Οι μάχες σε τρία επίπεδα, τα ποσοστά των κομμάτων και οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για εκλογή

Σημαντικά δεδομένα για την πρόθεση του εκλογικού σώματος δέκα ημέρες πριν τις εκλογές, έδωσε η δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού Αντ1, την οποία πραγματοποίησε η  εταιρεία CYMAR Market Research Ltd. Η κάλυψη της δημοσκόπησης ήταν Παγκύπρια, το μέγεθος του δείγματος 1130 άνδρες και γυναίκες και η έρευνα έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.  

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Αντ1 που παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης, στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα δοθούν πολλές παράλληλες μάχες, αφού Δημοκρατικός Συναγερμός και ΑΚΕΛ, συνεχίζουν να δίνουν μάχες για τη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους, με στόχο τόσο την πρωτιά όσο και τη διατήρηση των εδρών τους. Μια ακόμα μάχη δίνεται για την τέταρτη θέση όπου Κίνημα Οικολόγων, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ, ξεκινούν από την ίδια περίπου αφετηρία, και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πριν από το βράδυ των εκλογών ποιος εκ των τριών κομμάτων θα κόψει πρώτος το νήμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με καθήμενους υποστηρικτές, SafePass και χωρίς… cocktail οι προεκλογικές συγκεντρώσεις

Παράλληλα σε ότι αφορά τα μικρότερα κόμματα, τα δύο κόμματα που κάνουν παρθενική εμφάνιση σε εκλογές, η Δημοκρατική Παράταξη και η Αλλαγή Γενιάς, επιδίδονται σε ένα αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν την είσοδο τους στη νέα Βουλή. Η είσοδος ή όχι των δύο κομμάτων στη Βουλή είναι αυτή που θα καθορίσει και από πόσα κόμματα θα αποτελείται, ενώ θα καθορίσει και πως θα μοιραστούν οι έδρες στα υπόλοιπα κόμματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της CYMAR o Δημοκρατικός Συναγερμός προηγείται με 19,2%, ακολουθεί το ΑΚΕΛ με 16,4%. Η τρίτη θέση φαίνεται να κλειδώνει στο Δημοκρατικό Κόμμα το οποίο εξασφαλίζει ένα ποσοστό γύρω στο 10,2%, ενώ ακολουθούν οι Οικολόγοι με 5,1%, το ΕΛΑΜ με 4,4% και η ΕΔΕΚ με 4,3%. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η Αλλαγή Γενιάς εξασφαλίζει ένα ποσοστό κοντά στο 2,5% και η ΔΗΠΑ 1,9%, όπως και η Αμμόχωστος για την Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι πιθανότητες για να σπάσει η παράδοση 40 χρόνων και το ποσοστό της ανανέωσης

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές, το Κίνημα των Κυνηγών εξασφαλίζει ποσοστό κοντά στο 1.4%, η Αλληλεγγύη 1,2%, το Κόμμα για τα Ζώα 1%, ενώ Αφύπνιση και Πνοή Λαού εξασφαλίζουν ποσοστό κάτω από 1%.

Στη διευκρινισμένη ψήφο το ποσοστό του ΔΗΣΥ ανέρχεται σε 26,9%, ενώ ακολουθεί το ΑΚΕΛ με 22,9%, το ΔΗΚΟ 14,2%, οι  Οικολόγοι 7,2%, η ΕΔΕΚ, το ΕΛΑΜ 6,1%, η  Αλλαγή Γενιάς 3,5% και  η ΔΗΠΑ 2,7%.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη για κατανομή των εδρών, τα δύο μεγάλα κόμματα φαίνεται να χάνουν από μια ή δύο έδρες, αφού ο ΔΗΣΥ εξασφαλίζει 16 με 17 και το ΑΚΕΛ 14 με 15. Το ΔΗΚΟ σύμφωνα με το χείριστο σενάριο διατηρεί τις επτά έδρες, ενώ τα κόμματα που δίνουν μάχη για την τέταρτη θέση μπαίνουν στη Βουλή ενισχυμένα αφού φαίνεται να εξασφαλίζουν τέσσερις  με πέντε έδρες. Αλλαγή γενιάς και ΔΗΠΑ, αν πετύχουν το 3,6% θα μπουν στη Βουλή με δύο βουλευτές.

Επίσης, το 72% των ερωτηθέντων δήλωσε πολύ/αρκετά ικανοποιημένο από την επιλογή του, με πιο ικανοποιημένους διαδοχικά τους ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ, του ΑΚΕΛ, του ΕΛΑΜ, του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και των Οικολόγων.

Με βάση την έρευνα η συσπείρωση του ΑΚΕΛ αγγίζει το 70% και ακολουθεί του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ με 55%. Των Οικολόγων βρίσκεται στο 50%, του ΕΛΑΜ στο 45% ενώ τη μικρότερη συσπείρωση εξακολουθεί να γράφει η ΕΔΕΚ με 44%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η μάχη εντυπώσεων στα social media, η εκμετάλλευση της ίντριγκας και το… ρεύμα

Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι
Στη δημοσκόπηση της CYMAR παρουσιάστηκαν εξάλλου και οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για να μπουν στη Βουλή. Όπως εξήγησε ο διευθυντής της CYMAR Χρίστος Μαραγκός οι 1130 συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση ρωτήθηκαν ποιον ή ποια από τους υποψήφιους θα επιθυμούσαν να δουν στη Βουλή, και απάντησαν αυθόρμητα χωρίς να τεθεί ενώπιον τους λίστα ονομάτων.

Σε ότι αφορά την Επαρχία Λευκωσίας, πέραν του Αβέρωφ Νεοφύτου που εκλέγεται ως αρχηγός κόμματος, οι επικρατέστεροι υποψήφιοι, σύμφωνα με την δημοσκόπηση είναι ο Χάρης Γεωργιάδης, ο Δημήτρης Δημητρίου, η Ξένια Κωνσταντίνου, η Σάββια Ορφανίδου, ο Μάριος Πελεκάνος, ο Μιχάλης Σοφοκλέους και ο Νίκος Τορναρίτης. Σημειώνεται πως τα ονόματα παρουσιάζονται με αλφαβητική σειρά.

Στο ΑΚΕΛ, πέραν του Άντρου Κυπριανού, επικρατέστεροι εμφανίστηκαν ο Άριστος Δαμιανού, ο Γιώργος Λουκαϊδής, ο Στέφανος Στεφάνου, ο Λεόντιος Φιλοθέου, η Ειρήνη Χαραλαμπίδου και ο Χρίστος Χριστοφίδης. Στο ΔΗΚΟ ο Μιχάλης Δαμιανός, η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ο Γιώργος Κουντούρης και ο Χρύσης Παντελίδης.

Στην ΕΔΕΚ ο Γιώργος Γεωργίου, ο Κωστής Ευσταθίου, ο Μαρίνος Θεοδώρου και η Ανδριανή Οδυσσέως. Στο ΕΛΑΜ πέραν του Χρίστου Χρίστου, στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκονται ο Γεάδης Γεάδη και ο Μάριος Ρουσογένης. Στους Οικολόγους που υπό προϋποθέσεις μπορεί να εκλέξει δύο βουλευτές, είναι η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, η Έφη Ξάνθου και ο Μιχάλης Παρασκευά, ενώ στην Αλλαγή Γενιάς, επικρατέστερη για εκλογή είναι η Άννα Θεολόγου. Αξίζει να σημειωθεί πως Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και Άννα Θεολόγου αν και θα μπορούσαν να εκλεγούν ως επικεφαλής των κομμάτων τους, επέλεξαν να μπουν στη μάχη του σταυρού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ανανέωση, οι στόχοι των μεγάλων και ο αστάθμητος παράγοντας των νέων κομμάτων

Αρκετές ανατροπές σε σχέση με την προηγούμενη σύνθεση της Βουλής προβλέπει η δημοσκόπηση της CYMAR για την Επαρχία Λεμεσού. Στον ΔΗΣΥ επικρατέστεροι είναι ο Ευθύμιος Δίπλαρος, ο Ανδρέας Κυπριανού, ο Νίκος Σύκας, η Φωτεινή Τσιρίδου και η Μαρίνα Γλυκή Χατζημανώλη. Στο ΑΚΕΛ επικρατέστεροι είναι η Αργεντούλλα Ιωάννου, ο Άντρος Καυκαλιάς και ο Κώστας Κώστα. Στο ΔΗΚΟ ο Πανίκος Λεωνίδου ο Παύλος Μυλωνάς ο Μάριος Ορφανός και ο Νεόφυτος Χαραλαμπίδης. Στην ΕΔΕΚ ο πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Χρίστος Ιακώβου, ο Αδάμος Κόμπος και ο Γιώργος Φωτίου, ενώ στο ΕΛΑΜ ο Πόλυς Ανωγυριάτης, ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους και ο Δημήτρης Σούγλης.

Σε ότι αφορά την Επαρχία Αμμοχώστου, από το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού, επικρατέστεροι είναι οι τρεις εν ενεργεία βουλευτές του κόμματος, ο υιός του τέταρτου και αποχωρήσαντα βουλευτή του κόμματος Γιώργου Γεωργίου, Νίκος και ο Γιώργος Λυσανδρίδης.  Στο ΑΚΕΛ, επικρατέστεροι είναι η Γιάννα Ιακώβου, ο Νίκος Κέττηρος, ο Γιώργος Κουκουμας, ο Χρίστος Κυπρή και ο Πάμπος Χρυσοστόμου. Στο ΔΗΚΟ ο Ζαχαρίας Κουλίας, ο Χρίστος Σενέκης, ο Λευτέρης Τρίαρος και ο Κωνσταντίνος Χρυσοδόντας. Από το ΕΛΑΜ επικρατέστερος είναι ο Λίνος Παπαγιάννης.

Σε ότι αφορά την Επαρχία Λάρνακας, επικρατέστεροι από τον ΔΗΣΥ είναι ο Πρόδρομος Αλαμπρίτης, ο Μάμας Γεωργίου και η Αννίτα Δημητρίου. Από το ΑΚΕΛ ο Μιχάλης Μιχαήλ, ο Πανίκος Ξιούρουππας και ο Αντρέας Πασιουρτίδης ενώ από το ΔΗΚΟ ο Ιάσωνας Ιασωνίδης και ο Χρίστος Ορφανίδης. Για τις υπόλοιπες επαρχίες δεν υπήρξε πρόβλεψη, λόγω του μικρού δείγματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το πρωτόκολλο για τις εκλογές-Χωρίς safepass, ανοικτό το παραβάν

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων