Το διπλωματικό σπριντ της Λευκωσίας και η πρόταση Αναστασιάδη σε Γκουτέρες

Ένα κατά γενική ομολογία σημαντικό κύκλο επαφών εγκαινιάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ταξιδεύει σήμερα για το Πόρτο της Πορτογαλίας όπου θα συμμετάσχει στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο περιθώριο της οποίας θα ενημερώσει τους αρχηγούς κρατών της Ε.Ε. για τα αποτελέσματα της άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη.  

Οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό, χαρακτηρίζονται από τη Λευκωσία ως ιδιαίτερα σημαντικές, δεδομένης της κρισιμότητας της περιόδου πριν τη νέα άτυπη πενταμερή, που εξήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναμένεται να ζητήσει από ξένους ομολόγους του, που αποδεδειγμένα έχουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με την Άγκυρα, να ασκήσουν τις ανάλογες πιέσεις.

Η εκστρατεία διαφώτισης της Λευκωσίας έχει στόχο να χτυπήσει σε κάθε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα το καμπανάκι κινδύνου για το κόστος και τις παγίδες που κρύβουν για το οικοδόμημα της Ε.Ε. οι απαράδεκτες θέσεις για λύση δύο κρατών που κατέθεσαν στη Γενεύη, Άγκυρα και ψευδοκράτος. Το μήνυμα που αναμένεται να στείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τους ομολόγους του, είναι πως οι θέσεις που κατατέθηκαν είναι εκτός των παραμέτρων που καθορίζουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και οι όροι εντολής που έχουν δεχθεί και οι καλές υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρει προς αυτή την κατεύθυνση ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Επιπλέον η δημιουργία δύο κρατών, θα βρισκόταν έξω από την επικρατούσα φιλοσοφία στην Ε.Ε. για την καταστολή κινημάτων που διεκδικούν αυτονόμηση συγκεκριμένων περιοχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πλήρης στήριξη από Ράαμπ και Μπορέλ στις συνομιλίες για το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ίδια ώρα θα στείλει το μήνυμα πως δυσανάλογο κόστος από αυτή την εξέλιξη, θα κληθούν να πληρώσουν και οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι, αφού θα οδηγηθούν σε μια ακόμη πιο σκληρή απομόνωση.

Το δεύτερο επίπεδο του διπλωματικού σπριντ που επιδίδεται η Λευκωσία, είναι αυτό του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος συνεχίζει τόσο τις τηλεφωνικές όσο και τις δια ζώσης επαφές με ομολόγους του και πρέσβεις στη Λευκωσία. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στη Λετονία όπου είχε διμερείς επαφές τόσο με τον Λετονό ομόλογό του.

Οι επόμενες εβδομάδες κρίνονται ως ιδιαίτερα καθοριστικές αφού θα θέσουν και το ύψος του πήχη των προσδοκιών ενόψει της νέας άτυπης πενταμερούς. Ιδιαίτερα σημαντικές θα είναι και οι επαφές της Τζέιν Χολ Λουτ που ενδεχομένως τις πρώτες ημέρες του καλοκαιριού θα επιστρέψει στη Λευκωσία για επαφές με τις δύο πλευρές καθώς επίσης και σε Αθήνα, Άγκυρα και Λονδίνο, σε μια προσπάθεια να προετοιμάσει το έδαφος ενόψει της νέας πενταμερούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνάντηση Αβέρωφ-Μητσοτάκη: Η Γενεύη ήταν σταθμός που κατέδειξε την ορθότητα των θέσεων μας

Πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρότεινε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, το επόμενο διάστημα, πριν την νέα άτυπη πενταμερή, να προσκαλέσει στη Νέα Υόρκη τον ίδιο και τον κατοχικό ηγέτη, σε μια προσπάθεια καλύτερης προετοιμασίας ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων. Το συγκεκριμένο ζήτημα επαφίεται καθαρά στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος ενδεχομένως να αναμένει τα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου επαφών της Τζέιν Χολ Λουτ και ακολούθως να πράξει αναλόγως.

Την ίδια ώρα πάντως, η προσοχή θα είναι στραμμένη σε Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες, ενόψει των ζητημάτων που θα βρεθούν στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αντίστοιχα, τον ερχόμενο μήνα. Υπενθυμίζεται πως ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα βρεθεί η έκθεση για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ενδεχομένως και η έκθεση Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα ενώ στο τέλος Ιουνίου είναι προγραμματισμένο και το κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα έχει στην ατζέντα του το ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων, με τη Λευκωσία να κρατά προς το παρών κλειστά τα χαρτιά της σε σχέση με τη στάση που θα κρατήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραδέχθηκε πως κατέχει έγγραφα της ΚΔ ο Τατάρ-«Αν υπάρχει τρόπος τα επιστρέφω»

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ