάθε επαρχία

Η συσπείρωση του ΔΗΣΥ βρίσκεται στο 63,5% με τις μεγαλύτερες μετατοπίσεις στο ΔΗΚΟ με 5%, ΕΛΑΜ (4,5%), Αλλαγή Γενιάς (3%), 5% δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει ενώ το 4,5% είναι αναποφάσιστοι. Στο ΑΚΕΛ η συσπείρωση αγγίζει το 69%, με το 6,5% να δηλώνουν αναποφάσιστοι, το 7% να μετακινείται προς τους Οικολόγους το 4% προς το ΔΗΚΟ και το 3% να δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει. Η συσπείρωση του ΔΗΚΟ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ΡΙΚ βρίσκεται στο 58,5% με τις μεγαλύτερες μετακινήσεις 11% να είναι προς τη ΔΗΠΑ, 4,5% προς το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ και 3% προς τους Οικολόγους. Το 4,5% των ψηφοφόρων που το 2016 ψήφισαν ΔΗΚΟ, δήλωσαν αναποφάσιστοι και 4,5% ότι δεν θα ψηφίσει. Η συσπείρωση της ΕΔΕΚ βρίσκεται στο 66% με τις μεγαλύτερες μετακινήσεις, 8% να είναι προς το ΑΚΕΛ και τους Οικολόγους. 4% των ψηφοφόρων που το 2016 ψήφισαν ΕΔΕΚ δήλωσε ότι θα ψηφίσει ΔΗΣΥ και 4% ότι δεν θα ψηφίσει.

Σε ό,τι αφορά τα μικρότερα κόμματα η συσπείρωση των Οικολόγων είναι στο 50%, της Συμμαχία Πολιτών στο 4,5%, της Αλληλεγγύης στο 27,5% και του ΕΛΑΜ στο 66%.

Δείτε ολόκληρη τη δημοσκόπηση του ΡΙΚ εδώ

Στη δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού Omega, στην εκτίμηση ψήφου ο ΔΗΣΥ λαμβάνει ποσοστό 25,2%, το ΑΚΕΛ 23,4%, το ΔΗΚΟ 12,5%, η ΕΔΕΚ 7,2%, οι Οικολόγοι 6,9%, το ΕΛΑΜ 5,9%, η Αλλαγή Γενιάς 5,7%, η ΔΗΠΑ 3,7% και η Αλληλεγγύη 3,6%. Ακολουθεί το ΚΕΚΚ με 1,9%, η Αμμόχωστος για την Κύπρο με 1,7% και το Κόμμα για τα Ζώα με 1,2%.

Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση εδρών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ομέγα ο ΔΗΣΥ καταλαμβάνει 15 με 17 έδρες, το ΑΚΕΛ 14 με 16, το ΔΗΚΟ 8 ή 9, η ΕΔΕΚ 4 με 5, οι Οικολόγοι, το ΕΛΑΜ και η Αλλαγή Γενιάς 3 με 4, ενώ η Αλληλεγγύη και η ΔΗΠΑ αν μπουν στη Βουλή θα εκπροσωπούνται από δύο βουλευτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το ΔΗΚΟ του αυτογκόλ, το γάντι που σήκωσε ο ΠτΔ και το παρόμοιο σενάριο του 2013

Σε ό,τι αφορά τις συσπειρώσεις των κομμάτων, στον ΔΗΣΥ παραμένει ακόμη χαμηλά στο 62,1% με τις μεγαλύτερες μετακινήσεις να είναι προς το ΔΗΚΟ , το ΕΛΑΜ και τους Οικολόγους. Στο ΑΚΕΛ η συσπείρωση βρίσκεται στο 83% χωρίς να υπάρχουν σημαντικές μετακινήσεις, ενώ η συσπείρωση του ΔΗΚΟ βρίσκεται στο 58,9% με τις μεγαλύτερες μετακινήσεις προς τη ΔΗΠΑ με 10%, την Αλλαγή Γενιάς με 3,9%, τους Οικολόγους με 2,9% και τον ΔΗΣΥ με 2,4%.

Δείτε ολόκληρη τη δημοσκόπηση του Omega εδώ

Η δημοσκόπηση του ΡΙΚ διενεργήθηκε από την IMR για λογαριασμό του ΡΙΚ, από τις πέντε έως τις δεκαπέντε Μαΐου. Ακολουθήθηκε η μέθοδος της τυχαίας στρωματοποιημένης δειγματοληψίας. Το δείγμα ήταν χίλια, τετρακόσια-τρία άτομα, ηλικίας 18 ετών και άνω, με δικαίωμα ψήφου.

Η δημοσκόπηση του Omega πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του καναλιού από την Cypronetwork-Metron Analysis με τηλεφωνική έρευνα CATI. H δειγματοληψία έγινε με τυχαία σχηματισμένους αριθμούς με δείγμα 1602 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω από τις 10 μέχρι τις 18 Μαΐου. Το στατιστικό σφάλμα οριοθετήθηκε στο 2,5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι… μεταλλάξεις των εκλογών-Σύσταση για υπαίθρια ψηφοφορία και covid κάλπες

Δειτε Επισης

Α. Δημητρίου: Η βία δεν αποτελεί μέσο θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας
Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»
Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια