Ο απόηχος της πενταμερούς-Ανησυχία, προβληματισμός και μούδιασμα στο εσωτερικό

Χαμηλοί τόνοι, έντονος προβληματισμός και αγωνία για την επόμενη ημέρα, είναι το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει τον απόηχο της άτυπης πενταμερούς στο εσωτερικό, αφού το αποτέλεσμα της, μάλλον αρκετά βήματα πίσω παρά μπροστά  πάει τη διαδικασία και ο στόχος για εξεύρεση κοινού εδάφους επανέναρξης των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, βρίσκεται στον αναπνευστήρα. 

Από την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στην Κύπρο πριν από την άτυπη πενταμερή, τα κόμματα χαμήλωσαν τους τόνους εισακούοντας την επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενότητα ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό. Στη Γενεύη το Εθνικό συνήλθε τέσσερις φορές, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις των επαφών του, τόσο στο πλαίσιο της πενταμερούς όσο και στο περιθώριο της.

Οι σχολές σκέψεις ανάμεσα στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, που καλούνταν να καταθέσουν τις θέσεις τους επί των εξελίξεων, ήταν δύο, με βασική διαφορά στην παρούσα φάση για το αν θα έπρεπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αποδεχθεί την πρόσκληση για συμμετοχή στην άτυπη πενταμερή. Αυτό ανέδειξαν μετά το πέρας της πενταμερούς εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που εξ αρχής είχαν εκφράσει τη ότι το ταξίδι στη Γενεύη έκρυβε παγίδες, χωρίς ωστόσο, να προτείνουν ή να προτάσσουν κάποια εναλλακτική επιλογή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ερντογάν με θράσος χιλίων πιθήκων-«Οι Ελληνοκύπριοι είναι ανέντιμοι»

Από την άλλη πλευρά, τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως η Δημοκρατική Παράταξη, αναγνώρισαν αφενός τη δυσκολία και τις χαμηλές προσδοκίες που δημιουργούσαν οι δημόσιες εξαγγελίες των Τούρκων, εργάστηκαν ωστόσο προς την κατεύθυνση της υποστήριξης του έργου του Προέδρου της Δημοκρατίας και της διαπραγματευτικής ομάδας.

Κατά τις τέσσερις συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη, το κλίμα ήταν απολύτως ήρεμο με τους αρχηγούς των κομμάτων, να ακούνε τις ενημερώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ανδρέα Μαυρογιάννη και ακολούθως να τοποθετούνται επί των εξελίξεων. Παρά τις αντίθετες απόψεις που εκφράζονταν, η συζήτηση δεν υπεισήλθε σε θέματα ουσίας, που θα έφερναν εντάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλα τα κόμματα για τη στάση που κράτησαν κατά τη διάρκεια της πενταμερούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διπλωματική επίθεση της Λευκωσίας-Ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης ο ΥΠΕΞ

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της πενταμερούς και την απόφαση του Γενικού Γραμματέα να δώσει φιλί ζωής στη διαδικασία με μια νέα άτυπη συνάντηση 5+1 σε λίγους μήνες, έγινε δεκτή με ανακούφιση μπροστά στον κίνδυνο ο Γενικός Γραμματέας να κήρυττε επίσημα ένα νέο αδιέξοδο, με τις πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων να διακατέχονται από «μούδιασμα», διστακτικότητα και επιφυλάξεις.

Η πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος της Πενταμερούς στο ΑΚΕΛ έγινε από τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος ο οποίος απέφυγε τους υψηλούς τόνους που το κόμμα του είχε επιλέξει το διάστημα πριν την άτυπη πενταμερή και ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολή. Εμφανώς προβληματισμένος κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να προβληματιστούν και από κοινού να καθοριστούν οι στόχοι και οι προτεραιότητες, αφήνοντας αιχμές πως με τον τρόπο που κινείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι σαν να αυτοσχεδιάζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα-Τα νέα δεδομένα στο Κυπριακό 

Η Εζεκία Παπαϊωάννου, δεν παραλείπει να ασκήσει κριτική και για τη δήλωση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας μετά την άτυπη πενταμερή, πως ο ίδιος δεν θα συμμετάσχει σε μια νέα άτυπη συνάντηση σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει στη δημιουργία τετελεσμένων, είτε επί του εδάφους, είτε στην ΑΟΖ. Θέση του ΑΚΕΛ, είναι πως τέτοιες δηλώσεις, ρίχνουν νερό στον μύλο, της τουρκικής διπλωματίας, που έχει ως στόχο να οδηγήσει στη λύση δύο κρατών.

Από την άλλη πλευρά, ο Νικόλας Παπαδόπουλος δηλώνει δικαιωμένος μετά την κατάληξη της άτυπης πενταμερούς, διότι, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, το κόμμα του είχε προειδοποιήσει για τις παγίδες που έκρυβε η άτυπη πενταμερής, από τη στιγμή που ο Νίκος Αναστασιάδης αποδέχθηκε να συμμετάσχει χωρίς προηγουμένως να τεθούν προϋποθέσεις και βάση συζήτησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποτυχία με προοπτική ελπίδας σε μαύρο φόντο για το Κυπριακό

Μάλιστα έκανε λόγο για επιτυχία της Άγκυρας, η οποία κατάφερε με την κατάληξη που είχε η άτυπη πενταμερής να ξεπεράσει τον σκόπελο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τέλος Ιουνίου και να κατοχυρώσει με τον πιο επίσημο τρόπο το δικαίωμα της από εδώ και πέρα να μιλά για λύση δύο κρατών. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ διερωτήθηκε τι θα σήμαινε αν ο Γενικός Γραμματέας τετραγώνιζε τον κύκλο, κατά τη δική του έκφραση, όταν έχει ενώπιον του δύο θέσεις, αυτή της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και των δύο κρατών, με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να απαντά πως αυτό θα ήταν μια συνομοσπονδία, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Σε ότι αφορά την επόμενη ημέρα από τη Γενεύη, θέση του ΔΗΚΟ, είναι πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν θα πρέπει να αποδεχθεί την πρόσκληση για συμμετοχή του σε μια νέα πενταμερή, χωρίς να προηγηθεί το ξεκαθάρισμα για το ποια θα είναι η βάση της συζήτησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η αποτίμηση Αναστασιάδη και το ξεκάθαρο μήνυμα για τη νέα πενταμερή

Πάντως η Κυβέρνηση παρά την απογοήτευση για την μη εποικοδομητική στάση της άλλης πλευρά, παράλληλα με τον απολογισμό της άτυπης πενταμερούς, εγκαινιάζει ένα νέο γύρο διπλωματικής επίθεσης προς διάφορες κατευθύνσεις, ώστε να εδραιώσει τις θέσεις της σε κράτη και κυβερνήσεις, που θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση προς την Άγκυρα. Το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας ξεκαθάρισε τόσο δημόσια, αλλά πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια των εργασιών της πενταμερούς, πως οι όροι εντολής που του δόθηκαν είναι ξεκάθαροι και πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τους αγνοήσει, ικανοποίησε τη Λευκωσία.

Βασισμένος στη ξεκάθαρη θέση του Γενικού Γραμματέα αλλά και τις θέσεις που εκφράστηκαν εσχάτως από τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκίνησε από χθες ένα ράλι επαφών, ενημερώνοντας Ευρωπαίους κυρίως ομολόγους του για τα αποτελέσματα της πενταμερούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι