Κατηγορεί Τατάρ πως αναποδογύρισε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων η «αντιπολίτευση»

Πάντα τόνιζε ότι μια συμφωνία στην Κύπρο θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία και το ισότιμο διεθνές καθεστώς δύο ίσων κυρίαρχων κρατών που ζουν πλάι-πλάι, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, προσθέτοντας ότι αυτή την πολιτική και αυτό το όραμα μετέφεραν και κατέγραψαν στην Γενεύη.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Τατάρ μιλώντας μετά την ενημέρωση της «βουλής» χθες, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, είπε ότι τα ΗΕ, οι πλευρές και οι εγγυήτριες χώρες έλαβαν το μήνυμά του. Από την συνεδρία απουσίαζε το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, διαμαρτυρόμενο για ελλιπή ενημέρωση από τον Τ/κ ηγέτη και για την στάση του.

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την πρόταση έξι σημείων που υπέβαλε στη Γενεύη, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι συνόψισαν την ομιλία 40 σελίδων που ανέγνωσε το πρωί της 28ης Απριλίου σε δύο σελίδες και στη δεύτερη σελίδα υπάρχουν αυτά τα έξι σημεία, εξηγώντας ότι αυτά τα έξι σημεία είναι η ουσία της πολιτικής στην οποία αναφέρεται εδώ και έναν χρόνο. Υποστήριξε ότι για να μπορέσει να συσταθεί το μοντέλο δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, πρέπει ο ΓΓ του ΟΗΕ να χρησιμοποιήσει το στάτους του και να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να μπορέσουν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις κάτω από αυτές τις συνθήκες. 

Θα μπορούσε, συνέχισε, να υπάρξει αλλαγή καθεστώτος με συνεργασία των δύο κρατών, την στήριξη των εγγυητριών δυνάμεων και την εποπτεία της ΕΕ όταν χρειάζεται και πρόσθεσε ότι στο τελευταίο σημείο της πρότασής του αναφέρεται ότι σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία θα μπορούσε να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Δεν υπήρχε μυστικότητα όπως ισχυρίστηκαν κάποιοι, δήλωσε ο κ. Τατάρ, προσθέτοντας ότι προέβησαν σε αυτή την σύνοψη για να αντιληφθούν καλύτερα την ομιλία του τα Ηνωμένα Έθνη και οι εγγυήτριες δυνάμεις. Αυτή η σύνοψη φωτογραφήθηκε – υποστήριξε - από την ελληνοκυπριακή πλευρά και διανεμήθηκε προς τον ελληνοκυπριακό και τον διεθνή Τύπο ως «δήθεν υποβολή εκ μέρους μας πρότασης έξι σημείων». «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει τίποτε που κρύβουμε».

Αναφερόμενος στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι ο ίδιος «αναποδογύρισε το τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο και υποδεικνύοντας την δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι η διαδικασία συνεχίζεται. Χαρακτήρισε δε επιτυχία την καταγραφή των αδικιών, που όπως ισχυρίστηκε, διαπράχθηκαν κατά των Τουρκοκυπρίων καθώς και του γεγονότος ότι δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει αποτέλεσμα στη βάση της ομοσπονδίας και ότι αν θα υπάρξει συμφωνία αυτή θα μπορούσε να είναι στη βάση της ισότητας.

Αντιδράσεις κομμάτων

Ο γγ του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ογουζχάν Χασίπογλου δήλωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ενημέρωσε λεπτομερώς τα εντός «βουλής» κόμματα για τις συζητήσεις και τα θέματα που τέθηκαν κατά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη. Μιλώντας χθες μετά την πεντάωρη ενημέρωση της «βουλής» από τον Τατάρ, ο Χασίπογλου ανέφερε ότι θεωρεί παράξενο το γεγονός ότι δεν παρέστη στη συνεδρία το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), παρά το γεγονός ότι στα αρμόδια «όργανα της βουλής» το κόμμα αυτό ενέκρινε τη διεξαγωγή της ενημέρωσης. 

Ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού, Κουτρέτ Όζερσαϊ ανέφερε ότι άργησε να τους ενημερώσει ο Τατάρ και ότι είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις του κόμματός τους. Σημείωσε ότι ο Τατάρ δεν τους είπε και πολλά εκτός των όσων γνώριζαν ήδη και πρόσθεσε ότι εξέφρασαν τις επικρίσεις τους και συνόψισαν σε δύο κεφάλαια τις εισηγήσεις τους για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούν για το συμφέρον του τουρκοκυπριακού «λαού».

Ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Όζγιγιτ είπε ότι ο κ. Τατάρ δεν ανέφερε τίποτα νέο κατά την συνεδρία και πρόσθεσε ότι το κόμμα του άσκησε και εκεί κριτική για το γεγονός ότι δεν μοιράστηκε μαζί τους τις προτάσεις που υπέβαλε στη Γενεύη ο Τατάρ. «Υπέβαλε πρόταση έξι σημείων. Στο πρώτο σημείο ζητήθηκε αναγνώριση. Αν υπάρξει αναγνώριση, τι νόημα έχουν οι συνομιλίες; Βλέποντας όλα αυτά, ακούσαμε ξανά τον πρόεδρο σήμερα. Δεν είπε κάτι νέο, όμως τουλάχιστον αναφέραμε τις απόψεις μας, τα όσα έγιναν στη διαδικασία της Γενεύης και μετά από αυτήν, τα λάθη και τις ελλείψεις που είδαμε. […]». 

Ο σεβασμός στον οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τατάρ γκρεμίστηκε στην Γενεύη, απάντησε σήμερα σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν. Ο Τ/κ ηγέτης, πρόσθεσε, πρέπει να εξηγήσει σε ποιο στάδιο, γιατί και πως ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία που ήταν μαζί τους και γιατί τους πήρε. Επανέλαβε ότι ρώτησαν τον κ. Τατάρ μια μέρα πριν την υποβολή της πρότασης των έξι σημείων, λέγοντας ότι και να μην είχε βγει στον Τύπο, ο Ερσίν Τατάρ ήταν υποχρεωμένος να ενημερώσει την τ/κ πολιτική ηγεσία ότι η τ/κ πλευρά θα προέβαινε σε μια τόσο σοβαρής σημασίας κίνηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ