Μέτρα από Κυβέρνηση για στήριξη της επαναδραστηριοποίησης ζήτησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν όσον αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την λήξη της πανδημίας αναφέρθηκε με δηλώσεις του στην Πόλη Χρυσοχούς ο ΓΓ της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως η Κύπρος από χτες μπήκε σε μια νέα φάση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι  αυτή η φάση δεν θα έχει πισωγυρίσματα γιατί και η ψυχική υγεία του κόσμου αλλά και η οικονομία του τόπου έχουν ταλαιπωρηθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, όπως είπε. 

Βέβαια  είπε, “συμφωνούμε ότι εκείνο το οποίο προέχει είναι η δημόσια υγεία. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να δούμε πως προετοιμαζόμαστε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν τόσο όσον αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις , όσο και τους εργαζόμενους με την λήξη της πανδημίας”, προσθέτοντας πως “σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας, θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα την στηρίξουν για επαναδραστηριοποίηση”. 

Πρώτα και κύρια συνέχισε, “θα πρέπει να μελετήσει ποια μέτρα παίρνει για να αντιμετωπιστούν τα χρέη τα οποία έχουν προκύψει κατά την διάρκεια της πανδημίας και τα οποία είναι αρκετά μεγάλα”, όπως εκτίμησε, σημειώνοντας παράλληλα πως θα πρέπει “να δημιουργηθεί ένα Ταμείο στο οποίο θα μπορούν να κατατίθενται τα λεφτά από τις φοροδιαφυγές, αλλά και από άλλες πηγές εσόδων για να στηριχτεί η επαναδραστηριοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων”. 

Επίσης σημείωσε, “θεωρούμε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας ο οποίος θα μπορεί να συμβουλεύει και να βοηθά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να απορροφούν λεφτά από ευρωπαϊκά κονδύλια”, ενώ την ίδια στιγμή συνέχισε, “ θα πρέπει να τερματιστούν οι διαδικασίες εξώσεων και εκποιήσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και να  αντιμετωπιστεί και ένα πρόβλημα το οποίο από την έναρξη της πανδημίας, δυστυχώς δεν έχει επιλυθεί από την πλευρά της Κυβέρνησης, το ζήτημα των ενοικίων”. 

Eκτίμησε ακόμη ότι θα  πρέπει να υπάρξει επιδότηση η οποία «να μοιράζεται στα τρία από το κράτος, τους ενοικιαστές, και τους ιδιοκτήτες». Επεσήμανε πως προβλήματα τεράστια θα αντιμετωπίσουν και οι εργαζόμενοι με τη λήξη της πανδημίας, και με τον τερματισμό της στήριξης των επιχειρήσεων από το κράτος, τονίζοντας ενδεικτικά πως υπάρχει ο κίνδυνος μαζικών απολύσεων, υπάρχει ο κίνδυνος μείωσης δραστικά των μισθών, και για αυτό χρειάζεται, όπως είπε, η Κυβέρνηση να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτών των τεράστιων προβλημάτων.

Ο κ. Κυπριανού διατύπωσε ακολούθως τις πολλές επιφυλάξεις του  για το τι ρόλο θα διαδραματίσει το κράτος λαμβάνοντας υπόψη ότι το ίδιο είναι «πολύ κακός εργοδότης». Ακολούθως αναφέρθηκε στην απεργία που θα γίνει από τους εκπαιδευτικούς στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, στα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα,  στα Αθλητικά και στα Μουσικά  Σχολεία. Άνθρωποι, είπε, οι οποίοι εργάζονταν κανονικά με πολύ μικρούς μισθούς από την πλευρά της Κυβέρνησης, η Κυβέρνηση αποφάσισε σε μια μέρα να τους μετατρέψει σε αυτοεργοδοτούμενους με αποτέλεσμα αυτοί οι άνθρωποι να φυτοζωούν σήμερα, προσθέτοντας πως αρκετοί εξ αυτών υποχρεώνονται να ζουν σήμερα με 500 ευρώ το μήνα, και συνθήκες «απαράδεκτες» για το κράτος-εργοδότη. 

Με αυτά ως δεδομένο είπε, “ εμείς ανησυχούμε και επιμένουμε ότι η Κυβέρνηση από την μια θα πρέπει να καθορίσει κατώτατο μισθό στους διάφορους κλάδους επαγγελμάτων, από την άλλη θα πρέπει να στηρίξει την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και να ξεκαθαρίσει νομοθετικά ότι υπερέχουν αυτές των ατομικών συμβολαίων και εκεί και όπου δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις θα πρέπει να καθοριστούν ελάχιστα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων με νομοθετικές ρυθμίσεις”.

“Νοσοκομείο Πόλης” 

H επίσκεψη μας στην απομακρυσμένη περιοχή του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς στοχεύει να στηρίξουμε το ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου και να τους πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τεράστια δουλειά και τον ρόλο που έχουν επιτελέσει για την καταπολέμηση της πανδημίας, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Μέσα, είπε “σε πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες σε πολλές περιπτώσεις υπερέβαλαν εαυτό και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα”.  O κ. Κυπριανού που συνοδευόταν από τον Επαρχιακό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Ανδρέα Φακοντής και υποψήφιους βουλευτές του ΑΚΕΛ Πάφου ανέφερε πως πρόσφεραν συμβολικά κάποιες μάσκες, ενώ σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες θα φέρουν και κάποιες στολές για το προσωπικό.

Εξέφρασε παράλληλα την  λύπη του γιατί το Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς έχει μετατραπεί σε Νοσοκομείο αποκλειστικά και μόνο για τους ασθενείς του covid- 19. Είναι μεγάλη ταλαιπωρία για τον κόσμο της ευρύτερης περιοχής να υποχρεώνεται να μετακινείται σε άλλες περιοχές, όταν και εφόσον αντιμετωπίσει ιατρικά προβλήματα, συμπλήρωσε, εκτιμώντας ότι το Υπουργείο Υγείας πρέπει να αναθεωρήσει αυτή του την απόφαση και να δει πως επιλύει αυτά τα προβλήματα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»