«Άμεση επιστροφή των Αρμενίων αιχμαλώτων»

Την επιστροφή όλων των Αρμενίων αιχμαλώτων πολέμου στη χώρα τους, οι οποίοι είχαν αιχμαλωτιστεί κατά την πρόσφατη πολεμική σύγκρουση με το Αζερμπαϊτζάν, απαίτησαν με επιστολή τους προς την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, τρεις Ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Λουκάς Φουρλάς (Πρόεδρος Ομάδας Φιλίας Αρμενίας – ΕΚ), François-Xavier Bellamy και Andrey Kovatchev.

Η επιστολή έχει συνυπογραφεί από 121 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αποτελεί έναν ισχυρό μοχλό πίεσης προς την ΕΕ ώστε να ασκήσει όλη την επιρροή της για την επιστροφή των αιχμαλώτων. 

Τα κύρια σημεία της επιστολής που είναι καταπέλτης για το Αζερμπαϊτζάν και τον τρόπο που ενεργεί στο συγκεκριμένο ζήτημα, αναφέρουν ότι:

• Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να αφήνει μόνη την Αρμενία σε αυτήν την αφόρητη κατάσταση.

• Πρέπει να δράσουμε έτσι ώστε η βία να μην υποκαταστήσει για άλλη μια φορά τον Νόμο.

• Να χρησιμοποιηθούν όλοι οι μοχλοί πίεσης που έχουμε στη διάθεσή μας, για να απαιτήσουμε από το Αζερμπαϊτζάν να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο.

• Εάν η Ευρώπη επιθυμεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της,  τότε να διασφαλίσει τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου στη γειτονιά της. Διαφορετικά, θα έχει ιστορική ευθύνη για τη σιωπή και την αδράνειά της.

• Το Αζερμπαϊτζάν δεν μπορεί να παρακάμψει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε και οφείλει να τηρήσει τη Σύμβαση της Γενεύης.

Στην επιστολή παρατίθενται συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμοί για τους κρατουμένους που βρίσκονται στα χέρια του Αζερμπαϊτζάν.  Είναι παραδεκτό ότι 72 άτομα βρίσκονται αιχμάλωτα στο Αζερμπαϊτζάν.

Για 112 άτομα το Αζερμπαϊτζάν δεν παρείχε κανένα στοιχείο για την τύχη τους, ενώ για άλλα 61 άτομα αρνείται κατηγορηματικά ότι βρίσκονται υπό κράτηση, ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία περί του αντιθέτου.

Τονίζεται ότι  η συμπεριφορά των αρχών του Αζερμπαϊτζάν παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες για το καθεστώς που θα πρέπει να διέπουν τους αιχμαλώτους πολέμου στέλνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα ότι οποιαδήποτε απόπειρα σύνδεσης της τύχης των κρατουμένων με άλλα αιτήματα είναι απαράδεκτη και η απελευθέρωση τους πρέπει να είναι άνευ όρων.

Επιπρόσθετα, αδιάσειστα είναι τα στοιχεία που αναφέρονται σε ταπείνωση, σωματική και ψυχολογική βία των κρατουμένων από το στρατό του Αζερμπαϊτζάν, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις εκτελέσεων με πυροβόλα όπλα, καθώς και εγκλήματα συμπεριλαμβανομένων των αποκεφαλισμών κρατουμένων.

Είναι απαίτηση η επιστροφή όλων των κρατουμένων και ο σεβασμός των διεθνών συμβάσεων. Το Αζερμπαϊτζάν επιβάλλεται να σέβεται τις δεσμεύσεις που ανέλαβε τηρώντας τη Σύμβαση της Γενεύης και την υπογραφή της Συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.

Δειτε Επισης

Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ