Η Κύπρος υπογράφει Δήλωση για 10η επέτειο από συνομολόγηση και υπογραφή Σύμβασης Κωνσταντινούπολης

Δήλωση για τη 10η επέτειο από τη συνομολόγηση και υπογραφή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης υπογράφουν υπουργοί διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και οι υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης και Έμιλυ Γιολίτη.

Μεταξύ άλλων στη δήλωση αναφέρεται πως "εμπνέει έντονη ανησυχία η ολοένα και αυξανόμενη εχθρικότητα που παρατηρείται προς αυτή τη Σύμβαση-ορόσημο. Σε μια περίοδο υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, ως εργαζόμενες στον τομέα της υγείας, της παροχής φροντίδας, της εκπαίδευσης, του λιανικού εμπορίου ή των υπηρεσιών καθαρισμού".

"Ταυτόχρονα, ο αριθμός των καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία και βία από τον σύντροφο αυξήθηκε ραγδαία τους πρώτους μήνες. Τα καταφύγια για τα θύματα και οι σύμβουλοι δέχονται περισσότερα αιτήματα βοήθειας και οι γυναίκες και τα κορίτσια συχνά παγιδεύονται στο σπίτι με τους δράστες τους κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού και της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Παρόλ’ αυτά, οι φωνές που υψώνονται κατά της Σύμβασης είναι πιο δυνατές από ποτέ προηγουμένως", προστίθεται.

Αναφέρεται πως "η πρόσφατη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης της 19ης Μαρτίου 2021 να αποχωρήσει από τη Σύμβαση, καταδεικνύει ότι αυτές οι απειλές υπαναχώρησης είναι  πραγματικές. Η απόφαση της Τουρκίας έρχεται 10 χρόνια αφότου αποτέλεσε την πρώτη χώρα που υπέγραψε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης".

"Ανησυχούμε βαθιά για αυτές τις άνευ προηγουμένου επιθέσεις σε βάρος των δικαιωμάτων των γυναικών και της ασφάλειάς τους. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τις γυναίκες και τα κορίτσια στην Τουρκία και πέραν αυτής. Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει την απόφασή της", υπογραμμίζεται.

Επισημαίνεται πως "κάθε γυναίκα και κορίτσι έχει το δικαίωμα να ζει χωρίς βία. Η πρόληψη κάθε μορφής βίας δεν είναι αμφιλεγόμενο ζήτημα. Η προστασία των θυμάτων κακοποίησης δεν είναι αμφιλεγόμενο ζήτημα. Πάνω απ’ όλα, δεν είναι προς διαπραγμάτευση".

"Ωστόσο, από τη σύλληψή της, η Σύμβαση πολεμήθηκε με μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία παραπληροφόρησης και παρερμηνείας. Οι πολέμιοί της εναντιώθηκαν στον ορισμό του φύλου στη Σύμβαση ως κοινωνικό κατασκεύασμα ή στην απαίτηση για συμπερίληψη στην εκπαίδευση διδακτικού υλικού σχετικά με τους ρόλους των φύλων που να καταρρίπτει τις στερεοτυπικές αντιλήψεις", προστίθεται.

"Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι δε το γεγονός ότι την αντίθεση τους προς τη Σύμβαση έχουν εκφράσει πρόσφατα και ορισμένες κυβερνήσεις και μέλη του κοινοβουλίου κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τη διακοπή της διαδικασίας επικύρωσης από ορισμένα κράτη μέλη και την καθυστέρηση της διαδικασίας επικύρωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα κράτος μέλος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποσυρθεί από τη Σύμβαση", αναφέρεται.

"Ζητούμε επειγόντως από όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης που δεν το έχουν πράξει ακόμη να υπογράψουν και να επικυρώσουν αυτήν τη συνθήκη-ορόσημο. Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε την πλήρη εφαρμογή και επιβολή της Σύμβασης στις χώρες μας και να συνεργαστούμε για την προστασία των θεμελιωδών αξιών που εγγυάται η Σύμβαση`, προστίθεται.

Η 11η Μαΐου 2021 σηματοδοτεί τη 10η επέτειο από το άνοιγμα για υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Η εν λόγω Σύμβαση συνομολογήθηκε και υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη το 2011 ως αποτέλεσμα μιας σειράς ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών που αναλήφθηκαν τη δεκαετία του ͗90, τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου 2014 και είναι γνωστή ως «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης»

Μέχρι σήμερα, 33 χώρες έχουν υπογράψει, επικυρώσει και θέσει σε ισχύ τη συγκεκριμένη Σύμβαση. Άλλες 11 χώρες την έχουν υπογράψει ενώ εκκρεμεί η επικύρωσή της. Μια χώρα αποχώρησε πρόσφατα από τη Σύμβαση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια