Σε έδαφος Γενεύης αναζητώντας έδαφος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις

Στη Γενεύη βρίσκεται από το μεσημέρι τοπική ώρα(σ.σ. μία ώρα Κύπρου), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η αποστολή η οποία τον συνοδεύει(σ.σ. μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας και οι πολιτικοί αρχηγοί), ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό που ξεκινά αύριο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η υπόλοιπη αποστολή της ε/κ πλευράς έφθασαν στο αεροδρόμιο της Γενεύης με ναυλωμένη πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών, η οποία αναχώρησε από τη Λάρνακα λίγο μετά τις εννέα το πρωί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE/Ν. Αναστασιάδης: Ελπίδα να προσέλθει και η άλλη πλευρά με ανάλογη βούληση

Στόχος της άτυπης πενταμερούς την οποία συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, είναι η συζήτηση προς εξεύρεση κοινού εδάφους για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Ζητούμενο δηλαδή, αποτελεί η συμφωνία για τη βάση επί της οποίας θα καταστεί δυνατό να αρχίσει ένας νέος κύκλος ουσιαστικών συνομιλιών(σ.σ. μια νέα διάσκεψη ουσιαστικής διαπραγμάτευσης), που να οδηγήσουν σε λύση.

Η άτυπη πενταμερής που ξεκινά στη Γενεύη είναι ουσιαστικά η πρώτη προσπάθεια που καταβάλλεται για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, έπειτα από το ναυάγιο στο οποίο κατέληξε η διάσκεψη του Κραν Μοντανά, τον Ιούλιο του 2017.

Έκτοτε μεσολάβησε η υπαναχώρηση της τουρκικής και τ/κ πλευράς από τη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού, δηλαδή τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, και η πρόταξη της θέσης τους για λύση δύο κρατών(σ.σ. αφήνοντας ανοικτή και την επιλογή της συνομοσπονδίας).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν κάνει βήμα πίσω ο Τατάρ-Πάει με το τουρκικό αφήγημα στη Γενεύη

Από την άλλη, η δική μας πλευρά προσέρχεται στην άτυπη πενταμερή με τη ξεκάθαρη θέση πως λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να είναι άλλη από τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και πως μια νέα ουσιαστική διαπραγματευτική προσπάθεια δύναται να αρχίσει ακριβώς στη βάση της ΔΔΟ, από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά και με… παρακαταθήκη το πλαίσιο έξι σημείων που άφησε τότε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, και παρά τα όσα στο μεσοδιάστημα έχουν επισυμβεί(σ.σ. βλέπε όξυνση της τουρκικής στάσης με αποτέλεσμα ο πήχης των προσδοκιών για την άτυπη πενταμερή να βρίσκεται στο χαμηλότερο δυνατό σημείο), άπαντες καλούνται να ανοίξουν τα χαρτιά τους ενώπιον του Γενικού Γραμματέα και να αποκαλύψουν στη Γενεύη τις πραγματικές τους προθέσεις, με τρόπο που, είτε θα συμβάλλουν προς την επίτευξη του στόχου για επανεκκίνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας είτε θα επωμίζονται την ευθύνη για τη συνέχιση του αδιεξόδου.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ε/κ πλευρά βρίσκεται στη Γενεύη έχοντας προετοιμαστεί στο χρονικό διάστημα που προηγήθηκε για όλα τα πιθανά σενάρια που ενδεχομένως κληθεί να αντιμετωπιστεί, μιας και η προϊστορία του Κυπριακού διδάσκει πως η Τουρκία δεν είναι λίγες οι φορές που την ώρα της… αλήθειας αναδιπλώθηκε, αιφνιδιάζοντας και πιάνοντας εξαπίνης τους συνομιλητές της.

Η άτυπη πενταμερής ξεκινά αύριο το απόγευμα με διμερείς συναντήσεις του Γ.Γ. των Η.Ε. με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη (σ.σ. επτά ώρα Κύπρου) και νωρίτερα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσιν Τατάρ. Αργότερα την ίδια ημέρα, ο Αντόνιο Γκουτέρες θα παραθέσει δεξίωση προς τους συμμετέχοντες, με συμμετοχή ένα συν δύο από κάθε πλευρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντίστροφη μέτρηση για τη Γενεύη-Το πρόγραμμα της άτυπης πενταμερούς

Στην άτυπη διάσκεψη, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις εκπροσωπούνται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Η Ελλάδα με τον Νίκο Δένδια, η Τουρκία με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και το Ηνωμένο Βασίλειο με τον Ντόμινικ Ράαμπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με χαμηλές προσδοκίες ο Δένδιας στη Γενεύη-Σε πλήρη συντονισμό Κύπρος και Ελλάδα

«Παρούσα»… αλλά ουσιαστικά απούσα από την άτυπη πενταμερή η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την διευθύντρια τομέα Δυτικής Ευρώπης, Δυτικών Βαλκανίων, Τουρκίας και  Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) Angelina Eichhorst να βρίσκεται στη Γενεύη, όμως να μην συμμετέχει σε οποιαδήποτε διαδικασία της διάσκεψης, συμπεριλαμβανομένων της εναρκτήριας δεξίωσης και του δείπνου της δεύτερης μέρας. Θα μπορεί ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, να συμμετέχει σε διμερείς συναντήσεις.

*ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ

Ο REPORTER βρίσκεται στη Γενεύη και θα σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις από την άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό

Δειτε Επισης

Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών