Πέμπτη 19 Μαϊ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Αγριεύει η κόντρα για το Κυπριακό-«Ζούμε το θέατρο του παραλόγου»

  21/05/2021 19:36
Αγριεύει η κόντρα για το Κυπριακό-«Ζούμε το θέατρο του παραλόγου»

Αγριεύει η κόντρα για το Κυπριακό-«Ζούμε το θέατρο του παραλόγου»

  21/05/2021 19:36

Οι πολίτες από το Κρανς Μοντάνα και μετά είναι μάρτυρες μιας πρωτοφανούς παράστασης θεάτρου του παραλόγου από πλευράς ΑΚΕΛ, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, στον εκπρόσωπο Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου, δίνοντας συνέχεια στην κόντρα με φόντο τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τους χειρισμούς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πήρε τη σκυτάλη από τον Στέφανο Στεφάνου ο οποίος νωρίτερα σήμερα απάντησε στα όσα το πρωί δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Το ΑΚΕΛ, δήλωσε ο Κυριακός Κούσιος, κατηγορεί συνεχώς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη  για το αδιέξοδο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, «παραβλέποντας τις απαράδεκτες απαιτήσεις της Τουρκίας για λύση δύο κρατών, καθώς και την τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου».

Ενώ η Άγκυρα, συνέχισε, «αρνείται την επανέναρξη των συνομιλιών, το ΑΚΕΛ επιρρίπτει συνεχώς ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιμένοντας να προβούμε σε υποχωρήσεις πριν καν ξεκινήσει ο διάλογος. Το ΑΚΕΛ δεν αντιλαμβάνεται προφανώς τη ζημιά που προκαλεί στην πλευρά μας. Η αντιπολιτευτική μανία που το καθοδηγεί έχει ξεπεράσει κάθε όριο»

«Καταλαβαίνουμε» αναφέρει τη δυσκολία του ΑΚΕΛ, διότι «επί των ημερών του δεν υπήρχαν  χρήματα για δήθεν «προεκλογικές παροχές». Η  ύφεση είχε φτάσει στο -4% , η  χώρα βρισκόταν εκτός διεθνών αγορών και η ανεργία από 3% εκτοξεύθηκε στο 16% . Στο τέλος άφησαν τη χώρα χωρίς ρευστά διαθέσιμα και τραπεζικό σύστημα υπό κατάρρευση».

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι επειδή το κράτος μπορεί και στηρίζει με παροχές τους πολίτες, «λόγω της ορθής,  συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής των τελευταίων οκτώ χρόνων, χλευάζουν και δεν αποδέχονται ότι το κράτος ασκεί σωστή κοινωνική πολιτική, ακόμα και εν μέσω  πανδημίας που έπληξε τόσο την κυπριακή όσο και την παγκόσμια οικονομία».

Η Κυβέρνηση, δηλώνει ο κ. Κούσιος, προχωρεί στην επόμενη μέρα «με το φιλόδοξο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με τη συμβολή της ΕΕ και με μελετημένες  μεταρρυθμίσεις και προγράμματα ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας και εκσυγχρονισμού του κοινωνικού, οικονομικού και διοικητικού μοντέλου».

Καταλήγοντας λέει ότι η απάντηση, στο ΑΚΕΛ, είναι ότι θα συνεχίσουν με τις κοινωνικές παροχές και την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας, «όπως γνωρίζουμε να το πράττουμε και όπως έχουμε αποδείξει την τελευταία οκταετία»

«Εξαφάνισε τη ΔΔΟ ο Αναστασιάδης»

Νωρίτερα σήμερα ο Στέφανος Στεφάνου υπενθύμισε πως ο Νίκος Αναστασιάδης, είχε απέναντι του για πέντε χρόνια έναν Τουρκοκύπριο ηγέτη που ήθελε λύση, τον Μουσταφά Ακιντζί, «αλλά άφησε το χρονικό διάστημα μετά την αποτυχία του Κραν Μοντανά να περάσει ανεκμετάλλευτο, χωρίς να αναλάβει κάποια ουσιαστική πρωτοβουλία. Είναι αυτή την περίοδο που ο Πρόεδρος εξαφάνισε από τη ρητορική του τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε ακόμη πως «από τον προκάτοχό του παρέλαβε μια σημαντική κληρονομιά  για την επίτευξη λύσης -τις συγκλίσεις- αλλά δεν την αξιοποίησε. Θυμάται τις συγκλίσεις μόνο όταν βρεθεί σε δύσκολη θέση».

«Τα δύο κράτη, λύση που είναι απαράδεκτη, συζητείται μόνο επί δικών του ημερών. Ποτέ προηγουμένως δεν τέθηκε επίσημα για συζήτηση. Σήμερα τίθεται από την Τουρκία. Τυχαίο; Το ΑΚΕΛ ποτέ δεν αποδέχθηκε να συζητήσει καν μια τέτοια λύση. Μπορεί να υποστηρίξει το ίδιο ο Πρόεδρος για τον εαυτό του;», διερωτήθηκε.

Και πρόσθεσε: «Ποτέ δεν ζητήσαμε από τον Πρόεδρο να δεχθεί τις προτάσεις που του καταθέσαμε σε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε στη διάρρηξη του αδιεξόδου. Ο Πρόεδρος όχι μόνο δεν απάντησε ποτέ σ’ αυτές, αλλά δημόσια τις παραποιεί. Έτσι αντιλαμβάνεται την ενότητα ο κ. Αναστασιάδης».

«Το ΑΚΕΛ ποτέ δεν ζήτησε από τον Πρόεδρο να διαπραγματευτεί οτιδήποτε για το φυσικό αέριο πριν από τη λύση. Και πολύ περισσότερο, το ΑΚΕΛ ποτέ δεν συζήτησε ούτε και πρόκειται να δεχθεί να συζητήσει ότι ένα μέρος της κυπριακής ΑΟΖ αναλογεί στην Τουρκία. Μπορεί να πει το ίδιο ο Πρόεδρος;», κατέληξε ο Στέφανος Στεφάνου.

Το κάλεσμα του ΠτΔ

Νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε κάλεσμα στα κόμματα ώστε η κριτική σε σχέση με το Εθνικό θέμα να γίνεται με φειδώ, ενώ κληθείς να σχολιάσει την κριτική που ασκείται από το ΑΚΕΛ αυτές τις ημέρες ο κ. Αναστασιάδης υπέδειξε πως ο κάθε ένας θα πρέπει να προσέχει τι λέει για να μην ενισχύει τα επιχειρήματα των αντιπάλων μας.

«Προσπαθώ να αποφύγω την οποιαδήποτε αντιπαράθεση, αλλά καθημερινή κριτική απέναντι στην Κυβέρνηση, ενώ έχουμε βουλευτικές εκλογές και ειδικότερα για το εθνικό θέμα, θα πρέπει να γίνονται με αρκετή φειδώ. Ιδιαίτερα να προσέχει ο καθένας τι λέει για να μην ενισχύει τα επιχειρήματα των προσωπικών μας αντιπάλων. Θα μπορούσα άνετα να απαντήσω στην κριτική του ΑΚΕΛ, ότι δεν είμαι εγώ που είπα «όχι» για να τσιμεντώσω το «ναι», ανέφερε με νόημα.

 «Δεν είμαι εγώ», πρόσθεσε, «που κυβέρνησα για πέντε χρόνια, με συνομιλητή μου τον κ. Ταλάτ και με πρόθεση να λύσω το Κυπριακό, με προτάσεις να λύσω το Κυπριακό, με προτάσεις να κάμψω την τουρκική αδιαλλαξία, όπως μου εισηγείται σήμερα το ΑΚΕΛ».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε, επισημαίνοντας πως, «εάν με τις παραστάσεις τις Ε.Ε., του Κοινοβουλίου, τις παρεμβάσεις διεθνών παραγόντων, προκειμένου να εναρμονιστεί η Τουρκία με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, την ώρα μάλιστα που απειλούν ή που αξιούν τη λύση του Κυπριακού στη βάση δύο κρατών, να μου εισηγούνται ότι εξαρτάται από μένα και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβω, να πειστεί η Τουρκία για τα συμφέροντά της».

Απαντώντας στην κριτική του ΑΚΕΛ, υπογράμμισε πως, «εάν αυτές είναι οι αναλύσεις που κάνουν πολιτικά κόμματα για την αδιαλλαξία ή τον επεκτατισμό που κάνει η Τουρκία, λυπούμαι πάρα πολύ αλλά δεν μπορώ να τους ακολουθήσω. Δεν μπορεί να δεχτώ τις προτάσεις του ΑΚΕΛ που κατατέθηκαν, όταν η θέση της Τουρκίας είναι τα δύο κράτη, όταν η θέση της Τουρκίας δεν περιορίζεται μόνο σε έκνομες ενέργειες στη θάλασσα, αλλά και σε εποικισμό της Αμμοχώστου».

«Την ώρα που θέτουν ενώπιον του Γ.Γ. του ΟΗΕ τις απαράδεκτές τους προτάσεις, να πάω εγώ να πω ότι δέχομαι θετική ψήφο, συνεκμετάλλευση αερίου και ο αγωγός φυσικού αερίου να περνά από την Τουρκία. Διερωτώμαι τι θα μείνει να διαπραγματευτώ επιτέλους», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικείμενες επισκέψεις Οκτάι και Ερντογάν στα κατεχόμενα, ο Νίκος Αναστασιάδης έστειλε το μήνυμα πως, «η ειρήνη δεν επικρατεί μέσω του ετσιθελισμού και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Αυτό που επιβάλλεται να συνειδητοποιήσει η Τουρκία είναι πως με τις συμπεριφορές της δεν επιτυγχάνει ούτε θετική ατζέντα όσον αφορά τα ενδιαφέροντα της για την Ευρώπη, ούτε και με τις αντιπαραθέσεις της, με σωρεία χωρών θα γίνει αυτό που φαντασιώνεται ο κ. Ερντογάν».

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας