Άντρος: Ο Πρόεδρος να αναλάβει πρωτοβουλίες για επανέναρξη διαπραγματεύσεων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και να προβεί σε κινήσεις που να μην ξεφεύγουν από τις αρχές λύσεις του Κυπριακού και θα δίνουν κίνητρα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και στην Τουρκία να επιστρέψουν στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, ανέφερε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη του στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου ο κ. Κυπριανού είπε πως «η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας να ενημερώσει τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη Γραμματεία του ΟΗΕ, τον ίδιο τον ΓΓ του Οργανισμού και άλλους, αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση». Δεν ξέρουμε τι περιλαμβάνει η επιστολή η οποία έχει σταλεί, είπε και επανέλαβε πως «δεν είναι αρκετό να προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε τις τουρκικές απαράδεκτες αξιώσεις και τις τουρκικές προκλήσεις».

Πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ εδώ και 4 χρόνια προειδοποιούσε «ότι θα φτάναμε σ’ αυτό το σημείο εάν δεν αναλαμβάναμε πρωτοβουλίες και αν δεν αναλάβουμε πρωτοβουλίες, που θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις να λύσουμε το Κυπριακό, η διαιώνιση αυτού του αδιεξόδου, το μόνο που θα πετύχει, είναι να μας φέρνει όλο και πιο κοντά στη διχοτόμηση. Αυτή είναι η μεγάλη μας ανησυχία». Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «θα πρέπει ακριβώς να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της επανέναρξης διαπραγματεύσεων. Για να πετύχει κάτι τέτοιο, δεν φτάνει, δεν είναι αρκετό απλώς να εκθέτει την τουρκική αδιαλλαξία και να εκφράζει την ετοιμότητά του».

Ο Πρόεδρος, συνέχισε, «πρέπει να προχωρήσει σε τέτοιες κινήσεις, οι οποίες από τη μια δεν θα ξεφεύγουν από τις βασικές αρχές λύσεις του Κυπριακού, δεν θα συνιστούν υποχώρηση από τις αρχές λύσεις του προβλήματος και από την άλλη, θα δίνουν κίνητρα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά και στην Τουρκία να επιστρέψουν πίσω στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης».

Στις δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε και στην πρόταση που κατέθεσε το κόμμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον περασμένο Δεκέμβρη, την οποία όπως είπε «όχι απλά και μόνο δεν την αξιοποίησε καθόλου και προσπάθησε να τη διαστρεβλώσει δημόσια, γιατί κατ' ιδίαν ποτέ δεν συζήτησε μαζί μας αυτή την πρόταση. Η έκκληση μας είναι να την αξιοποιήσει για να υπάρχει ελπίδα ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, διαφορετικά θα διολισθαίνουμε συνεχώς προς τη διχοτόμηση, η οποία θα είναι καταστροφική για την Κύπρο».

Κληθείς να αναφέρει τη συγκεκριμένη πρόταση, ο κ. Κυπριανού είπε πως είπαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι πρέπει να αναφέρει με τρόπο πειστικό και ξεκάθαρο ότι αποδέχεται την πολιτική ισότητα όπως την είχαμε συμφωνήσει στις συγκλίσεις. Δεν γίνεται να αμφισβητεί τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί που αφορούν τα ζητήματα της πολιτικής ισότητας». Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει ακόμα «να πει ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει συζήτηση με την Τουρκία, για το τι θα γίνει μετά από τη λύση στο Κυπριακό».

Για το φυσικό αέριο ο Άντρος Κυπριανού είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει «να ξεκαθαρίσει ότι θα είναι ομοσπονδιακή αρμοδιότητα όπως προνοούσε η συμφωνία Χριστόφια – Ταλάτ και ως εκ τούτου οι Τουρκοκύπριοι θα συμμετέχουν στη διαχείριση του, όχι να τους λέει ότι το φυσικό αέριο είναι θέμα που δεν τους αφορά. Από κει και πέρα ότι θα συσταθεί το  Ειδικό Ταμείο, στο οποίο θα κατατίθενται τα έσοδα και θα διαμοιράζονται αναλογικά στις δύο Κοινότητες όταν και εφόσον βέβαια προκύψουν έσοδα».

Εμβολιασμοί πληθυσμού  

Ο κ. Κυπριανού στις δηλώσεις του αναφέρθηκε και στα Κέντρα Εμβολιασμού που λειτουργούν στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου και είπε πως «λειτουργούν ικανοποιητικά, ανταποκρίνονται με επάρκεια στις ανάγκες που υπάρχουν για εμβολιασμούς, κάτι που είναι σημαντικός». Είναι θετικό ότι το πρόγραμμα των εμβολιασμών κινείται με πιο γοργούς ρυθμού, είπε και εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα «με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών θα συμβάλουν στο να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά η πανδημία».

Αναφέρθηκε ακόμα στην τεράστια ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλεται ο κόσμος για τα rapid test, με ατέλειωτες ουρές και κάτω από αντίξοες συνθήκες. «Έχουμε καθυστερήσει να ξεκινήσουμε με πιο γοργούς ρυθμούς στον εμβολιασμό», είπε και ανέφερε πως «δεν δεχόμαστε το επιχείρημα του Υπουργείου Υγείας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατανείμει αναλογικά τον αριθμό των εμβολίων και κινούμαστε όλοι με τον ίδιο ρυθμό».

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, «υπήρχε η δυνατότητα και δεν την αξιοποιήσαμε στο βαθμό που θα έπρεπε. Δεν μπορεί κανένας να επιβάλει σε όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν, να το κάνουν με το ζόρι» και απηύθυνε έκκληση στο Υπουργείο Υγείας «να σκεφτεί τρόπους για το πώς θα μπορούσε ο κόσμος με κίνητρα, να πειστεί ότι θα είναι προς όφελος του να εμβολιαστεί και όχι με έμμεσο τρόπο να ασκείται πίεση πάνω του».

Στις δηλώσεις του ο Άντρος Κυπριανού αναφέρθηκε και σε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πέντε υπάλληλοι του Υπουργείου Υγείας που δεν πληρώθηκαν τις υπερωρίες τους από τον περασμένο Δεκέμβριο, κάτι που χαρακτήρισε «απαράδεκτο» αφού όπως εξήγησε «τους ζητείται να εργάζονται από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, το Σάββατο και τώρα απαιτείται να δουλεύουν και Κυριακές. Οι άνθρωποι για να εργάζονται πρέπει να αμείβονται κανονικά, ενώ ορισμένα άτομα είναι απλήρωτα για υπηρεσίες τις οποίες παρείχαν από πέρσι τον Μάρτη  του 2020».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία