Ρ. Σούπερμαν: H πρόταση του Αβέρωφ άγγιξε την ευαίσθητη Κερυνιώτικη μου χορδή

Η πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου, μου άγγιξε πρωτίστως την ευαίσθητη Κερυνιώτικη μου χορδή αφού προέρχομαι από την πόλη της Κερύνειας και με έφερε προ των ευθυνών μου ως Κερυνιώτισσα, αναφέρει η Ρίτα Σούπερμαν, αριστήνδην υποψήφια του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Επαρχία της Κερύνειας, προσθέτοντας πως ο πρόεδρος του κόμματος της ανέθεσε ένα μεγάλο καθήκον, το καθήκον διεκπεραίωσης θεμάτων που άπτονται του προσφυγικού και ειδικότερα των Κερυνιωτών, κάτι που όπως σημειώνει, είναι το ίδιο δύσκολο ή ίσως και δυσκολότερο από την εμπορία προσώπων.

Μετά από μια άκρως επιτυχημένη και αξιοπρόσεκτη σταδιοδρομία στο Αστυνομικό Σώμα η κ. Σούπερμαν δοκιμάζεται για πρώτη φορά στον στίβο της πολιτικής και παραδέχεται πως ο πολιτικός διάλογος σήμερα κατάντησε κουραστικός, αφού δεν δίνει όραμα και κίνητρο στον κόσμο για να συνεχίσει. Σε εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη της στον REPORTER, η κ. Σούπερμαν αναλύει το δικό της όραμα για το νέο προφίλ που έχει ανάγκη να αποκτήσει η πολιτική, ενώ καταπιάνεται με τα μεγάλα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο προσφυγικός κόσμος και ιδιαίτερα οι Κερευνειώτες. 

Κοιτάζοντας πίσω, μιλά για τις σημαντικές στιγμές της καριέρας της ως επικεφαλής του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων στην Αστυνομία, τονίζοντας πως οι σημαντικότερες στιγμές δεν εστιάζονται στις προαγωγές ή στους βαθμούς του αξιωματικού. «Ήταν οι στιγμές που κατόρθωνα να διασώσω θύματα με πολλή προσωπική πρωτοβουλία, εμπλοκή και κίνδυνο. Ήταν οι στιγμές που ενώ οι διακινητές χρησιμοποιούσαν κάθε μέσο για να επηρεάσουν, ή να εντοπίσουν ή να απειλήσουν τα θύματα βρισκόμουν πάντα εκεί για την προστασία τους. ΄Όταν κατόρθωνα να τα προστατεύσω, να τα καθοδηγήσω και να τα οδηγήσω στο δικαστήριο ένοιωθα θρίαμβο», αναφέρει.

Μεταξύ άλλων η κ. Σούπερμαν αναφέρεται και στα μηνύματα των καιρών που θα πρέπει να ληφθούν από τις πολιτικές δυνάμεις, εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι πολίτες έχουν ωριμάσει και δεν θα επιτρέψει σε κανένα να τους κοροϊδεύει. «Αυτό το μήνυμα πρέπει να πάρουν οι πολιτικοί και να αναγνωρίσουν ότι το προφίλ σήμερα του πολιτικού πρέπει να είναι η ανάληψη ευθύνης, οι υποσχέσεις που συνδυάζονται με πράξεις , η ανθρωπιά και η πολλή δουλειά», αναφέρει η αριστήνδην υποψήφια του ΔΗΣΥ στην Κερύνεια.

Διαβάστε αυτούσια τη συνέντευξη της Ρίτας Σούπερμαν στον REPORTER

-Γιατί μια πρώην αστυνομικός μετά από μια άκρως επιτυχημένη πορεία στο Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων, θέλει να μπει στην πολιτική;

Ακριβώς γιατί η πορεία αυτή, που δεν ήταν καθόλου εύκολη, μου έχει μάθει και μου έχει εμπεδώσει ότι πρέπει να αγωνίζομαι για θέματα που αφορούν στη δικαιοσύνη και στη δικαίωση του κόσμου. Πιστεύω ότι οι γνώσεις, οι πολύτιμες εμπειρίες που απέκτησα όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την υπηρεσία μου αλλά και την εμπλοκή μου με Διεθνείς Οργανισμούς σε συνάρτηση με τη δύναμη χαρακτήρα που έχω αποκτήσει, θα με βοηθήσουν στην προώθηση και ανάδειξη σημαντικών θεμάτων τα οποία γνωρίζω από πρώτο χέρι αλλά και θεμάτων με τα οποία δεν γνωρίζω και σκοπεύω να καταπιαστώ.

-Τι θέλετε να αλλάξετε με την εκλογή σας στη νέα Βουλή;

Η Νέα Βουλή θα πρέπει να βρει τρόπους έτσι ώστε να μειωθεί ο φόρτος εργασίας της, (πχ χρήση της τεχνολογίας, ψηφιοποίηση κλπ), ο οποίος πολλές φορές ευθύνεται για τη ψήφιση αντισυνταγματικών νομοθεσιών ή τη «βιαστική» ψήφιση εναρμονιστικών νομοθεσιών για την αποφυγή προστίμου προς τη Δημοκρατία, με αποτέλεσμα να γίνεται διπλή και τριπλή δουλειά αφού οι νομοθεσίες αυτές επιστρέφουν για τροποποιήσεις στη συνέχεια.

Η Νέα Βουλή θα πρέπει να βρει τρόπους για να ενταχθεί στο πρόγραμμα της η παρακολούθηση της εφαρμογής νομοθεσιών, εθνικών σχεδίων δράσης ή της εφαρμογής των εισηγήσεων Διεθνών Εποπτικών Μηχανισμών που αξιολογούν την Κύπρο στα διάφορα θέματα π.χ θέματα διαφθοράς ή ξεπλύματος χρήματος ή εμπορίας προσώπων.

Θα πρέπει σιγά σιγά να αρχίσει να εφαρμόζεται και η εξειδίκευση στη Βουλή. Ο κάθε βουλευτής να λαμβάνει μέρος στις επιτροπές που αναλογούν στην ειδικότητα του και αν και εφόσον θέματα που τον αφορούν παρουσιάζονται σε άλλες επιτροπές να καλείται να δίνει την άποψη του. Εννοείται ότι ο κάθε βουλευτής θα πρέπει να είναι μελετημένος και έτοιμος για κάθε θέμα που τίθεται προς συζήτηση.

Αυτά όσον αφορά στη λειτουργικότητα της Βουλής έτσι ώστε να καταστεί πιο αποδοτική. Περαιτέρω σκοπεύω να προωθήσω θέματα προσφύγων όπως αναφέρομαι σε επόμενη ερώτηση αλλά και θέματα που άπτονται της ισότητας των πολιτών και των φύλων, της προστασίας των παιδιών, θέματα κοινωνικής πρόνοιας μέσω και της πρότασης για τη δημιουργία Υφυπουργείου, εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας και ειδικότερα της Αστυνομίας, θέματα που προωθούν την αξιοκρατία και τη διαφάνεια (όπως για παράδειγμα μέσω αξιοκρατικών προσλήψεων, μεταθέσεων κλπ), τη δημιουργία δομών συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και κρατικού τομέα και προγράμματα αναβάθμισης της νεανικής επιχειρηματικότητας αλλά και εμπλοκής των νέων στα κοινωνικά δρώμενα. Επίσης και αναμφίβολα θέλω να προωθήσω το θέμα της εμπορίας προσώπων που σήμερα παρά ποτέ είναι υποβαθμισμένο στο χειρότερο σημείο.

-Αναμφίβολα κοιτάζοντας πίσω, έχετε ξεχωρίσει με το έργο σας στο Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων. Θέλετε να κάνετε ένα σύντομο απολογισμό για τις σημαντικότερες στιγμές της σταδιοδρομίας σας;

Οι σημαντικότερες στιγμές δεν εστιάζονται στις προαγωγές μου στους βαθμούς του αξιωματικού. Ήταν οι στιγμές που κατόρθωνα να διασώσω θύματα με πολλή προσωπική πρωτοβουλία, εμπλοκή και κίνδυνο. Ήταν οι στιγμές που ενώ οι διακινητές χρησιμοποιούσαν κάθε μέσο για να επηρεάσουν, ή να εντοπίσουν ή να απειλήσουν τα θύματα βρισκόμουν πάντα εκεί για την προστασία τους. ΄Όταν κατόρθωνα να τα προστατεύσω, να τα καθοδηγήσω και να τα οδηγήσω στο δικαστήριο ένοιωθα θρίαμβο. Το επιστέγασμα των προσπαθειών αυτών ήταν η αναγνώριση μου και η βράβευση μου από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών ως «παγκόσμιος ήρωας».

΄Άλλες σημαντικές στιγμές που με έχουν σημαδέψει ήταν ο αγώνας που έδωσα στα πρώτα βήματα της καριέρας μου για να γίνω αποδεκτό μέλος σε μια ομάδα ανδρών, στην Εγκληματολογική Υπηρεσία. ΄Όταν πρώτο-μετατέθηκα εκεί, υπήρχε η απαίτηση να διενεργώ γραφειακά καθήκοντα κάτι που απέρριψα από την πρώτη στιγμή. Ήταν πολύ δύσκολο να εδραιωθώ ως ισότιμο μέλος της ομάδας που επισκεπτόταν και διερευνούσε σκηνές εγκλημάτων. Στο τέλος όμως τα κατάφερα και σήμερα στην εγκληματολογική υπηρεσία υπηρετούν αρκετές άξιες γυναίκες.

Περαιτέρω, η εκλογή μου ως Πρόεδρος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων της Interpol, που αριθμεί 160 περίπου μέλη με ανθυποψηφίους τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων μεγάλων χωρών ήταν για μένα αλλά και για την Αστυνομία της Κύπρου κάτι πολύ σημαντικό.

Επίσης η επιλογή μου ως μέλος δύο πολύ σημαντικών Ομάδων Εμπειρογνωμόνων για την εμπορία προσώπων, αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 4 χρόνια και αυτή του Συμβουλίου της Ευρώπης γνωστής ως GRETA για δύο θητείες , 6 χρόνια, μου διεύρυναν τους ορίζοντες μου και με έμαθαν να μπορώ να αντεπεξέρχομαι σε δύσκολες συνθήκες. Η συμμετοχή μου στην GRETA σήμαινε την εμπλοκή μου στην αξιολόγηση των δράσεων των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων με επιτόπιες επισκέψεις αλλά και με τη συμμετοχή μου στην ολομέλεια της Επιτροπής στο Στρασβούργο όπου γινόταν η εξέταση των δράσεων και η ετοιμασία των σχετικών εκθέσεων. Έχω προσωπικά προβεί στην αξιολόγηση της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Φιλλανδίας, της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας, της Βουλγαρίας, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και της Γεωργίας. Κατά τις επισκέψεις μου στις χώρες αυτές είδα από πρώτο χέρι τον ανθρώπινο πόνο (για παράδειγμα πρόσφυγες εγκλωβισμένους στα σύνορα της Σερβίας που προσπαθούσαν να πάνε στην Ουγγαρία, παιδιά στην Ελλάδα που από τα κέντρα προσφύγων οδηγούνταν από τους διακινητές στην ενδοχώρα για να τα πουλούν στο δρόμο για σεξουαλικές υπηρεσίες) , ήρθα αντιμέτωπη με διαφορετικούς τρόπους δράσης και σκέψης σε διάφορες χώρες και έμαθα πάρα πολλά.

Σημαντικές επίσης στιγμές ήταν η εδραίωση της συνεργασίας με τη Europol όπου είχα εμπλοκή για τα θέματα της εμπορίας προσώπων και μέχρι της αφυπηρέτησης μου ήμουν αντιπρόεδρος για τα θέματα της οικονομικής διερεύνησης, την εμπλοκή μου σε προγράμματα για την καταπολέμηση της εμπορίας με άλλες χώρες όπως το Καμερούν, το Βέλγιο, η Βουλγαρία και άλλες αλλά και σε τοπικό επίπεδο την εμπλοκή μου σε όλα τα δρώμενα όπως το κλείσιμο των καμπαρέ, τη δημιουργία της νομοθεσίας, τη δημιουργία του εγχειριδίου αναγνώρισης θυμάτων, την εδραίωση της συνεργασίας με τους ΜΚΟ και κυρίως στην αναβάθμιση του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων. ΄Όπως όμως είπα και προηγουμένως σημαντικότερες για μένα στιγμές ήταν αυτές που συνέβαλα με όλο μου τον εαυτό έτσι ώστε να διασωθεί κάποιος άνθρωπος.

-Σε ότι αφορά τα ζητήματα που διαχειριζόσασταν για κάτι περισσότερο από τρεις δεκαετίες τα θέματα trafficking, θεωρείτε πως υπάρχουν πράγματα που μπορούν και πρέπει να αλλάξουν από τη νέα Βουλή; Έχετε στο νου σας προτάσεις Νόμου που θα επιδιώξετε να καταθέσετε;

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί η σημασία που αρμόζει στα θέματα της εμπορίας προσώπων ούτε σε πολιτικό αλλά ούτε και σε νομοθετικό επίπεδο. Η εμπορία σχετίζεται άμεσα με θέματα έμφυλης βίας, θέματα οικογενειακής βίας, θέματα ισότητας των φύλων, μεταναστών, καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα πολλά.

Με βάση τα πιο πάνω θέλω να αναφερθώ αρχικά στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου 2020 σχετικά με την ανάγκη για ειδική σύνθεση του Συμβουλίου σχετικά με την ισότητα των φύλων .Το ΕΚ καλεί το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να θεσπίσουν σύνθεση του Συμβουλίου για την ισότητα των φύλων προκειμένου να διευκολυνθεί η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές και στη νομοθεσία της ΕΕ. Η σημασία του ψηφίσματος αυτού είναι μεταξύ άλλων ότι μια ειδική σύνθεση του Συμβουλίου για την ισότητα των φύλων μπορεί να αποτελέσει βασικό παράγοντα απεμπλοκής των διαπραγματεύσεων για τους κύριους φακέλους που άπτονται της ισότητας των φύλων, όπως είναι συγκεκριμένα η κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η έγκριση της οδηγίας για τη βελτίωση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων σε θέσεις μη εκτελεστικών διοικητικών στελεχών των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών (οδηγία για τις γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια), η οδηγία του Συμβουλίου για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης των προσώπων ανεξαρτήτως θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού(οδηγία για την καταπολέμηση των διακρίσεων), και μπορεί να δώσει ώθηση σε άλλα θέματα φύλου που πρέπει να επιλυθούν τα προσεχή χρόνια, όπως η συμπερίληψη της έμφυλης βίας στον κατάλογο των λεγόμενων «ευρωεγκλημάτων» και η έγκριση μιας μελλοντικής οδηγίας για την έμφυλη βία. 

Πιστεύω ότι το νέο κοινοβούλιο θα κληθεί να λάβει θέση και ρόλο στην πρόταση αυτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσης υπάρχει η σύμβαση τoυ Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) C190 της 21 Ιουνίου 2019. Πρόκειται για την πρώτη σύμβαση για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας. .Η σύμβαση αυτή είναι το πρώτο μέσο για την αντιμετώπιση της παρενόχλησης και της βίας στην εργασία. Μεταξύ άλλων προβλέπει για τον έλεγχο και τη διερεύνηση περιπτώσεων βίας μέσω της επιθεώρησης εργασίας. Είναι ζωτικής σημασίας να ορίσουμε και να απαγορεύσουμε τη βία και την παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας στους νόμους και τους κανονισμούς.

Όλα αυτά λειτουργούν προληπτικά για την εμπορία προσώπων. Όσο θωρακίζουμε τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και των ευάλωτων ατόμων, τόσο λειτουργούμε προληπτικά κατά της εμπορίας προσώπων που βρίσκεται στο τέλος της αλυσίδας και μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της έμφυλης βίας.

Ωστόσο, καλό θα ήταν να αναφερθώ και στην κείμενη νομοθεσία κατά της εμπορίας προσώπων. Η σχετική νομοθεσία είναι εναρμονισμένη με το Ευρωπαικό κεκτημένο αλλά και το Διεθνές Δίκαιο και βρίσκεται υπό διαδικασία τροποποίησης εδώ και πολλά χρόνια ( στο παρόν στάδιο για νομοτεχνικό έλεγχο).

Η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί δυσκολίες αφού στην παρούσα της μορφή δίνει τη δυνατότητα διαφορετικών ερμηνειών σε βασικά της άρθρα με αποτέλεσμα τη διαφωνία ως προς το χειρισμό περιπτώσεων από τις διάφορες εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Ο αντίκτυπος φυσικά είναι στα θύματα.

Όπως φαίνεται η εξέταση του νόμου θα γίνει με τη νέα Βουλή, οπότε ναι αν και εφόσον εκλεγώ, θα προσπαθήσω για την άμεση διεκπεραίωση των σχετικών εργασιών, και οι σχετικές τροποποιήσεις να γίνουν με τρόπο λειτουργικό προς όφελος των θυμάτων αλλά και την ενδυνάμωση της δίωξης.

Περαιτέρω να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για μεταφορά του συντονισμού για τα θέματα της εμπορίας από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με τη δημιουργία κατάλληλων δομών και όχι απλά τη μεταφορά από το ένα Υπουργείο στο άλλο, την παρακολούθηση εκ μέρους της Βουλής της εφαρμογής της Νομοθεσίας , του Εθνικού Σχεδίου Δράσης αλλά και των εισηγήσεων από αξιολογήσεις Διεθνών Οργανισμών και τη δημιουργία δομών για το χειρισμό και επανένταξη των θυμάτων με βάση Διεθνές προδιαγραφές.

Επίσης επιτέλους θα πρέπει να τεθεί υπό συζήτηση η αναγκαιότητα της εξειδίκευσης τόσο στο Αστυνομικό Σώμα αλλά και στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, στο Εισαγγελικό Σώμα και στο Δικαστικό Σώμα. ΄Ολοι αυτοί θα πρέπει να εκπαιδεύονται συστηματικά με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση τους. Ο ρόλος επίσης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων θα πρέπει να ενδυναμωθεί με την εμπλοκή του κράτους και επιτέλους να δούμε σωστές δομές και χειρισμό για τα θύματα της εμπορίας προσώπων. Τέλος, οι Αρχές να εμπεδώσουν ότι τα θύματα είναι εκεί έξω και περιμένουν να τα ανακαλύψουμε. Δεν τα περιμένουμε να έρθουν σε εμάς. Ψάχνουμε, κοιτάζουμε, βλέπουμε, παρατηρούμε, παρακολουθούμε και δρούμε.

-Δεχθήκατε την τιμητική πρόταση για να είστε αριστίνδην υποψήφια του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Επαρχία Κερύνειας. Η εμπλοκή σας με την πολιτική ήταν κάτι που ήρθε με την πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου ή αποτελούσε και δική σας επιδίωξη;

Δεν αποτελούσε επιδίωξη μου η εμπλοκή με την πολιτική αλλά ναι ήταν κάτι που ήρθε με την πρόταση του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού. Επιδίωξη μου αρχικά ήταν η δημιουργία ενός νέου Μη Κυβερνητικού Οργανισμού για την ψυχολογική και νομική στήριξη των θυμάτων εμπορίας προσώπων, τομέας που πάσχει στη χώρα μας. Ο λόγος που έφυγα από την Αστυνομία ήταν για να έχω δυνατότερη φωνή για τα θύματα και για να μπορώ να επηρεάσω τη δυσκινησία της Κυβερνητικής Μηχανής έξω από αυτήν. Ο οργανισμός αυτός υπάρχει σήμερα είναι ο Step Up Stop Slavery ο οποίος δυστυχώς επηρεασμένος από την εποχή κορωνοϊού δεν έχει ακόμα καταστεί επιχειρησιακός στο βαθμό που θέλουμε.

Η πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου, μου άγγιξε πρωτίστως την ευαίσθητη Κερυνιώτικη μου χορδή αφού προέρχομαι από την πόλη της Κερύνειας και με έφερε προ των ευθυνών μου ως Κερυνιώτισσα. ΄Αρα μου ανέθεσε βασικά ακόμα ένα μεγάλο καθήκον, το καθήκον διεκπεραίωσης θεμάτων που άπτονται του προσφυγικού και ειδικότερα των Κερυνιωτών, κάτι που αγγίζει και τη δική μου περίπτωση και προσωπικότητα, το ίδιο δύσκολο ή ίσως και δυσκολότερο από την εμπορία προσώπων.

΄Αρα μέσα από το θεσμό της Βουλής, πιστεύω ότι θα μπορέσω να προωθήσω και να διεκπεραιώσω θέματα ανθρωπιστικού περιεχομένου ( οπωσδήποτε μεταξύ τους και της εμπορίας ) αλλά και θέματα Κερυνιωτών.

-Κατέρχεστε υποψήφια στην Επαρχία Κερύνειας, τόπο καταγωγής σας. Διαχρονικά η Κερύνεια σε κάθε προεκλογική περίοδο είναι συνδεδεμένη με το Κυπριακό. Σας βρίσκει σύμφωνη ο τρόπος και η προσέγγιση πάνω στην οποία διεξάγεται ο προεκλογικός διάλογος για την επαρχία σας;

Όχι δεν με βρίσκει σύμφωνη. Είναι πολλές φορές που νοιώθω ότι πρέπει να φωνάξω «Σταματείστε ως εδώ». Η Κερύνεια έχει γίνει αντικείμενο προεκλογικού λαϊκισμού. ΄Εχει δοθεί ένα μήνυμα, το οποίο και επικρατεί στον κόσμο ότι η Κερύνεια έχει ξεπουληθεί και ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται πλέον γι΄αυτήν παρά μόνο οι πολιτικοί μιλούν για την επιστροφή της Αμμοχώστου και της Μόρφου.

Εγώ προσωπικά νοιώθω αγανάκτηση γιατί ακόμα και την ύστατη αυτή ώρα που η Τουρκία θέτει λύση δύο κρατών, τα δικά μας τα κόμματα ψηφοθηρούν εκμεταλλευόμενα αστείες καταστάσεις όπως πχ το «ύφος» του Γενικού Γραμματέα, τη «χλιαρή στάση» της δικής μας πλευράς, μηνύματα για «κλειστές πόρτες» κλπ. Θα ήταν ίσως προς το καλό όλων να ενωθούμε αυτή την ώρα για το Κυπριακό και να στηρίξουμε την ηγεσία μας. Την όποια ηγεσία έχουμε. Ας ψηφοθηρίσουμε για άλλα πράγματα. ΄Αλλωστε πεδίον δόξης λαμπρό.

Διεκδικούμε επιστροφή στην Κερύνεια . Δεν θα επαναλάβω το κοινότυπο « με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, κοινοτικό κεκτημένο κλπ». Δεν θα πω επιστροφή χωρίς την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ. Ελπίζουμε και διεκδικούμε μέχρι την τελευταία στιγμή.

-Ποια άλλα ζητήματα απασχολούν τον μέσο Κερυνειώτη πρόσφυγα, ή ακόμα και τις νέες γενιές Κερυνειωτών και ποιες λύσεις είστε σε θέση να προτείνετε;

Τα θέματα που απασχολούν το μέσο Κερυνιώτη πρόσφυγα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τα θέματα που προέρχονται από την προσφυγιά και τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι Κερυνιώτες ως ισότιμοι πολίτες αυτού του κράτους. Εκτός από το θέμα της επιστροφής στην Κερύνεια, απασχολεί το θέμα της ίσης κατανομής βαρών, απώλειας χρήσης περιουσίας, ίσης μεταχείρισης μεταξύ των πολιτών και μεταξύ των προσφύγων, φορολογικής ισότητας ενώ υπάρχει άνιση μεταχείριση περιουσιακού, ανισότητας μεταξύ ελληνοκυπρίων προσφύγων και τουρκοκυπρίων εκτοπισμένων, εύρεσης αγνοουμένων, διάσωσης πολιτιστικής κληρονομιάς, αναγνώριση της θυσίας των ηρώων του 1974, διατήρησης της μνήμης των κατεχομένων και άλλα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι καιροί έχουν ωριμάσει, υπάρχουν μέτρα που μπορούν να αποκαταστήσουν την αδικία κατά των προσφύγων. Με πρόταση νόμων θα μπορούσαν να διευθετηθούν αρκετά από τα θέματα αυτά όπως την απώλεια χρήσης περιουσίας όπου μία πρόταση θα μπορούσε να ήταν η παραχώρηση στους πρόσφυγες συντελεστή δόμησης , μέτρο που δεν επιβαρύνει τα οικονομικά του κράτους. Ο συντελεστής αυτός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, να υποθηκευτεί ή και πωληθεί από τον ιδιοκτήτη του. Επίσης η εισροή χρημάτων σε ταμείο προσφύγων από φορολογία που θα επιβληθεί πχ στην οικιστική βιομηχανία. Η διαχείριση και κατανομή Τ/Κ περιουσιών να τεθεί υπό νέα βάση και αν και εφόσον χρειάζεται η νομοθετική ρύθμιση για τη διασφάλιση των μέτρων και τον έλεγχο τότε αυτό να κατατεθεί στη Βουλή από το Υπουργείο Εσωτερικών. Περαιτέρω να μελετηθούν τα θέματα των δικαιούχων σε βοηθήματα του κράτους και να λειτουργήσουν με δίκαιο αλλά και προπαντός ίσο τρόπο για όλους. Οι νέοι να βοηθούνται να αρχίζουν τη δική τους ζωή και επαγγελματική αποκατάσταση. (Προτεραιότητα σε πρόσφυγες που έχουν επιτύχει στις διαδικασίες για επαγγελματική αποκατάσταση, αναθεώρηση του τρόπου που δίνονται τα επιδόματα, μεγαλύτερη ευελιξία σε υποθέσεις βοηθημάτων που η νομοθεσία δεν εφαρμόζει ή φαίνεται να αδικεί κάποιες περιπτώσεις, τροποποίηση νομοθεσιών που αποδείχτηκε ότι κάποιες πρόνοιες τους δημιουργούν ανισότητες και αδικίες)

Όσον αφορά στους νέους οι οποίοι είναι οι συνεχιστές του ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, είναι καιρός να τους δοθούν κίνητρα έτσι ώστε να νοιώσουν περήφανοι για την καταγωγή τους και να γίνουν συνεχιστές του αγώνα για την επιστροφή. Αυτό θα γίνει μέσω ενδυνάμωσης των Δήμων και των Κοινοτήτων σε οικονομικό επίπεδο και αναβάθμισης του τρόπου λειτουργίας όσον αφορά στην εμπλοκή των νέων.

Θα ήθελα όμως και ως γυναίκα να εκφράσω τη δυσαρέσκεια μου για τον τρόπο με τον οποίο η Βουλή ψήφισε τον εκ μητρογονίας νόμο. Σύμφωνα με το Νόμο αυτό, τα παιδιά από μητέρες πρόσφυγες δικαιούνται την οικονομική βοήθεια και επίσης να καθορίζεται στο πιστοποιητικό γέννησης τους ως τόπος καταγωγής ο τόπος καταγωγής της μητέρας τους. Ωστόσο, δεν δικαιούνται να ψηφίζουν στον τόπο καταγωγής τους. Δεν καταλαβαίνω γιατί ψηφίστηκε ένας τέτοιος νόμος που δημιουργεί ανισότητες μεταξύ των προσφύγων νέων, δημιουργεί θέματα ανισότητας φύλων και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν νομίζω ότι οι γυναίκες πρόσφυγες ζήτησαν ελεημοσύνη για τα παιδιά τους. Τα παιδιά του Κερυνιώτη μπορούν να αποφασίζουν για την Κερύνεια, ενώ τα παιδιά της Κερυνιώτισσας όχι. Αυτός ο Νόμος είναι ο πρώτος που θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

-Δεν είστε πολιτικός, ωστόσο καθημερινά θα πρέπει να έρχεστε σε επαφή με τον κόσμο στα πλαίσια της προεκλογικής σας εκστρατείας. Αντιμετωπίσατε την αμφισβήτηση, την αδιαφορία ή την απαξίωση από τους πολίτες, όταν τους λέτε πως είστε υποψήφια βουλευτής;

Σε αρκετές περιπτώσεις ναι. Ο κόσμος νοιώθει απαξίωση γενικότερα από την πολιτική, τους πολιτικούς και το κατεστημένο.

Από την εμπλοκή μου με τον κόσμο αντιλαμβάνομαι πλήρως την ανάγκη του κόσμου για «άλλου είδους πολιτικούς». Για πολιτικούς που τολμούν να πουν την αλήθεια, που βρίσκονται κοντά στον κόσμο, που δίνουν ελπίδα αλλά παράλληλα δείχνουν έργα, αλλά και τολμούν να προωθήσουν θέματα τα οποία διαχρονικά μένουν στα συρτάρια. Δηλαδή οι πολιτικοί σήμερα πρέπει να ανταποκρίνονται σε ένα νέο προφίλ. Ο πολιτικός πλέον δεν πρέπει να είναι ο διπλωμάτης που ξέρει να αποφεύγει και να υπεκφεύγει αλλά να είναι το πρόσωπο που αντιμετωπίζει κατάφατσα τα διάφορα θέματα με εντιμότητα και ειλικρίνεια. Ο κόσμος δίνει τα μηνύματα των καιρών. Ο κόσμος που είναι ταλαιπωρημένος ειδικότερα με τις τελευταίες καταστάσεις αρχίζοντας από την οικονομική κρίση και φτάνοντας ως τον κορωνοιό και ποιος ξέρει για τι μετά από αυτό. ΄Αρα αυτός ο κόσμος έχει ωριμάσει και δεν επιτρέπει σε κανένα να τον κοροιδεύει αλλά προπαντός να τον εξευτελίζει. Αυτό το μήνυμα πρέπει να πάρουν οι πολιτικοί και να αναγνωρίσουν ότι το προφίλ σήμερα του πολιτικού πρέπει να είναι η ανάληψη ευθύνης, οι υποσχέσεις που συνδυάζονται με πράξεις , η ανθρωπιά και η πολλή δουλειά.

-Πάνω στο ίδιο ζήτημα, της κρίσης των θεσμών που ταλανίζει το τελευταίο διάστημα την Κύπρο, εσείς προσωπικά, ως μια προσωπικότητα που τώρα εισέρχεται στην πολιτική, είστε ικανοποιημένη από το επίπεδο και το περιεχόμενο του πολιτικού διαλόγου;

Ο πολιτικός διάλογος σήμερα κατάντησε κουραστικός. Δεν δίνει όραμα και κίνητρο στον κόσμο για να συνεχίσει . Ο τρόπος ζωής, οι απαιτήσεις της ζωής αλλά και οι προτεραιότητες του κόσμου, αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες. Η πολιτική δυστυχώς δεν εφαρμόζει στις ανάγκες του κόσμου. Ασκείται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο για πολλά χρόνια τώρα. Η κοινωνία σήμερα στην εποχή της ψηφιοποίησης και της τεχνολογίας αλλά και της εξέλιξης, έχει ανάγκη την εξειδίκευση. Εξειδίκευση σε όλους τους τομείς. Γιατί όχι και στην πολιτική ;

Ο πολιτικός διάλογος αρκείται στο να αναδείξει τι έχει γίνει και στο τι δεν έχει γίνει μέσω αλληλοκατηγοριών και υπονοουμένων. Δεν παρουσιάζει όραμα, ποιότητα, προοπτική και υπόσχεση για ένα καλύτερο μέλλον. Η αντιπολίτευση (από ανέκαθεν) δεν αναγνωρίζει τα θετικά στοιχεία των κυβερνώντων , ρίχνει λάσπη και οι κυβερνώντες δεν παραδέχονται τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης.

Αυτό τον τρόπο πολιτικού λόγου οι πολίτες πλέον δεν τον ανέχονται και γι αυτό το λόγο εκφράζουν και την απαξίωση τους. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο οι πολιτικές παρατάξεις πρέπει να δίνουν στον κόσμο άριστες επιλογές υποψηφίων και όχι ευκαιριακές. Με την υιοθέτηση της οριζόντιας ψηφοφορίας πιστεύω ότι τα κόμματα θα αναγκάζονται να επιλέγουν τις καλύτερες υποψηφιότητες με αποτέλεσμα και τη βελτίωση της πολιτικής γενικότερα. Αυτό το μήνυμα προς τα κόμματα πιστεύω ότι ο κόσμος θα το δώσει σε αυτές τις εκλογές.

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία