Επενδύουν στη λογική της χαμένης ψήφου οι τρεις μεγάλοι-Το στοίχημα του ΔΗΚΟ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τουλάχιστον σε ότι αφορά την κατανομή των τριών εδρών της, παρουσιάζει η εκλογική περιφέρεια Κερύνειας, που αποτελεί τη μικρότερη περιφέρεια, τόσο σε αριθμό εδρών, όσο και σε αριθμό ψηφοφόρων. Η κατεχόμενη εκλογική περιφέρεια εκπροσωπείται στη Βουλή από τρεις βουλευτές και μαζί με την Πάφο είναι οι μοναδικές που οι ψηφοφόροι δικαιούνται να βάλουν μόλις ένα σταυρό προτίμησης στα ψηφοδέλτια.

Οι βουλευτικές εκλογές του 2016, οι οποίες ήταν οι πρώτες που εφαρμόστηκε ο νέος εκλογικός Νόμος, έκρυβαν εκπλήξεις στην Κερύνεια, αφού για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, έγινε ανακατανομή των τριών εδρών. Ειδικότερα, από το 1985 μέχρι το 2016, στην εκλογική περιφέρεια Κερύνειας, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, έπαιρναν από μια έδρα, κάτι που ανατράπηκε πριν από πέντε χρόνια, όταν ο ΔΗΣΥ κατάφερε να εκλέξει δύο βουλευτές, αφήνοντας το ΔΗΚΟ χωρίς εκπροσώπηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο εκλογικός νόμος, ο διαμοιρασμός των εδρών και πώς έκατσε η μπίλια το 2016

H ιδιαιτερότητα της Κερύνειας, ως η μοναδική επαρχία που παραμένει εξ ολοκλήρου υπό τουρκική κατοχή, δημιουργεί την ανάγκη στους Κερυνειώτες, να έχουν μια δυνατή φωνή που να υπενθυμίζει καθημερινά σε όλους πως η αγαπημένη τους πόλη και τα χωριά τους, παραμένουν σκλαβωμένα. Αποτελεί ένα μεγάλο θέμα αν τελικά οι τρεις εκπρόσωποι της επαρχίας, καταφέρνουν τα τελευταία χρόνια -όχι μόνο τα τελευταία πάντα- να εκπροσωπήσουν και να αποτυπώσουν την κραυγή αγωνίας των Κερυνειωτών στη Βουλή. Σπάνια υπάρχουν αναφορές, προσπάθειες ή πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Μετά και την ανατροπή των δεδομένων το 2016 η Επαρχία Κερύνειας εκπροσωπείται από τον Μάριο Μαυρίδη και τη Μαριέλλα Αριστείδου από πλευράς ΔΗΣΥ και από την Ελένη Μαύρου από το ΑΚΕΛ. Και οι τρεις βουλευτές επαναδιεκδικούν, με το ΔΗΚΟ πάντως να έχει ως ελάχιστο στόχο την επιστροφή της έδρας στο κόμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στις κάλπες χωρίς rapid test και με ανοιχτές κουρτίνες-Κλειδώνει το γενικό πλάνο

Σε ότι αφορά τον ΔΗΣΥ, θα ήθελαν να δουν το κόμμα να συνεχίζει να εκπροσωπείται από δύο βουλευτές για αυτό πέραν των των Μαυρίδη και Αριστείδου που επαναδιεκδικούν, στο ψηφοδέλτιο βρίσκεται ακόμα μια σημαντική προσωπικότητα που έχει προσφέρει πάρα πολλά πριν αφυπηρετήσει από τη θέση που κατείχε μέχρι πρόσφατα. Πρόκειται για την Ρίτα Σούπερμαν η οποία για δεκαετίες έδωσε τη μάχη κατά της εμπορίας προσώπων από το αρμόδιο τμήμα της Αστυνομίας, στο οποίο ήταν επικεφαλής. Υπενθυμίζεται ότι στις βουλευτικές του 2016 ο Μάριος Μαυρίδης έλαβε 2744 ψήφους και η Μαριέλλα Αριστείδου 1354.

Σε ότι αφορά το ΑΚΕΛ, το ψηφοδέλτιο χαρακτηρίστηκε σούπερ και όχι άδικα από τον επαρχιακό της Κερύνειας Χρίστο Χριστοφίδη, αφού σε αυτό, πέραν της Ελένης Μαύρου που επαναδιεκδικεί, βρίσκονται ο Χρίστος Χριστόφιας, πρώην ΓΓ της ΕΔΟΝ και υιός του αείμνηστου Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, Χρίστος, καθώς επίσης και ο πρώην βουλευτής του κόμματος στην Επαρχία, Πάμπος Παπαγεωργίου. Στο ΑΚΕΛ θεωρούν πως η ευρύτητα που προσδίδει στο ψηφοδέλτιο η συμμετοχή των συγκεκριμένων τριών προσώπων, θα δώσει στο κόμμα την απαραίτητη δυναμική ώστε να ανατρέψει από την πρώτη θέση τον ΔΗΣΥ και γιατί όχι, να είναι αυτοί που θα εκπροσωπούνται από τον Ιούνιο με δύο βουλευτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλει πίσω την τέταρτη έδρα ο ΔΗΣΥ, διεκδικούν με αξιώσεις οι μικροί στη Λεμεσό

Τέλος σε ότι αφορά το Δημοκρατικό Κόμμα, ο μεγάλος στόχος δεν είναι άλλος από την επιστροφή της έδρας στο κόμμα. Η διεκδίκηση της έδρας στην Κερύνεια, δεν έχει να κάνει μόνο με τις ισορροπίες εντός της Βουλής αλλά και για συναισθηματικούς λόγους αφού το ΔΗΚΟ κατείχε την συγκεκριμένη έδρα από το 1976, μέχρι και το 2016, για 40 συναπτά χρόνια. Σε αυτή τη μάχη το ΔΗΚΟ ρίχνεται με τον στενό συνεργάτη του Νικόλα Παπαδόπουλου, Γιώργο Σολωμού, τον Μάκη Τσουλούπα, και τον επιχειρηματία Κυριάκο Χατζηφιλίππου. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης του ψηφοδελτίου του ΔΗΚΟ στις βουλευτικές του 2016 σε αυτές τις εκλογές κατέρχεται ως υποψήφιος με τη Δημοκρατική Παράταξη. Πρόκειται για τον Αδάμο Ασπρή που αποχώρησε πυροβολώντας την ηγεσία του κόμματος τον Σεπτέμβριο του 2020 και εντάχθηκε στη ΔΗΠΑ του Μάριου Καρογιάν. Ο Αδάμος Ασπρής στις βουλευτικές του 2016 έλαβε 1344 ψήφους.

Ένα από τα χαρτιά που τα επιτελεία των τριών μεγάλων κομμάτων χρησιμοποιούν πολύ για να πείσουν τους ψηφοφόρους της εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας, είναι αυτό της χαμένης ψήφου. Τα τρία μεγάλα κόμματα προσπαθούν να πείσουν πως η ψήφος σε μικρότερα κόμματα και σχηματισμούς, είναι χαμένη, από τη στιγμή που λόγω δυναμικότητας μόνο ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ μπορούν να εκλέξουν βουλευτή. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους, που τα μικρότερα κόμματα δεν επενδύουν και πολλές από τις δυνάμεις τους, πέραν από τις προσπάθειας για να βοηθηθεί το Παγκύπριου ποσοστό τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις βουλευτικές του 2016 στην Επαρχία Κερύνειας ο ΔΗΣΥ έλαβε 28,6%, το ΑΚΕΛ, 25,8% και το ΔΗΚΟ 19,3%. Από εκεί και πέρα, η Συμμαχία Πολιτών είχε λάβει 6,35%, οι Οικολόγοι 5%, η ΕΔΕΚ 4,34%, η Αλληλεγγύη 3,55% και το ΕΛΑΜ 3,27%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με ρεκόρ συμμετοχών στον μαραθώνιο των βουλευτικών τα κόμματα-659 υποψήφιοι

Δειτε Επισης

Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια