Από τη λίστα Γιωρκάτζη στο Συλλούρη-Οι μαύρες σελίδας της απελθούσας Βουλής

Αυλαία έριξε η παρούσα σύνθεση της Βουλής που συνήλθε για τελευταία φορά την περασμένη Πέμπτη και στη συνέχεια αυτοδιαλύθηκε, ενόψει της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών σε ένα μήνα. Μετά από μια ομολογουμένως ιδιαίτερη πενταετία, οι βουλευτές αφήνουν τα βουλευτικά έδρανα και οι περισσότεροι εξ αυτών αρχίζουν την εντατική προεκλογική εκστρατεία για να διασφαλίσουν την παρουσία τους και στη νέα Βουλή.

Η απελθούσα σύνθεση της Βουλής σημαδεύτηκε από την αλλαγή προέδρου του σώματος, λόγω της εμπλοκής του τέως προέδρου της στις αποκαλύψεις του Al Jazeera, καθώς και από μια σειρά σημαντικών και λιγότερο σημαντικών γεγονότων, που αναμφίβολα συνέτειναν στη σημερινή εικόνα της πλήρους απαξίωσης της από τους πολίτες.

Πολλά ήταν τα γεγονότα που κατέδειξαν την κατρακύλα και το ρεζίλεμα, όπως εύστοχα περιέγραψε ο Δρ. Αδάμος Αδάμου που κλήθηκε να αναλάβει πρόεδρος του Σώματος μετά την παραίτηση του Δημήτρη Συλλούρη. Και επειδή η καλή ημέρα φαίνεται από το πρωί, λίγες ημέρες μετά την διαβεβαίωση των βουλευτών, άρχισαν να πυκνώνουν τα πρώτα σύννεφα και να δημιουργούνται οι συνθήκες για ένα σήριαλ που διήρκεσε σχεδόν πέντε ολόκληρα χρόνια, όσα δηλαδή και η θητεία της Βουλής.

Το σήριαλ της 56ης έδρας
Πρόκειται για το γνωστό σήριαλ της 56ης έδρας που προκλήθηκε μετά την απόφαση της Ελένης Θεοχάρους να μην δεχθεί τη θέση που κατέλαβε στις βουλευτικές του 2016 και ως εκ τούτου, η θέση καλύφθηκε από τον Γιώργο Παπαδόπουλο, ο οποίος ήταν δεύτερος σε σταυρούς προτίμησης της Αλληλεγγύης στη Λεμεσό.

Η εξέλιξη αυτή έφερε την αντίδραση του Ανδρέα Μιχαηλίδη ο οποίος προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο και πέτυχε ακύρωση της εκλογής και της ανακήρυξης του Γιώργου Παπαδόπουλου. Η Βουλή για να καλύψει το νομικό κενό που δικαίωσε τον Ανδρέα Μιχαηλίδη στο Ανώτατο Δικαστήριο το κάλυψε με πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Δημήτρης Συλλούρης και προέβλεπε ότι η κενωθείσα βουλευτική έδρα πριν την έναρξη της βουλευτικής περιόδου, πληρώνεται με τον ίδιο τρόπο που πληρώνεται μια έδρα μετά από την έναρξη της περιόδου.

Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης δεν τα έβαλε κάτω και προσέφυγε εκ νέου στο Ανώτατο τον Ιούλιο του 2017. Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης δικαιώθηκε εκ νέου. Στη συνέχεια η Βουλή προσπάθησε εκ νέου το 2018 να ρυθμίσει το ζήτημα. Το Ανώτατο για τρίτη φορά κλήθηκε να ασχοληθεί με το θέμα και άδειασε ουσιαστικά τον τροποποιητικό Νόμο που ψήφισε η Βουλή. Το 2020 παίχθηκε η τελευταία πράξη του σήριαλ με το Ανώτατο για τέταρτη φορά να δικαιώνει τον Ανδρέα Μιχαηλίδη. Ο Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος έδωσε διαβεβαιώσει για δύο φορές την ίδια πενταετία, απομακρύνθηκε από τη Βουλή η οποία από τον Οκτώβριο του 2020 λειτουργεί με 55, αντί με 56 βουλευτές.

«Ο νόμος Ακιντζί»
Πέραν από τις συνηθισμένες προστριβές, διαφωνίες και αντεγκλήσεις που συχνά παρατηρούνται τόσο στις Επιτροπές όσο και στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής, στη Βουλή με την παρούσα σύνθεση της, λίγο έλειψε να υπάρξει σύρραξη μεταξύ βουλευτών με αφορμή μια πρόταση Νόμου του ΕΛΑΜ για να εορτάζεται η επέτειος του Ενωτικού Δημοψηφίσματος στα σχολεία.

Ειδικότερα στις 10 Ιανουαρίου του 2017 η σχετική πρόταση του ΕΛΑΜ υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΕΔΕΚ, της Συμμαχίας Πολιτών, της Αλληλεγγύης και του ΔΗΚΟ και λόγω της αποχής των βουλευτών του ΔΗΣΥ, έλαβε την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Η εν λόγω απόφαση, έφερε την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΑΚΕΛ καθώς και του τότε κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος έθεσε ως όρο για επιστροφή στις συνομιλίες την απόσυρση της συγκεκριμένης πρότασης.

Δύο μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 7 Απριλίου με τις ψήφους των βουλευτών του ΔΗΣΥ, πλην της Ελένης Σταύρου και του Ανδρέα Κυπριανού και τις ψήφους των βουλευτών του ΑΚΕΛ, η εν λόγω πρόνοια για 10λεπτη αναφορά στα σχολεία για την επέτειο του Ενωτικού Δημοψηφίσματος αποσύρθηκε.

Σε εκείνη την εκρηκτική συνεδρία της Βουλής η Ολομέλεια λίγο έλειψε να μετατραπεί σε ρινγκ αφού οι βαριές κουβέντες που χρησιμοποίησαν οι δύο βουλευτές του ΕΛΑΜ, για «Νόμο Ακιντζί», για υποτακτικούς της Άγκυρας και εθνικούς μειοδότες, έφεραν την αντίδραση των βουλευτών του ΑΚΕΛ. Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάνης αφού κατέβηκε από το βήμα εν μέσω φωνών και φωνασκιών από πλευράς του ΑΚΕΛ, κατευθύνθηκε προς τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Νίκο Κέττηρο, με τους ψυχραιμότερους να παρεμβαίνουν. Η συνεδρία συνεχίστηκε εν μέσω γιουχαϊσμάτων και φωνών, ενώ οι βουλευτές του ΔΗΣΥ αποχώρησαν από την αίθουσα. Στο αίθριο της Βουλής βρίσκονταν και πολίτες προσκείμενοι στα δύο κόμματα που με παρέμβαση της Αστυνομίας απομακρύνθηκαν.

Λίστα Γιωρκάτζη
Μια από τις πιο μελανές σελίδες της παρούσας Βουλής έχει ως τίτλο «Λίστα Γιωρκάτζη», αφού αφενός οι λανθασμένοι χειρισμοί του τέως προέδρου της και αφετέρου οι αμφιταλαντεύσεις των κομμάτων, προκάλεσαν ένα ακόμα σήριαλ, αυξάνοντας το μέγεθος της απαξίωσης των πολιτών για τους πολιτικούς.

Λειτουργώντας εκδικητικά η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, ως τελευταία πράξη πριν να αποχωρήσει από τη θέση της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας, έριξε την καυτή πατάτα της λίστας στον Πρόεδρο της Βουλής, προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου αναστάτωση, που εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως ήταν αδικαιολόγητη. Στέλνοντας μια πρόχειρη λίστα, με ελλιπή στοιχεία, ανακρίβειες έθεσε τη Βουλή ενώπιον νέων διλημμάτων που μόνο αρνητικά προκάλεσαν.

Μετά από δύο χρόνια ταλαιπωρίας, που έφτασαν τα όρια της φαρσοκωμωδίας με τον τρόπο που ο Δημήτρης Συλλούρης χειρίστηκε το θέμα, η λίστα δημοσιεύθηκε και δεν προκάλεσε κανένα πολιτικό σεισμό, επιβεβαιώνοντας αυτό που λίγοι έλεγαν εξ αρχής πως γίνεται πολύ κακό για το τίποτα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια της Βουής είχε ψηφίσει για δημοσιοποίηση της λίστας και τον Ιούλιο του 2020 ωστόσο ο τέως πρόεδρος της Βουλής την ώρα που προέδρευε της Ολομέλειας της Βουλής, εκτελούσε και χρέη προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, λόγω της απουσίας του Νίκου Αναστασιάδη στο εξωτερικό, γεγονός που δημιουργούσε νομικό κενό, το οποίο έλυσε ο Αδάμος Αδάμου διαδεχόμενος τον Δημήτρη Συλλούρη. Πριν και μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας όλοι οι βουλευτές που το όνομα τους περιλαμβανόταν έδωσαν εξηγήσεις και σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, διαφάνηκε πως τελικά άδικα βρίσκονταν σε αυτή, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο πως η παρατεταμένη συζήτηση που προηγήθηκε, ήταν εντελώς αχρείαστη.

Συλλούρης και Τζιοβάνης
Κι αν όλα τα πιο πάνω συνέτειναν στην αποξένωση των πολιτών από τους πολιτικούς, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν η εμπλοκή του Προέδρου του σώματος και ενός βουλευτής στο αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, όπου ολόκληρη η Κύπρος είδε με ήχο και εικόνα δύο εκλεγμένους αξιωματούχους να υπόσχονται πλήρη στήριξη και βοήθεια σε εκπρόσωπο Κινέζου απατεώνα.

Το μιτσοκάμμιμα του Συλλούρη και τα cheers με τα κρυστάλλινα ποτήρια κρασιού στην έπαυλη του πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη θα μείνουν στην ιστορία και στο μυαλό κάθε Κύπριου πολίτη. Οι αποκαλύψεις του Al Jazeera, έφεραν μια σειρά από αλυσιδωτές και ραγδαίες εξελίξεις με τον τότε πρόεδρο της Βουλής αρχικά να αρνείται να παραιτηθεί, ωστόσο μετά από ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε και υπό την απειλή απεργίας των βουλευτών, τελικά να το πράττει.

Το ίδιο έπραξε και ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης. Η εμπλοκή των δύο στις αποκαλύψεις του Al Jazeera επιβεβαίωσε αυτό που κυκλοφορούσε υπό τον τύπο φημών για εμπλοκή πολιτικών από όλα τα κόμματα στο φαγοπότι με το σκάνδαλο πολιτογραφήσεων.

Ιστορική καταψήφιση του προϋπολογισμού
Και βέβαια ο πολιτικός σεισμός που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του Al Jazeera δεν περιορίστηκαν στις παραιτήσεις των δύο βουλευτών, αλλά λειτούργησαν και ως καταλύτης για την ασφυκτική πίεση προς την Κυβέρνηση, που το Δημοκρατικό Κόμμα επέλεξε να χρησιμοποιήσει με τον γνωστό εκβιασμό για καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, εάν η Κυβέρνηση δεν έδινε πρόσβαση στον Γενικό Ελεγκτή στους φακέλους των πολιτογραφήσεων.

Τα όσα ακολούθησαν είναι γνωστά. Η Βουλή για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 55 χρόνια καταψήφισε τον Νόμο του προϋπολογισμού, δημιουργώντας νέα προβλήματα, αβεβαιότητα και ανασφάλεια ανάμεσα στους πολίτες. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα λύθηκε μετά από διάλογο που εγκαινίασε η Κυβέρνηση με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην του ΔΗΚΟ με τον προϋπολογισμό να εγκρίνεται τελικά τον Ιανουάριο.

Οι συνεδριάσεις στο Φιλοξένια
Άξιο αναφοράς, αφού συνέβη για πρώτη φορά στα χρονικά της λειτουργίας της Βουλής είναι και το γεγονός της μεταφοράς μέρους των εργασιών της στο συνεδριακό κέντρο «Φιλοξένια». Η πανδημία του κορωνοϊού δεν άφησε ανεπηρέαστη τη Βουλή, που αναγκάσθηκε εκ των πραγμάτων να βρει νέο τρόπο λειτουργίας, αφού το κτίριο της Βουλής, δεν μπορούσε να φιλοξενήσει τους βουλευτές και τους υπαλλήλους της, στη βάση των πρωτοκόλλων.

Για αυτό το λόγο τον τελευταίο σχεδόν ένα χρόνο, μεγάλο μέρος των εργασιών της, μεταξύ των οποίων και οι Ολομέλειες γίνονται στο «Φιλοξένια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η... προίκα στη νέα Βουλή-Θύματα του προεκλογικού οι μεγάλες Μεταρρυθμίσεις

Δειτε Επισης

Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα