Υπέρ της αποκλιμάκωσης στη Μ. Ανατολή Χριστοδουλίδης και Αλ Σαφάντι

Οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ιορδανίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Αϊμάν Αλ Σαφάντι, συμφώνησαν την Κυριακή πως μόλις επιτευχθεί αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει τάχιστα, κατά ένα στοχευμένο και αποφασιστικό τρόπο, για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών.

"Μόνο μέσω μιας συνολικής και διαρκούς ειρηνευτικής διευθέτησης, βασισμένης σε λύση δυο κρατών και στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να επιτευχθεί ο τερματισμός του φαύλου κύκλου βίας στη Μέση Ανατολή", δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης μετά τις συνομιλίες που είχε στο Αμμάν με τον Υπουργό Εξωτερικών του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας.

Είπε πως με τον κ. Αλ Σαφάντι συμφώνησαν πως "μόλις επιτευχθεί αποκλιμάκωση - και πραγματικά ελπίζουμε αυτό να μπορεί να επιτευχθεί σύντομα - η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει τάχιστα, κατά ένα στοχευμένο και αποφασιστικό τρόπο, για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών".

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως αντάλλαξαν απόψεις για συγκεκριμένα βήματα που χρειάζεται να γίνουν για αποκλιμάκωση της παρούσας κρίσης στη Μέση Ανατολή. "Δυστυχώς η παρούσα κατάσταση τυγχάνει εκμετάλλευσης από τρίτες χώρες για να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα, και αυτό είναι απαράδεκτο", ανέφερε. Υπογράμμισε πως η Κύπρος, ως χώρα της περιοχής που διατηρεί άριστες σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και ως κράτος μέλος της ΕΕ, υποστηρίζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της ειρήνης και συνεπώς στην αποτροπή περαιτέρω απωλειών.

Επιπρόσθετα, τόνισε τη σημασία του σεβασμού και της υπεράσπισης του στάτους κβο των μουσουλμανικών και χριστιανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, με θεματοφύλακα το Χασεμιτικό Βασίλειο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ενημέρωσε τον Ιορδανό ομόλογό του για τις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό "και για την απογοήτευσή μας για το αποτέλεσμα της πρόσφατης συνάντησης στη Γενεύη".

"Επαναβεβαίωσα την ετοιμότητα και τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να διεξάγουμε διαπραγματεύσεις για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, όπως προβλέπεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών", πρόσθεσε.

Ευχαρίστησε, πρόσθεσε, τον κ. Αλ Σαφάντι για την συνεχή και ακλόνητη υποστήριξη της Ιορδανίας στις προσπάθειές μας για για επανένωση της Κύπρου. "Συμμεριζόμαστε την αντίληψη ότι η γεωγραφία είναι μια σταθερά, δεν αλλάζει, και εναπόκειται στις χώρες της περιοχής να καταστήσουν τη γεωγραφία μας ευλογία, να κάνουν την περιοχή μας μια περιοχή ειρήνης, σταθερότητα και ευημερίας", ανέφερε.

Επίσης σημείωσε πως αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στις σχέσεις ΕΕ - Ιορδανίας. "Η Ιορδανία είναι βασικός εταίρος της ΕΕ στην περιοχή με πολλούς τρόπους, ένας προβλέψιμος και αξιόπιστος εταίρος, και ως εκ τούτου θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ενεργά την ενίσχυση των δεσμών και των σχέσεών της με την Ευρώπη", πρόσθεσε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε περαιτέρω πως ως το πλησιέστερο κράτος μέλος της ΕΕ στην περιοχή "φιλοδοξούμε η Κύπρος να συνεχίσει να ενεργεί ως γέφυρα με την ΕΕ, όχι μόνο για την Ιορδανία αλλά και για ολόκληρη την περιοχή, επιχειρηματολογώντας για τη σημασία της περιοχής με βάση την οπτική γωνία των Βρυξελλών".

"Την ίδια ώρα, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ανάγκη η ΕΕ να είναι παρούσα, να συμμετέχει και να δραστηριοποιείται σε αυτό το μέρος του κόσμου, το οποίο βρίσκεται εξάλλου στη γειτονιά της ΕΕ, και έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία", κατέληξε.

Δειτε Επισης

BINTEO: Παλαιστής ακινητοποίησε αλιγάτορα 2,5 μέτρων με γυμνά χέρια
Διαπιστώνει παράλειψη και αμέλεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την ανεξέλεγκτη εισαγωγή σκύλων η Λοττίδη
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Ο στρατός του Ισραήλ απορρίπτει τους ισχυρισμούς για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
Πιάστηκαν ξανά στον ύπνο μέρα μεσημέρι-Οργανώθηκε καλύτερα από την Αστυνομία ο υπόκοσμος για την ενέδρα
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Επιστήμονες ανακάλυψαν εξαφανισμένο φίδι στην Ινδία και είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις