Αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για το Κυπριακό με αφορμή τη Γενεύη

Λόγω της στάσης που επέδειξε η τουρκοκυπριακή ηγεσία κατά την πρόσφατη άτυπη πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης, οι Τουρκοκύπριοι απομακρύνθηκαν από τη θέση της πλευράς που επιθυμεί λύση και εξέφρασε την ανησυχία ότι θα μπορούσε να αποκοπεί η σύνδεσή τους με τον κόσμο., δήλωσε ο πρόεδρος του ΡΤΚ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης με το επιμελητήριο καταστηματαρχών και τεχνητών στο πλαίσιο ενημερωτικών συναντήσεων με οργανώσεις και συντεχνίες για την άτυπη πενταμερή, ο κ. Ερχουρμάν σημείωσε ότι ήταν ξεκάθαρο ότι δεν θα τύγχανε αποδοχής η πρόταση για «δύο κράτη και ίση κυριαρχία» με την οποία είχε μεταβεί στη Γενεύη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Επισημαίνοντας ότι οι άλλες πλευρές της διάσκεψης υποστήριξαν την δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία στην Κύπρο, ο κ. Ερχουρμάν είπε ότι η πρόταση Τατάρ δεν έγινε αποδεχτή, όπως ήταν αναμενόμενο. 

Ανέφερε επίσης ότι μετά τις εξελίξεις στη Γενεύη δεν μπορούν να προβλέψουν πότε θα ανοίξουν τα οδοφράγματα.

Ο Πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Όζγιγιτ, δήλωσε ότι αποτελεί ιστορικό λάθος η απόρριψη της πρότασης που έγινε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης για άνοιγμα του αεροδρομίου της Τύμπου και του λιμανιού της Αμμοχώστου για διεθνείς πτήσεις με αντάλλαγμα το Βαρώσι.

Επισημαίνοντας ότι τέτοιες προτάσεις πρέπει να αξιολογηθούν αντί να απορρίπτονται, ο ηγέτης του TDP είπε πως εδώ και χρόνια η τουρκοκυπριακή πλευρά υπερασπίζεται το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου στο διεθνές εμπόριο και του αεροδρομίου της Τύμπου για διεθνείς πτήσεις με αντάλλαγμα την επιστροφή του Βαρωσίων στους νόμιμους ιδιοκτήτες του υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ και η Ελληνοκυπριακή πλευρά το απέρριπτε επίμονα, ενώ τώρα που έγινε αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

«Εάν τα αεροπλάνα από διάφορα μέρη του κόσμου θα έρθουν στη χώρα μας, εάν τα αεροπλάνα που αναχωρούν από την Τύμπου πάνε παντού, εάν το λιμάνι της Αμμοχώστου θα ανοίξει στο διεθνές εμπόριο, ποια θα μπορούσε να είναι η αρνητική πλευρά της αποδοχής αυτής της πρότασης εκ μέρους μας;», αναρωτήθηκε και τόνισε: «Ή μήπως είναι ο στόχος να διαχωριστούν εντελώς οι Τουρκοκύπριοι από τον κόσμο; Είναι η πρόταση 6 σημείων, […] μέρος αυτού του σχεδίου;»

Ο Πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, Μεχμέτ Τσακιτζί, δήλωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης οδήγησε σε κατάρρευση τις συνομιλίες στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη με την πρόταση για μη λύση που κατέθεσε. Σε γραπτή του δήλωση, ο Τσακιτζί κατηγόρησε επίσης τα κόμματα της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης ότι «έμειναν θεατές» σε αυτό το γεγονός.

Σημειώνοντας ότι δυσκολεύεται να καταλάβει γιατί μετέβησαν στη Γενεύη οι ηγέτες της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης, Τουφάν Έρχουρμαν και Τζεμάλ Όζγιγιτ, ο Τσακιτζί υποστήριξε ότι αμφότεροι «μπόρεσαν να γίνουν μόνο μανεκέν για την πρόταση έξι σημείων του κ. Τατάρ για μη λύση».

Από την άλλη ο Τ/κ διαπραγματευτής, Εργκιούν Ολγκούν δήλωσε ότι δεν θα καταστεί δυνατή η επίτευξη λύσης στην Κύπρο χωρίς να διασαλευθεί «το πεδίο άνεσης» της ελληνοκυπριακής πλευράς και πρόσθεσε ότι η τουρκική πλευρά κάνει προσπάθειες προς αυτή τη κατεύθυνση. Θα δείξουν, είπε, στην ελληνοκυπριακή πλευρά ότι θα έχει απώλειες στο θέμα του Βαρωσιού και των υδρογονανθράκων ενόσω δεν επιτυγχάνεται συμφωνία και ότι θα προκύψουν καταστάσεις «θλιβερές» γι’ αυτήν.

Υποστήριξε ότι θα διασαλεύσουν την άνεση των Ελληνοκυπρίων στα θέματα του Βαρωσιού και των υδρογονανθράκων, ότι η τουρκική πλευρά αυτό προγραμματίζει αυτή την στιγμή και ότι δουλεύει πάνω σε παρόμοια σχέδια. «Πρέπει να δουν ότι το υφιστάμενο στάτους κβο θα προκαλέσει κόστος και σε αυτούς. […] Στο σημείο αυτό θα υπάρξει αμοιβαίος σεβασμός».

Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ίσα δικαιώματα με την ελληνοκυπριακή και «αν εσύ βγαίνεις απέναντί μου ως κράτος, εισέρχομαι και εγώ σε σχέση μαζί σου ως κράτος», διότι «σε αντίθετη περίπτωση θα είναι μια σχέση ανώτερου κατώτερου», είπε.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία, συνέχισε, άρχισαν να χρησιμοποιούν δύο στοιχεία.» Πρώτον, θα απαντήσουμε στη μονομερή ενέργεια της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα των υδρογονανθράκων. Θα φανεί ότι είναι αμφισβητούμενες οι ζώνες θαλάσσιας αρμοδιότητας που περιτριγυρίζουν την Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο. Λέγοντας ‘συγνώμη, δεν είστε οι μόνοι αρμόδιοι’, θα δοθεί μήνυμα τόσο στην ελληνοκυπριακή πλευρά, όσο και στις διεθνείς εταιρείες. Θα γίνει κατανοητό εδώ ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι μόνοι κυρίαρχοι. Εμφανίζεται μια ανάγκη και πρέπει να λύσουμε αυτό το θέμα, θα λεχθεί. […]»

Σημειώνοντας ότι το δεύτερο εργαλείο τους είναι το κλειστό Βαρώσι, ο κ. Ολγκούν δήλωσε ότι είναι μια πολύ σοβαρή εξέλιξη που διασάλευσε το πεδίο άνεσης για τους Ελληνοκύπριους, διότι χάνουν κάτι πολύ σοβαρό. «Ίσως και να το έχασαν. Αυτό έχει ένα τίμημα. Επομένως, τι υπάρχει όταν κοιτάμε τώρα; Υπάρχουν καταστάσεις που πονάνε από την άποψη της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Επισημαίνοντας ότι μελετούν και άλλα στοιχεία εκτός των υδρογονανθράκων και του Βαρωσιού, ο Εργκιούν Ολγκούν υποστήριξε ότι ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι το Κυπριακό βγήκε εκτός των συνόρων της Κύπρου και προκαλεί αστάθεια στους διεθνείς παίκτες, στις χώρες της περιοχής και στην περιοχή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μιχάλης Χατζηπαντέλα: Με πράξεις να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα των γυναικών
Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τα Συμπεράσματα για Τουρκία-«Επιτεύχθηκε η σύνδεση με Κυπριακό»
«Παράδειγμα η Κύπρος στον ηγετικό ρόλο των νέων για περιβάλλον»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες
Η δυστοκία επίλυσης του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και οι εναλλακτικές που μελετώνται
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
Κλείδωσαν τα επόμενα ραντεβού του Προέδρου με Ολγκίν-Στις 2 Μαίου μεταβαίνει στον Λίβανο με την Ούρσουλα
Την ανάγκη ηλεκτρικών διασυνδέσεων τόνισε ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ