Δευτέρα 28 Νοε, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Παραδέχθηκε πως κατέχει έγγραφα της ΚΔ ο Τατάρ-«Αν υπάρχει τρόπος τα επιστρέφω»

  05/05/2021 12:41
Παραδέχθηκε πως κατέχει έγγραφα της ΚΔ ο Τατάρ-«Αν υπάρχει τρόπος τα επιστρέφω»

Παραδέχθηκε πως κατέχει έγγραφα της ΚΔ ο Τατάρ-«Αν υπάρχει τρόπος τα επιστρέφω»

  05/05/2021 12:41

Ότι κατέχει διαβατήριο και ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας παραδέχθηκε ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, επισημαίνοντας ωστόσο πως αν υπάρχει τρόπος θα τα επιστρέψει. Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χθες για τους Τουρκοκύπριους που κατέχουν επίσημα έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας,

H εφημερίδα του δημοσιογράφου και εκδότη Σενέρ Λεβέντ, σε πρωτοσέλιδο της δημοσίευμα σήμερα, με τίτλο «Συμπολίτης του Νίκου Αναστασιάδη, με κυπριακή υπηκοότητα, είναι ο Ερσίν Τατάρ», δημοσιεύει μάλιστα φωτογραφία που φέρεται να είναι από το διαβατήριο της Κυπριακής  Δημοκρατίας που έχει την φωτογραφία του νυν Τ/κ ηγέτη.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως 97.000 Τ/κ έχουν ταυτότητα και διαβατήριο της ΚΔ. Μεταξύ αυτών, γράφει η Αβρούπα, είναι ο Ερσίν Τατάρ αλλά και ο Ερσάν Σανέρ, νυν «πρωθυπουργός». «Δηλαδή και αυτοί είναι συμπολίτες του Αναστασιάδη... Παρ’ όλα αυτά νευρίασαν πολύ με τον Αναστασιάδη που αποκάλεσε τους Τ/κ ‘συμπολίτες μου’» γράφει.

Στο πρωτοσέλιδο προτάσσεται και η ερώτηση του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον κ. Τατάρ εάν οι 97.000 Τ/κ που έχουν την ταυτότητα της ΚΔ θα έπρεπε να ντρέπονται.

Στο άρθρο του με τίτλο «Εάν ντρέπεστε κάψτε τα ή επιστρέψτε τα» ο Σενέρ Λεβέντ γράφει ότι το διαβατήριο εξασφάλισε μέσω γνωστών ο Ερσίν Τατάρ τον Ιούνιο του 2000, πριν ανοίξουν τα οδοφράγματα. Τότε, αναφέρει, όσοι ήθελαν το διαβατήριο το έπαιρναν μέσω γνωστών στο «νότο» και ένας από αυτούς ήταν και ο Τατάρ. «Δεν ήμασταν τόσο τυχεροί όσο ο Τατάρ. Εκείνο το διάστημα εμάς μας αποκαλούσαν κατασκόπους των Ε/κ». Ο Ερσίν Τατάρ έπαιρνε το διαβατήριο από την πίσω πόρτα, ανέφερε ο Λεβέντ εξηγώντας ότι του ιδίου του έκαναν ανάκριση γιατί είχε συνάντηση με Ε/κ και Έλληνες δημοσιογράφους στην Πύλα και τί έλεγε με τον Ανδρέα Κανάουρο, τότε Πρόεδρο της ΕΣΚ.

Αναφέρει επίσης ότι το διαβατήριο του Ερσάν Σανέρ και της συζύγου του το είχαν τότε φέρει Ε/κ συνδικαλιστές που ήταν καλεσμένοι των Τ/κ εκπαιδευτικών στα κατεχόμενα και αναζήτησαν το ζεύγος Σανέρ μέσω του Σενέρ Ελτζίλ. Ο κ. Σανέρ και η σύζυγός του, προσθέτει ο Λεβέτν, ετοιμαζόταν τότε να πάνε στην Αμερική.

Ο Σενέρ Λεβέντ καλεί μέσω του άρθρου του αυτούς που θύμωσαν πολύ με την αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη σε «συμπολίτες» να επιστρέψουν τα διαβατήριά τους λέγοντας ότι αναγνωρίζουν μόνο την κυριαρχία της «τδβκ», δηλαδή του ψευδοκράτους, «αποδείξτε ότι είστε εγγονοί των Οθωμανών, γιοί Τούρκων, Τούρκοι».

Κάλεσε δε τον Ερσίν Τατάρ να απαντήσει στην ερώτηση του Προέδρου Αναστασιάδη εάν οι 97.000 Τ/κ που έχουν ταυτότητα και διαβατήριο της ΚΔ, θα πρέπει να ντρέπονται. «Απάντησε Ερσίν. Εσύ ντρέπεσαι;  Και εσύ απάντησε Ερσάν. Ντρέπεσαι; Εάν ντρέπεστε, κάψτε τα. Κάψτε τα μπροστά στο σαράι. Δόξα στο έθνος! Να χειροκροτηθούν. Να δουν όλοι τους Τούρκους, γιους των Τούρκων».

«Εάν υπάρχει τρόπος θα τα επιστρέψω»

«Εάν ένας τρόπος υπάρχει, θα το επιστρέψω» δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας πως έχει διαβατήριο της ΚΔ, το οποίο όμως δεν χρησιμοποίησε ποτέ. «Εγώ γεννήθηκα πριν το 1974, έχω, αλλά δεν το χρησιμοποίησα». Με την αναφορά του χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πρόσθεσε, ήθελε να πει ‘πήρατε την ταυτότητα, δηλώνετε υποταγή σε μένα’.

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκπομπή της ιστοσελίδας Κίπρις ποστασί, ο κ. Τατάρ είπε ότι εάν «ο λαός μου, οι άνθρωποί μου χρησιμοποιούν αυτό το διαβατήριο, είναι μια ανάγκη. Δυστυχώς, είναι προνόμιο του κράτους που σφετερίζονται. Οι άνθρωποί μας επωφελούνται της ελεύθερης διακίνησης με αυτό το διαβατήριο. Οι Τ/κ που έχουν την ταυτότητα, διαμένουν στην ε/κ πλευρά; Ψηφίζουν τον Αναστασιάδη;»

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ο κ. Τατάρ, προσπαθεί να οδηγήσει αλλού την αναφορά του σε «συμπολίτες» απευθυνόμενος στους Τ/κ. «Έτσι, θέλει να πει, πήρατε αυτό το διαβατήριο, δηλώνετε υποταγή σε μένα».

Επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην ομιλία του την 1η Απριλίου είπε ότι η Κύπρος είναι ελληνικό νησί και ο λαός του «ΕΟΚΑτζήδες». «Εγώ και ενώπιον των ΗΕ του μετέφερα την αντίδρασή μου σε αυτό. Του είπα ‘θέλεις υποτίθεται μια δομή ομοσπονδίας μαζί μας, αλλά αυτά λες’. Δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση τους. Αλλά σε εμάς έχει κάποιους που δεν κατάλαβαν ακόμα τις πραγματικότητες».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνέχισε ο Ερσίν Τατάρ, «μας κατηγόρησε για οθωμανική αλαζονεία» και είπε ότι αυτό το αίτημα – η συνεργασία στη βάση των δύο ίσων κυρίαρχων κρατών – είναι αυτό που επιθυμεί ο τ/κ «λαός».

Υπενθυμίζεται ότι χθες σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αναφερόμενος στα επιχειρήματα που ανέπτυξαν στη Γενεύη Τσαβούσογλου και Τατάρ,  ήταν ότι είναι συνιδρυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Από την άλλη, θεώρησε ότι πρόσβαλα τους Τουρκοκύπριους διότι τους αποκάλεσα συμπολίτες μου» υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στον κατοχικό ηγέτη.

«Ένα θα ήθελα να τον ρωτήσω: 97 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι που έχουν την κυπριακή ταυτότητα, το κυπριακό διαβατήριο και απολαμβάνουν όσα και οι Κύπριοι Ευρωπαίοι πολίτες, πρέπει να ντρέπονται; Πόσο περισσότερο πρέπει να ντρέπονται μέλη των συνεργατών του που έχουν την κυπριακή ταυτότητα ή το κυπριακό διαβατήριο; Δεν θέλω να εμπλακώ σε αντιπαραθέσεις , αλλά η υπομονή έχει τα όρια της», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οζερσάι: Υπηκοότητα ΚΔ δεν σημαίνει και αναγνώρισή της, δεν έχω διαβατήριο

Ο καθένας καθορίζει την δική του πολιτική στάση, η απόκτηση υπηκοότητας της ΚΔ δεν σημαίνει αναγνώριση δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι, σημειώνοντας ότι μια μερίδα Τ/κ, «πολιτών» του ψευδοκράτους είναι πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας. «Ταυτόχρονα, μπορούν να χρησιμοποιούν το δικαίωμα υπηκοότητας από την νότια Κύπρο, που προέρχεται από το 1960».

Ο πρόεδρος του κόμματος του Λαού, μιλώντας σε διαδικτυακή εκπομπή και κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι 97.000 Τ/κ έχουν διαβατήριο και ταυτότητα της ΚΔ, είπε ότι δεν βρίσκει λάθος, ούτε θεωρεί περίεργο να έχουν Τ/κ κυπριακό διαβατήριο.

«Δεδομένου ότι είμαστε ένα κράτος, δεν είναι λάθος για τους πολίτες αυτού του κράτους να έχουν υπηκοότητα διαφορετική από την ιθαγένεια της ΤΔΒΚ» πρόσθεσε ο κ. Οζερσάι αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

Ο ίδιος ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι, λόγω των καθηκόντων του τα προηγούμενα χρόνια (ΣΣ: μέλος της τ/κ διαπραγματευτικής ομάδας, τ/κ διαπραγματευτής, «υπεξ») δεν θεώρησε «αρμόζον» να το πάρει.  «Δεν το θεωρώ απαράδεκτο να το πάρουν οι πολίτες μας. Επειδή υπάρχουν περισσότερα από ένα δικαιώματα υπηκοότητας. Αυτό δεν είναι μοναδικό μόνο για τους Τουρκοκύπριους.  Οι πολίτες μας ήθελαν να το πάρουν και για να διευκολύνουν τα ταξίδια τους και για τα παιδιά τους που ήθελαν να σπουδάσουν στο εξωτερικό, ώστε να πληρώνουν χαμηλότερα δίδακτρα».

Δεν το θεωρεί, συνέχισε, μια πολιτική επιλογή, ούτε και κάτι τέτοιο, αποτελεί με βάση το διεθνές δίκαιο κίνηση αναγνώρισης. Και οι Ε/κ, πρόσθεσε, όταν έρθει η ώρα μπορούν να πάρουν διάφορα έγραφα από το ψευδοκράτος. Δεν θέλει, είπε ο κ. Οζερσάι, να υπεισέλθει περισσότερο στην συζήτηση για το θέμα του διαβατηρίου του κ. Τατάρ. «Ο καθένας έχει την δική του πολιτική στάση. Αλλά εγώ δεν βρήκα σωστό να έχω ένα τέτοιο έγγραφο», δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι εννοώντας το διαβατήριο της ΚΔ.

Και «υπουργοί» του Τατάρ έχουν διαβατήριο της ΚΔ

Εκτός από τους Ερσίν Τατάρ και Ερσάν Σανέρ και οι 9 από τους 11 «υπουργούς» της υφιστάμενης «κυβέρνησης» είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει η Γενί Ντουζέν σε δημοσίευμά της, αφού έχουν διαβατήριο και ταυτότητα της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι ο συνολικός αριθμός των Τ/κ που έχουν την υπηκοότητα της ΚΔ είναι 160.0000.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Γενί Ντουζέν, που επικαλείται πληροφορίες που μετέδωσε χθες το βράδυ το ΡΙΚ, 120.000 Τ/κ έχουν πιστοποιητικό γέννησης της ΚΔ. Σημειώνοντας ότι η εφημερίδα Αλήθεια ανεβάζει τον αριθμό των Τ/κ με κυπριακό διαβατήριο και ταυτότητα σε 360.000 αναφέρει ότι επισήμως δεν υπάρχει ακριβής πληροφόρηση.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η υπηκοότητα δίδεται με βάση το δικαίωμά τους που πηγάζει από τις συμφωνίες του 1960 και αφορά όσους είναι αποδεκτό πως είναι κυπριακής καταγωγής και όσους έχουν γεννηθεί πριν το 1974. Ωστόσο, προσθέτει, για όσους ήρθαν στο νησί ως πρόσφυγες μετά τον πόλεμο – όπως αναφέρεται στους έποικους – ή τα παιδιά από μεικτούς γάμους, γι’ αυτούς υπάρχει συζήτηση και η κυπριακή υπηκοότητα δεν τους παραχωρείται. Αναζητείται, προσθέτει, ο όρος ‘είσοδος στη χώρα από αναγνωρισμένα λιμάνια’ ή ‘γάμος σε μια αναγνωρισμένη χώρα’, υπενθυμίζοντας ότι η συντεχνία των τ/κ εκπαιδευτικών διεξάγει προσπάθεια για λύση αυτού του θέματος.

Ερχιουρμάν: Ατομικό δικαίωμα των Τ/κ το κυπριακό διαβατήριο

Το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ατομικό δικαίωμα του κάθε Τ/κ «και όχι χάρη στον Αναστασιάδη», ανέφερε ο Τουφάν Ερχιουρμάν, πρόεδρος του ΡΤΚ, προσθέτοντας ότι «είναι κοινοτικό δικαίωμα των Τ/κ να μοιράζονται την κυριαρχία τους με βάση την πολιτική ισότητα στην ομοσπονδία που θα δημιουργηθεί. Ούτε και αυτό είναι χάρη στον Αναστασιάδη».

«Είμαστε σε μια περίοδο που η ήρα έχει μπερδευτεί με το σιτάρι για τα καλά!» κατέληξε ο κ. Ερχιουρμάν, ο οποίος λίγη ώρα μετά επανήλθε με νέα του ανάρτηση με αφορμή τις δηλώσεις Τατάρ για το κυπριακό διαβατήριο που έχει και πως θα το επιστρέψει εάν υπάρχει τρόπος να το κάνει.

«Αυτό είναι ατομικό σας δικαίωμα, όπως όλων σας. Εάν προσπαθείτε να του προσδώσετε άλλο πολιτικό νόημα, γιατί το πήρατε; Εάν δεν του προσδίδετε άλλο νόημα και το βλέπετε ως ένα δικαίωμα, τότε γιατί θα το επιστρέψετε;». Ούτε τροφή είναι, ούτε λάχανα τουρσί, κατέληξε ο Τουφάν Ερχιουρμάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αφοπλιστική απάντηση Αναστασιάδη σε Τατάρ-«Ντρέπονται και οι συνεργάτες σου;»

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας