Τρίτη 28 Σεπ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Ο Τορναρίτη ενημέρωσε επικεφαλής αντιπροσωπειών ΚΣΣΕ για τα αποτελέσματα Γενεύης

  05/05/2021 19:46
Ο Τορναρίτη ενημέρωσε επικεφαλής αντιπροσωπειών ΚΣΣΕ για τα αποτελέσματα Γενεύης

Ο Τορναρίτη ενημέρωσε επικεφαλής αντιπροσωπειών ΚΣΣΕ για τα αποτελέσματα Γενεύης

  05/05/2021 19:46

O βουλευτής, Νίκος Τορναρίτης, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), απέστειλε σήμερα επιστολή στους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών της ΚΣΣΕ αναφορικά με τα αποτελέσματα της Άτυπης Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, στην επιστολή του, ο κ. Τορναρίτης αναφέρει ότι η Διάσκεψη δεν είχε θετική έκβαση, λόγω των διχοτομικών αξιώσεων της τουρκικής πλευράς, η οποία εμμένει σε λύση δυο κρατών. Τέτοιες αξιώσεις, τονίζει ο Κύπριος βουλευτής, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτές, καθότι αντιβαίνουν τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και βρίσκονται εκτός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης και των όρων εντολής του Γενικού Γραμματέα, όπως ο ίδιος ο κ. Γκουτέρες έχει επισημάνει. Επιπρόσθετα, σημειώνει, η διεθνής κοινότητα και ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει απορρίψει ρητώς αυτές τις θέσεις.

Ενόψει της εξαγγελθείσας πρόθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να συγκαλέσει νέα άτυπη συνάντηση εντός των προσεχών μηνών, υπογραμμίζει, η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της επίτευξης βιώσιμης και διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Μιας λύσης, τονίζει ο κ. Τορναρίτης, η οποία θα διασφαλίζει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και θα συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, καθότι η Κύπρος είναι θα είναι πάντοτε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για την Κύπρο και τον λαό της, αναφέρει, απευθύνουμε έκκληση στη διεθνή κοινότητα και στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης ειδικότερα, να ασκήσουν την επιρροή τους, προκειμένου η Τουρκία να εγκαταλείψει τις παράνομες αξιώσεις της σε βάρος της Κύπρου, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι τους Τουρκοκυπρίους, να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να συνεργαστεί με καλή πίστη  προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Πρέπει επιτέλους η Τουρκία να κατανοήσει ότι η εκ μέρους της επίδειξη εποικοδομητικής στάσης θα είναι και για την ίδια επωφελής, επισημαίνει.

Ο κυπριακός λαός επιθυμεί μια διαρκή λύση που θα επιτρέψει στις δυο κοινότητες να οικοδομήσουν ένα κοινό μέλλον σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας, καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Τορναρίτης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας