Διπλωματική επίθεση της Λευκωσίας-Ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης ο ΥΠΕΞ

Στην επόμενη ημέρα της άτυπης πενταμερούς βρίσκεται ήδη η Λευκωσία, η οποία σχεδιάζει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί το επόμενο διάστημα ούτως ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα ενόψει της επόμενης συνάντησης, που σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, θα πραγματοποιηθεί σε δύο με τρεις μήνες. 

Προς αυτή την κατεύθυνση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, αναμένεται να ξεκινήσει ένα διπλωματικό ράλι με στόχο να ενημερώσει για τα αποτελέσματα της άτυπης πενταμερούς και να εξηγήσει σε ομολόγους του την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώθηκε το τριήμερο 27 με 29 Απριλίου στην ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα-Τα νέα δεδομένα στο Κυπριακό 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα επισκεφθεί χώρες η οποίες στηρίζουν τη λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά δεν το εκφράζουν έντονα δημόσια. Τέτοιες χώρες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι η Λιθουανία και η Πολωνία, τις οποίες σχεδιάζει να επισκεφθεί ο υπουργός Εξωτερικών.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της άτυπης Πενταμερούς, ο υπουργός Εξωτερικών είχε επικοινωνία με ομολόγους του από τις τρείς χώρες, Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ, ενώ επικοινώνησε και με τον Κινέζο Πρέσβη στην Λευκωσία. Αποτέλεσμα αυτών των επαφών, ήταν η διαβεβαίωση που έλαβε, για διατήρηση των θέσεων όλων των πιο πάνω χωρών για πλαίσιο λύσης στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Στόχος της Λευκωσίας, μέσα από τις επαφές με ξένα κράτη και Κυβερνήσεις, είναι να εξασφαλίσει όσο το δυνατό μεγαλύτερη στήριξη από το διεθνή παράγοντα, ενόψει τον κρίσιμων εξελίξεων που επίκεινται αφενός, και αφετέρου να αποδομήσει τα επιχειρήματα των Τούρκων που επιμένουν σε λύση βασισμένη στα δύο κράτη.

Ήδη σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του κατά την οποία είχαν, όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο twitter, «μια εγκάρδια συζήτηση» και είχε την ευκαιρία να τον ενημερώσει για τις συζητήσεις αναφορικά με το Κυπριακό στη Γενεύη και να ανταλλάξουν απόψεις για το πώς προχωρούν. Εξέφρασα, είπε, εκτίμηση για τη σταθερή στάση στήριξης της Κίνας που βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Συνομίλησαν, επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, για διμερείς σχέσεις όπως, επίσης, και για τις σχέσεις ΕΕ- Κίνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποτυχία με προοπτική ελπίδας σε μαύρο φόντο για το Κυπριακό

Σε ότι αφορά το ζήτημα, της αποδόμησης των τουρκικών επιχειρημάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ετοιμάζει επιστολή, με την οποία θα απευθύνεται στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απαντώντας στο δισέλιδο έγγραφο που κατέθεσαν οι Τούρκοι με το οποίο ζητούν, μέσα από μια ιστορική αναδρομή στο Κυπριακό και έξι σημεία, την αλλαγή του πλαισίου βάσης λύσης του Κυπριακού.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η εν λόγω επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα απαντά στα έξι σημεία του Ερσίν Τατάρ, αλλά στο κομμάτι της ιστορικής αναδρομής του Κυπριακού από το 1960 και μετά, αφού ξεκάθαρα πρόκειται για ένα κείμενο που βρίθει ανακριβειών και ανιστόρητων αναφορών. Εξάλλου σε ότι αφορά τα έξι σημεία, ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις παρεμβάσεις του κατά τη διάρκεια της άτυπης πενταμερούς, ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους προς τους συνομιλητές του πως απορρίπτει κατηγορηματικά τις εν λόγω προτάσεις του Ερσίν Τατάρ.

Πάντως οι Τούρκοι εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ενοχλημένοι, τόσο δημόσια όσο και ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για το γεγονός ότι το έγγραφο διέρρευσε λίγες ώρες μετά από την κατάθεση του από τον Ερσίν Τατάρ, επιρρίπτοντας την ευθύνη της διαρροής στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Επαναφέρει τη θέση του για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ο ΔΗΣΥ
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση στη Μ. Ανατολή, τονίζει ο ΥΠΕΞ
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο στην Πάφο
Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Περιορισμένες αλλαγές στο προσχέδιο Συμπερασμάτων για ευρωτουρκικά-Αναφορά στον Λίβανο
Πώς αξιολογούν την ένταση Ιράν-Ισραήλ στα κατεχόμενα
Προτάσεις για έναν Δήμο αλληλεγγύης παρουσίασε ο υποψήφιος Γιάννης Αρμεύτης