Κόμματα στη μάχη των λέξεων-Τι κρύβεται πίσω από τα προεκλογικά συνθήματα

Στην ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων υπήρξαν συνθήματα που άφησαν εποχή και άλλα που ξεχάστηκαν με το που έπεσε η αυλαία του προεκλογικού αγώνα.

Μέσα από τα προεκλογικά συνθήματα που επέλεξαν ενόψει βουλευτικών εκλογών τα κόμματα επιχείρησαν να δώσουν το στίγμα της πολιτικής τους ταυτότητας, συνοψίζοντας τα δυνατά χαρακτηριστικά τους αλλά και τι συνεπάγεται η ενδεχόμενη ενίσχυση των ποσοστών τους.

ΔΗΣΥ: Στα δύσκολα μετρούν οι πράξεις

Με τη διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη να μετρά οκτώ χρόνια στο πηδάλιο του κράτους και έχοντας κληθεί να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια υγειονομική κρίση του αιώνα καθώς και τις παρενέργειές της σε όλο το φάσμα της οικονομίας, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ως το κυβερνών κόμμα, επιχειρεί να αναδείξει πως αποτελεί την παράταξη που μπορεί να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στις δύσκολες στιγμές. Και στο παρελθόν ο ΔΗΣΥ φρόντιζε να υπενθυμίζει τακτικά στους υποστηρικτές, και ιδίως στους επικριτές του, πως ήταν η παράταξη που παρέλαβε το 2013 τα «οικονομικά συντρίμμια» της Κύπρου και, δίνοντας λύσεις σε προβλήματα, έθεσε τη χώρα σε τροχιά ανάκαμψης.

Μέσα από το σύνθημα «Στα δύσκολα μετρούν οι πράξεις», ο ΔΗΣΥ θέλησε να υπομνήσει πως όποτε βρέθηκε ενώπιον προκλήσεων κέρδισε το στοίχημα. Θυμίζουμε ότι «Συνεχίζουμε με πράξεις» ήταν το προεκλογικό σύνθημα του δημάρχου Αγλαντζιάς, Ανδρέα Κωνσταντίνου, στην αναπληρωματική εκλογή της Αγλαντζιάς το περασμένο καλοκαίρι. Κρίθηκε επιτυχημένο από την επικοινωνιακή ομάδα της Πινδάρου και αναπροσαρμόστηκε για τις ανάγκες των βουλευτικών εκλογών. Με τη λέξη «πράξεις» έπαιξαν στα σλόγκαν τους και αρκετοί υποψήφιοι βουλευτές του ΔΗΣΥ.

ΑΚΕΛ: Δύναμη Πολιτών – Εγγύηση Αλλαγής

Το ΑΚΕΛ, παρά το αμιγώς κομματικό ψηφοδέλτιο με ελάχιστες πινελιές από Νέες Δυνάμεις, επιχείρησε να απευθυνθεί πέραν του κομματικού ακροατηρίου μέσα από το σλόγκαν που επέλεξε, αποφεύγοντας ταξικά ή ιδεολογικά φορτισμένα μηνύματα. Με κεντρικό σύνθημα το «Δύναμη Πολιτών – Εγγύηση Αλλαγής», το κόμμα της αντιπολίτευσης απευθύνεται στους ψηφοφόρους με την ιδιότητά τους ως πολίτες, καλώντας τους αφενός να αντιληφθούν τη δύναμή τους απέναντι στην εξουσία και επιδιώκοντας αφετέρου να αναδείξει πως με την ενίσχυσή του μπορεί να αποτελέσει τον πολιτικό φορέα που θα τους εκφράσει αποτελεσματικά.

Η αναφορά σε «αλλαγή» παραπέμπει ευθέως στις προεδρικές εκλογές του 2023. Θυμίζουμε ότι ήταν η λέξη-κλειδί που αξιοποιήθηκε δεόντως στις προεδρικές εκλογές του 2003, όταν ζητούμενο ήταν ο τερματισμός της δεκαετούς κυβέρνησης ΔΗΣΥ. Παράλληλα, η λέξη εγγύηση υποδηλώνει πως για να επιτευχθεί η αλλαγή, η παρουσία του ΑΚΕΛ, όπως και το 2003, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση.

Το σύνθημα του ΑΚΕΛ συνοδεύει ένα τόξο με αριστερή κατεύθυνση, ενδεικτικό του ιδεολογικού προσανατολισμού του κόμματος και της θέσης του στον πολιτικό χάρτη.

Ισχυρό ΔΗΚΟ – Καθαρή Αλλαγή

Η αναφορά σε «Ισχυρό ΔΗΚΟ» παραπέμπει στον ρυθμιστικό ρόλο που διαχρονικά έχει το κόμμα στον πολιτικό χάρτη και σε συνδυασμό με το μήνυμα «Καθαρή Αλλαγή» το ΔΗΚΟ στέλνει μέσα από το κεντρικό προεκλογικό του σύνθημα μηνύματα στους ψηφοφόρους ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023. Κεντρική ιδέα του σλόγκαν του ΔΗΚΟ είναι ότι η «αλλαγή» μπορεί να επέλθει με την παρουσία ενός «ισχυρού» ΔΗΚΟ στη Βουλή. Η έμφαση στην «καθαρή» αλλαγή υποδηλώνει πως μόνο με την ενίσχυση του ΔΗΚΟ μπορεί να επέλθει μια αλλαγή στον προσανατολισμό της διακυβέρνησης της χώρας η οποία δεν θα είναι φαινομενική, αλλά ουσιαστική. Ταυτόχρονα, όμως, η αναφορά σε «Καθαρή αλλαγή» παραπέμπει και στην εστίαση του κόμματος στα ζητήματα διαφθοράς. Και στην περίπτωση του ΔΗΚΟ η πρόταξη της «αλλαγής» συνειρμικά οδηγεί στις προεδρικές εκλογές του 2003 (όπου η «αλλαγή» υπήρξε κεντρική παράμετρος) οπότε με τη συμβολή του ΔΗΚΟ και καθοδηγητή τον τότε πρόεδρό του, Τάσσο Παπαδόπουλο, επήλθε αλλαγή στη διακυβέρνηση και απομάκρυνση του ΔΗΣΥ από την εξουσία.

ΕΔΕΚ/Συμμαχία Πολιτών: Ψηφίζουμε ΕΔΕΚ #ΓιαΝαΑλλάξειΚάτι!

Επιστρατεύοντας σύγχρονα δημιουργικά σε μία προσπάθεια να προσδώσει νεανικό αέρα στην καμπάνια του, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ μαζί με τη Συμμαχία Πολιτών ενώνουν δυνάμεις και ρίχνουν δίχτυα και προς νεαρότερους ηλικιακά ψηφοφόρους. Με κεντρικό σύνθημα «Ψηφίζουμε ΕΔΕΚ #ΓιαΝαΑλλάξειΚάτι!», επιχειρούν να πείσουν τους πολίτες πως εάν δεν είναι ευχαριστημένοι με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, θεωρώντας την απογοητευτική, η κάλπη και δη η ψήφος στην ΕΔΕΚ αποτελεί μονόδρομο για να υπάρξει έστω κάποια διαφοροποίηση. Σε ό,τι αφορά το σχεδιαστικό κομμάτι σημειώνεται η αναπαράσταση και των δύο φύλων, ώστε να αναδειχθεί ο προοδευτικός χαρακτήρας του κινήματος. Την ίδια ώρα, η χρήση των εισαγωγικών που πλαισιώνουν το σύνθημα, με την ταυτόχρονη χειρονομία προς το μήνυμα από το εκλογικό σώμα, δίνουν την εντύπωση πως είναι σύνθημα το οποίο «αναδύεται» από τους ίδιους τους ψηφοφόρους.

Αλληλεγγύη: Χωρίς συμβιβασμούς

Παραπέμποντας ευθέως στις θέσεις της στο Κυπριακό, το κεντρικό σύνθημα της Αλληλεγγύης «Χωρίς συμβιβασμούς» επιχειρεί να υπογραμμίσει πως σε καμία περίπτωση το κίνημα δεν θα προβεί σε υποχωρήσεις που ενδέχεται να θέσουν εν αμφιβόλω «την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ίδια την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας». Επιλέγει παράλληλα, μπλε χρωματισμούς που με τη σειρά τους παραπέμπουν τόσο στα χρώματα της εκλογικής συνεργασίας Αλληλεγγύης – Κινήματος Ελλήνων όσο και στα χρώματα του ελληνικού έθνους, στοιχείο άλλωστε κυρίαρχο της ταυτότητας του κινήματος.

Ανεξάρτητοι: Μαζί για εμάς. #Είσαι μέσα;

Το κίνημα της Άννας Θεολόγου απευθύνεται με αμεσότητα στον κάθε ψηφοφόρο προσωπικά και χρησιμοποιώντας μια συνηθισμένη, καθημερινή έκφραση, τον ρωτά ευθέως –σε β’ πρόσωπο ενικού– εάν θα συστρατευθεί στην προσπάθεια των Ανεξάρτητων. Με κεντρικό σύνθημα «Μαζί για εμάς. #Είσαι μέσα;» το κίνημα επιχειρεί να πείσει πως μπορεί να αποτελέσει τη δυναμική φωνή των πολλών και όχι των λίγων, τονίζοντας παράλληλα, τη σημασία της συλλογικής δράσης.

Οικολόγοι: Φυσικά Οικολόγοι!

Σε αντίθεση με τους Ανεξάρτητους που απευθύνουν ένα ερώτημα στο εκλογικό σώμα, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επιλέγει στην ουσία να δώσει το ίδιο την απάντηση μέσα από το κεντρικό του σύνθημα: «Φυσικά Οικολόγοι!». Πρόκειται για μια έξυπνη επιλογή καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους, ως απάντηση σε διάφορα ερωτήματα, όπως το «ποιο κόμμα να ψηφίσω», μέχρι το «ποιοι θέτουν στο επίκεντρο κυρίαρχα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία των πολιτών και στην Κύπρο (βλ. προστασία περιβάλλοντος, πράσινη ανάπτυξη κ.λπ.)».

 

ΕΛΑΜ: Πρώτα η Κύπρος

Με την Κύπρο να πρωταγωνιστεί στο προεκλογικό του σύνθημα, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ.) επιθυμεί να τονίσει πως «θέτει πρώτα και πάνω απ’ όλα τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της κοινωνίας και της πατρίδας μας» πέρα από κόμματα, ιδεολογίες κ.λπ. Η ελληνική σημαία και η Κύπρος στο φόντο υποδηλώνουν αφενός την ελληνική εθνική ταυτότητα και αφετέρου την κυπριακή πολιτειακή ταυτότητα. Παρ’ όλα αυτά, μία επιπλέον ανάγνωση ως προς την επιλογή της Κύπρου στο κεντρικό σύνθημα τη δεδομένη χρονική συγκυρία φαίνεται να έχει τη δική της σημειολογία καθώς ενδέχεται να αποτελεί τον τρόπο του ΕΛΑΜ να αναδείξει πως αποτελεί ένα αμιγώς κυπριακό κίνημα και όχι παράρτημα της Χρυσής Αυγής σε μια προσπάθεια να αποσυνδεθεί από αυτή, μετά την πρόσφατη καταδίκη της ως εγκληματική οργάνωση στην Ελλάδα.

ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων: Μαζί κερδίζουμε το αύριο!

Ο πολιτικός σχηματισμός Δημοκρατικής Παράταξης - Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων κατέρχεται στην πρώτη εκλογική του μάχη με το σύνθημα «Μαζί κερδίζουμε το Αύριο!». Η φράση «Μαζί κερδίζουμε» υποδηλώνει μια προσπάθεια κοινής συμπόρευσης του πολιτικού σχήματος μαζί με την κοινωνία / πολίτες με θετικό πρόσημο. Με τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο φόντο, δίνει έμφαση στη λέξη «αύριο», επιλέγοντας να την τονίσει με διαφορετικό χρώμα και δη στους χρωματισμούς του κόμματος (πορτοκαλί). Με αυτό τον τρόπο επιδιώκει να αναδείξει πως το κόμμα θα είναι παρών στην επόμενη μέρα των εκλογών και ότι όχι μόνο δεν είναι ένας πρόσκαιρος πολιτικός σχηματισμός, αλλά ότι θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις μελλοντικές εξελίξεις και την πολιτική σκηνή της Κύπρου.

Tης Ευδοκίας Παπαδοπούλου – Senior Communication Consultant στη ΓΝΩΡΑ Σύμβουλοι Επικοινωνίας

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στο 6ο τεύχος του ΓΝΩΡΑ Confidential.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ