Δεν κάνει βήμα πίσω ο Τατάρ-Πάει με το τουρκικό αφήγημα στη Γενεύη

Στόχος της ε/κ πλευράς είναι να μετατρέψει την Κυπριακή Δημοκρατία σε Ομοσπονδιακή Δημοκρατία εξουδετερώνοντας τους Τ/Κ, δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι επειδή αυτά τα βλέπει και η Τουρκία τώρα μετατρέψαμε την πολιτική μας σε πολιτική βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα.

Για την ΕΕ ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι βρίσκεται υπό την επιρροή και καθοδήγηση Ελλάδας και Ε/Κ και δεν είναι δυνατόν στο τραπέζι στη Γενεύη να είναι αντικειμενική και αμερόληπτη. “Την άποψή μας αυτή τα ΗΕ τη έχουν αντικρίσει με σεβασμό, γι αυτό και η ΕΕ δεν θα είναι στο τραπέζι”, ανέφερε ο Τ/Κ ηγέτης.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ανατολού, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι από το 1968 που διεξάγονται διαπραγματεύσεις και ειδικότερα έπειτα από τη συμφωνία Μακαρίου - Ντενκτάς το 1977 για διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της ομοσπονδίας η Ε/κ πλευρά απέρριψε 8 σχέδια λύσεις και η Τ/κ πλευρά τα αποδέχθηκε όλα. 

Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι οι Τ/Κ είπαν ‘ναι’ στο σχέδιο Ανάν το 2004 και οι Ε/Κ ‘όχι’ , υποστηρίζοντας ότι “το 2017 οι Τ/Κ συμπεριφέρθηκαν πολύ καλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων  και το τραπέζι ανατράπηκε με την αποχώρηση του Ε/Κ ηγέτη Νίκου Αναστασιάδη”. “Στο Κραν Μοντάνα δεν έμεινε πια ελπίδα για συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση, από δω και μπρος πλέον πιθανότατα θα ακολουθηθεί μια νέα πορεία”, είπε ο Τ/Κ ηγέτης. 

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι το όραμά του για δύο κράτη στην Κύπρο έχει αυτή τη στιγμή την πλήρη στήριξη και της Τουρκίας και ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τον Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι και τον ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. “Πλέον υπάρχει μια διαφορετική κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, η ‘τδβκ’ είναι ένα σημαντικό ‘τουρκικό κράτος’ στην ανατολική Μεσόγειο”, είπε ο Ερσίν Τατάρ προσθέτοντας ότι από δω και τώρα θα υποστηρίξουν ένα ξεχωριστό κρατικό μοντέλο στην Κύπρο και πως αυτό είναι το πιο φυσικό και σωστό. 

Ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι “με την άφιξη του τουρκικού στρατού το 1974 διατηρήθηκε μέχρι σήμερα η ειρήνη στο νησί” και πως “για να μην διαταραχθεί θα πρέπει να διατηρηθεί αυτή η ισορροπία”. “Αυτή η ισορροπία είναι μια δίκαιη, μόνιμη και περιεκτική συμφωνία που βασίζεται σε δύο κράτη στην Κύπρο. Ο τρόπος μας είναι σωστός τρόπος. Πάμε στην Γενεύη με την πολιτική που αναπτύξαμε με την στήριξη της Τουρκίας”, ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ.

Για τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι έχει επιβληθεί του κυπριακού προβλήματος και πως έχει καταβάλει πολλές προσπάθειες στην διαδικασία στο Κραν Μοντανά. Υποστήριξε ότι το πρόβλημα του Γκουτέρες είναι οι παράμετροι του ΟΗΕ που βασίζονται στην δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία. “Γνωριζει κι εκείνος ότι δεν υπάρχει ρεαλιστικό έδαφος έπειτα από το σχέδιο Ανάν και το Κραν Μοντάνα. Αναφέροντας στην επιστολή του που μας απέστειλε ‘αυτή τη φορά ελάτε με νέες ιδέες, μην γίνει το ίδιο’ ξέρει κι αυτός ότι πηγαίνουμε στη Γενεύη με διαφορετικές ιδέες”, υποστήριξε ο Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ το καθήκον του Γκουτέρες είναι να φέρει τις δύο πλευρές σε ένα κοινό έδαφος και να πετύχει συμφωνία με την ελεύθερη βούληση των δύο πλευρών, λέγοντας ότι η τουρκική πλευρά δεν θα υποχωρήσει ποτέ από τη θέση της. 

Ο Ερσίν Τατάρ υποστηριξε ότι οι Ε/Κ εξακολουθούν να μιλούν για το νησί ως να είναι ελληνικό νησί. “Πιστεύω ότι η πολίτες μας υποστηρίζουν γενικά τη φόρμουλα των δύο κρατών. Επειδή υπάρχει μεγάλη σύγχυση στο ζήτημα της ομοσπονδίας. Πάντα λένε στους ανθρώπους ότι η ομοσπονδία είναι καλύτερη λύση από την ισότητα. Η αλήθεια είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία αυτή τη στιγμή είναι υπό την κυριαρχία και διοίκηση των Ε/Κ εξελισσόμενη εντός της ΕΕ θα μετατραπεί σε Ομοσπονδιακή Δημοκρατία. Μέσα σε εκείνο το σχέδιο είναι να εξουδετερώσουν τους Τ/Κ και να γίνουν κυρίαρχοι και πάλι σε ολόκληρο το νησί. Εμείς ασφαλώς είμαστε στον σωστό δρόμο και επειδή αυτά τα βλέπει και η Τουρκία πλέον μετατρέψαμε την πολιτική μας σε πολιτική βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα, τα δύο ανεξάρτητα κράτη πλάι πλάι και το κυρίαρχο κράτος”, είπε ο Ερσίν Τατάρ.

Για την ΕΕ, ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι δεν θα είναι στο τραπέζι της Γενεύης, λέγοντας ότι “για τους Τ/Κ η ΕΕ είναι τοποθετημένη”. Όπως είπε έχουν συναντηθεί με αξιωματούχους της ΕΕ, μπορούν να κάνουν διμερείς συναντήσεις, αλλά στο τραπέζι της ΕΕ δεν θα βρίσκονται και πως έχουν αντιδράσει σε αυτό το θέμα. “Εντός της ΕΕ είναι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ε/κ πλευρά. Επομένως η ΕΕ βρίσκεται υπό την επιρροή και καθοδήγησή τους. Επομένως δεν είναι δυνατόν στο τραπέζι στη Γενεύη να είναι αντικειμενικοί και αμερόληπτοι. Την άποψή μας αυτή τα ΗΕ την έχουν αντικρίσει με σεβασμό, γι αυτό και η ΕΕ δεν θα είναι στο τραπέζι”, ανέφερε.

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι αύριο θα έχει συνάντηση στην Άγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ενώ θα γίνουν διαπραγματεύσεις και μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο πλευρών. Στις 27 Απριλίου ως τουρκική πλευρά θα αναχωρήσουν για Γενεύη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Μ. Χατζημανώλη: Ζωτικής σημασίας οι προσπάθειες για διατήρηση θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Σύντομα η μεταφορά των servers ασφαλές μέρος-Xρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο για το e-justice
Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»