Επιστολή από την «Αμμόχωστος για την Κύπρο» σε Γκουτέρες-«Μοναδικός σκοπός η επανένωση»

Ενόψει της έναρξης χθες 27.04.21 στη Γενεύη της άτυπης πενταμερούς (5+1), η Πρωτοβουλία «Αμμόχωστος για την Κύπρο», απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σχετική επιστολή, σε μια ύστατη προσπάθεια με μοναδικό σκοπό την επανένωση της χώρας μας.

Στην επιστολή σημειώνεται, μεταξύ άλλων, η ακράδαντη πίστη πως μεταξύ των πολιτών και των δύο κοινοτήτων στο νησί έχει διαμορφωθεί σοβαρό ρεύμα για αποδοχή λύσης βασισμένης στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως διατυπώνεται στις παραμέτρους του Πλαισίου που ο Γ.Γ. έχει παρουσιάσει στο Κραν Μοντανά (30.06.2017).

Στην επιστολή τονίζεται ότι παρά την αρνητική ρητορική από πολιτικούς που αντιτίθενται στην επανένωση, έχει φτάσει ο χρόνος ΗΕ και ΕΕ να ασκήσουν πίεση στις πλευρές για αποδοχή λύσης η οποία να βασίζεται στις αρχές που έχουν τύχει εκ βάθους διαπραγμάτευσης, ιδίως κατά την περίοδο 2015-2017.

Η «Αμμόχωστος για την Κύπρο» στην επιστολή της προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ εισηγείται, όπως πριν την αποχώρηση από την Γενεύη, προτείνει στις δύο πλευρές να συνυπογράψουν το πλαίσιο Γκουτέρες ως ενδιάμεση συμφωνία και να δεσμευτούν ότι θα εργαστούν εντατικά, ούτως ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταλήξουν σε τελική συμφωνία, η οποία να υπογραφεί σε μια τελική διάσκεψη που ο κ. Γκουτέρες θα συγκαλέσει εντός των επόμενων μηνών.

Τέλος, σημειώνεται πως εάν μια τέτοια συμφωνία δεν καταστεί δυνατό να υπογραφεί τις επόμενες μέρες στη Γενεύη, ο Γ.Γ. να ζητήσει από τις δύο πλευρές, με την επιστροφή στην Κύπρο, να αναλογιστούν τους κινδύνους μιας πιθανής διχοτόμησης, την αλλοίωση της δημογραφικής σύνθεσης του νησιού και την πραγματική πιθανότητα για μια πολιτική ή ακόμα και στρατιωτική αντιπαράθεση.

Ολόκληρη η επιστολή, η οποία εστάλη μέσω της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ακολουθεί:

Εξοχότατο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κύριο Antonio Guterres Νέα Υόρκη

H Πρωτοβουλία «Αμμόχωστος Για Την Κύπρο» έχει πρόσφατα συσταθεί από ομάδα Κυπρίων πολιτών που αισθάνθηκαν την ανάγκη να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στο δυσάρεστο σημερινό πολιτικό αδιέξοδο, αναφορικά με τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Επικοινωνούμε μαζί σας σε αυτό το στάδιο, πριν τη Διάσκεψη 5+1 η οποία είναι προγραμματισμένη να λάβει χώρα στις 27-29 Απριλίου στη Γενεύη, σε μια ύστατη προσπάθεια με μοναδικό σκοπό την επανένωση της χώρας μας.

Αποτελεί ακράδαντη πίστη μας πως έχει διαμορφωθεί ένα σοβαρό θετικό ρεύμα μεταξύ των πολιτών και των δύο κοινοτήτων στο νησί, για την αποδοχή μιας λύσης βασισμένης στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως περιέχεται στις παραμέτρους του Πλαισίου που έχετε παρουσιάσει στις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, στις 30 Ιουνίου 2017.

Παρά την πρόσφατη αρνητική ρητορική από τους πολιτικούς που αντιτίθενται στην επανένωση, αισθανόμαστε πως έχει φτάσει ο χρόνος η διεθνής κοινότητα (ΗΕ και ΕΕ) να εξασκήσει πίεση και στις δύο πλευρές για την αποδοχή μιας λύσης, η οποία να βασίζεται πάνω στις αρχές τις οποίες αμφότερες οι κοινότητες έχουν ήδη αποδεχτεί εδώ και 44 χρόνια και οι οποίες έχουν τύχει εκ βάθους διαπραγμάτευσης, ιδίως κατά την περίοδο 2015-2017.

Εισηγούμαστε όπως πριν την αποχώρησή σας από την Γενεύη, προτείνετε και στις δύο πλευρές όπως αποδεχτούν και συνυπογράψουν το πλαίσιο Γκουτέρες, σαν ενδιάμεση συμφωνία και δεσμευτούν ότι θα εργαστούν εντατικά, ούτως ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταλήξουν σε τελική συμφωνία η οποία να υπογραφεί σε μια τελική διάσκεψη, την οποία αναμένουμε ότι θα καλέσετε εντός των επόμενων μηνών.

Εάν μια τέτοια συμφωνία δεν καταστεί δυνατό να υπογραφεί κατά τη διάρκεια της διάσκεψης της Γενεύης, ευελπιστούμε ότι εσείς ως Γενικός Γραμματέας, θα ζητήσετε από τις δύο πλευρές, με την επιστροφή τους στην Κύπρο, να αναλογιστούν τους κινδύνους μιας πιθανής διχοτόμησης, την αλλοίωση της δημογραφικής σύνθεσης του νησιού και της πραγματικής πιθανότητας για μια πολιτική ή ακόμα και στρατιωτική αντιπαράθεση. Συνεπώς, αμφότερες οι κοινότητες θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για μια κοινά αποδεκτή φόρμουλα, η οποία να εγγυάται την ύπαρξη ενός μόνο κράτους στην Κύπρο, μέλους των ΗΕ και της ΕΕ. Οποιαδήποτε άλλη φόρμουλα, θα είναι καταστροφική για τους πολίτες της Κύπρου (Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους), οι οποίοι μοιράζονται μια κοινή ταυτότητα και κουλτούρα καθώς και όραμα για το μέλλον.

Η συνέχιση του σημερινού στάτους-κβο δεν είναι μια βιώσιμη προοπτική, αφού θα δημιουργεί μόνιμη τριβή μεταξύ Κύπρου, Τουρκίας και Ελλάδας και θα δημιουργήσει περαιτέρω για εμάς τους Κύπριους πολίτες ένα αβέβαιο μέλλον χωρίς καμία προοπτική για ειρήνη, σταθερότητα και υγιή οικονομική ανάπτυξη στο νησί μας.

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο και τις προσπάθειες που καταβάλλετε για την προώθηση της λύσης του διεθνούς αυτού προβλήματος, το οποίο έχει φτάσει σε τέτοιο προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης που δεν έχει ποτέ παρατηρηθεί μέχρι σήμερα. Εν κατακλείδι, σας παρακαλούμε θερμά να μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια όπως αυτή σας έχει ανατεθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας και ελπίζουμε ότι στη Γενεύη θα μπορεί να επιτευχθεί διάρρηξη του αδιεξόδου, η οποία και θα δώσει ελπίδα στον κόσμο της Κύπρου για επανένωση, ειρήνη και ευημερία.

Με την ευγνωμοσύνη και τις καλύτερές μας ευχές

Χριστάκης Νικήτας

«Αμμόχωστος για την Κύπρο»

Δειτε Επισης

Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ