Αμερικανο-ρωσική ασπίδα για ΔΔΟ-Προβληματισμός και διαβήματα στην Άγκυρα

Ξεκάθαρα μηνύματα προς την Άγκυρα έστειλαν από την Νέα Υόρκη ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι καθώς και εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, στον απόηχο της κατάληξης της άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό τους για τις τουρκικές αξιώσεις, όπως αυτές κατατέθηκαν ενώπιον του Γενικού Γραμματέα από τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου.  

ΗΠΑ και Ρωσία, εκφράζουν προβληματισμό για την επιδίωξη των Τούρκων για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού και παράλληλα υποδεικνύουν πως παραμένουν σταθερές στη θέση τους για λύση στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Μάλιστα, την περασμένη Τετάρτη, μετά την κατάθεση του εγγράφου των έξι σημείων από τον Ερσίν Τατάρ, ο υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Φίλιπ Ρίκερ κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Ουάσιγκτόν και με διάβημα του κατέστησε σαφές πως η λύση δύο κρατών που προτείνεται από την Άγκυρα και το ψευδοκράτος δεν γίνεται αποδεκτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα-Τα νέα δεδομένα στο Κυπριακό 

Εμμένει στη θέση τους για ΔΔΟ η Μόσχα
«Ισως πρέπει να σκεφτούμε τη μεταρρύθμιση αυτού του συστήματος των εγγυητριών, διότι μερικές φορές γίνονται μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης», είπε ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ντμίτρι Πολιάνσκι, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ρωσία εμμένει στη διεθνώς αναγνωρισμένη και υποστηριζόμενη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ βάση για τη διευθέτηση στην Κύπρο, με δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.

Ο Ρώσος Πρέσβης απαντούσε σε ερώτηση, στη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, αν η Ρωσία βλέπει μία δίκαιη λύση στο Κυπριακό κι αν πιστεύει ότι τα χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα, που ακόμη στρατοπεδεύουν στη βόρειο Κύπρο, ίσως παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

«Η Κύπρος είναι το καυτό ζήτημα αυτές τις μέρες. Γνωρίζετε ότι υπάρχει μια διάσκεψη στη Γενεύη με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα. Και του ευχόμαστε καλή τύχη. Γνωρίζω ότι είχε ήδη παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. Είχα λίγο χρόνο να ρίξω μια ματιά. Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει λύση, κάτι που είναι πολύ λυπηρό», είπε.

Ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας είπε πως η χώρα του εμμένει στη διεθνώς αναγνωρισμένη και υποστηριζόμενη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ βάση για τη διευθέτηση στην Κύπρο, με δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.

«Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική μας. Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της κατάστασης. Σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήσαμε ότι ίσως πρέπει να σκεφτούμε τη μεταρρύθμιση αυτού του συστήματος εγγυητριών, διότι μερικές φορές γίνονται μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης. Αυτή ήταν η εκτίμησή μας, δεν την κρύβουμε. Ίσως η λύση βρίσκεται εκεί, αλλά εναπόκειται στις πλευρές να αποφασίσουν τι θέλουν», κατέληξε ο πρέσβης Ντμίτρι Παλιάνσκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποτυχία με προοπτική ελπίδας σε μαύρο φόντο για το Κυπριακό

Πλήρως δεσμευμένες στη ΔΔΟ οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ με διαβήματά τους, κατέστησαν σαφές στην Τουρκία ότι η λύση δύο κρατών που προτείνεται από την Άγκυρα και το ψευδοκράτος δεν γίνεται αποδεκτή. Την Τετάρτη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Φίλιπ Ρίκερ κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Ουάσιγκτον και του διαβίβασε αυτό το μήνυμα. Παρόμοιο ήταν το μήνυμα που έστειλε στον Τούρκο μόνιμο αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ, πρέσβη Φεριντούν Σινιρλίογλου, η Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για να επαναρχίσει τις πολιτικές συνομιλίες στο Κυπριακό.

«Ως μόνιμο μέλος του Σ.Α., οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως της δεσμευμένες προσπάθειες του ΓΓ να επιτύχει μία κυπριακής ηγεσίας συνολική διευθέτηση για να επανενώσει το νησί ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, όπως και την ευρύτερη περιοχή».

Ο εκπρόσωπος είπε πως οι ΗΠΑ «ενθαρρύνουν και τις δύο πλευρές να χρησιμοποιήσουν την περίοδο μέχρι τις επόμενες άτυπες συνομιλίες που θα φιλοξενήσουν τα Ηνωμένα Έθνη, ως χρόνο περίσκεψης. Ελπίζουμε και οι δύο πλευρές να επιδείξουν ανοιχτό τρόπο, ευελιξία και συμβιβασμό που είναι αναγκαία για εξεύρεση κοινού εδάφους», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον